Constanța este cel mai vechi oraș din țara noastră, prima atestare documentară datând din anul 657 î.Hr., când s-a format colonia grecească numită Tomis. În urma cuceririi de către romani, în anul 71 î.Hr., localitatea a primit numele Constantiana, după sora împăratului Constantin cel Mare.
În secolul al XIII-lea orașul a fost dominat de negustorii italieni din Genova, care au avut o mare contribuție în dezvoltarea acestuia. Cu o istorie zbuciumată datorată așezării în calea popoarelor migratoare, localitatea a fost prefăcută în ruine de mai multe ori și de fiecare dată s-a reconstruit. Urmele vechii civilizații se întâlnesc la tot pasul.
1. Piața Ovidiu și Statuia lui Ovidiu
Piața Ovidiu este un loc în centrul istoric al orașului, cu o mare încărcătură spirituală și culturală, unde se află statuia marelui poet roman, Ovidiu, care a fost exilat în acest loc. Statuia a fost realizată în anul 1887 de sculptorul italian Ettore Ferrari, ca un omagiu adus scriitorului care și-a trăit ultimii ani din viață la Tomis.
2. Farul genovez
Farul genovez, cu o înălțime de 8 metri, este cea mai veche clădire din Constanța, construit între anii 1858-1860, pe ruinele fostului far construit în jurul anului 1300. Acesta se află în apropierea cazinoului. Farul a funcționat până în anul 1913, apoi a devenit un obiectiv turistic foarte prețuit. Frumusețea farului este dată de forma octogonală care îi conferă unicitate și originalitate.
3. Cazinoul din Constanța
Cazinoul din Constanța este o clădire istorică și una dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului. Fiind situat pe faleză, cazinoul este emblema orașului de mai bine de 100 de ani. Realizat în stilul Art Nouveau, faimosul edificiu încă emană aerul perioadei de altădată.
4. Delfinariul din Constanța
Delfinariul este unul din cele mai vizitate obiective turistice, în orice sezon. A fost inaugurat în anul 1972 și este singurul loc din țară unde se pot urmări frumoasele spectacole date de delfini, lei de mare și pinguini. Este o atracție atât pentru copii, cât și pentru adulți.
5. Moscheea Carol I
Moscheea Carol I este amplasată în Parcul Ovidiu și este cel mai important edificiu de cult musulman din țară. Construcția îmbină elemente arhitecturale egiptene, bizantine, brâncovenești și maure, care îi conferă statutul de cel mai frumos monument arhitectonic din oraș. Clădirea a fost construită la inițiativa regelui Carol I între anii 1910-1913.
6. Edificiul roman cu mozaic
Este un loc cu o mare încărcătură istorică, care datează din secolul al IV-lea. Edificiul roman cu mozaic a fost funcțional până în secolul al VI-lea. Aici aveau loc întâlnirile negustorilor care fixau prețul produselor, se încheiau diverse afaceri și se depozitau mărfuri. Edificiul făcea legătura între port și orașul antic.
În prezent, muzeul adăpostește colecții de mărfuri și utilaje de pe corăbii găsite în magaziile edificiului, însă piesa de rezistență o constituie pavimentul cu mozaic, care, în ciuda trecerii timpului, s-a păstrat destul de bine.
7. Muzeul de Artă Constanța
Este situat în centrul orașului, la intersecția dintre bulevardele Tomis și Ferdinand. Instituția găzduiește o mulțime de valori artistice și este a doua instituție de acest gen din România, după muzeul de Artă din București. Impozanta clădire are o însemnătate deosebită pentru locuitorii orașului, deoarece în această clădire a funcționat prima școală din Constanța. Edificiul a fost ridicat la sfârșitul anilor 1800.
Dacă îți petreci vacanța în frumosul oraș de la malul mării, este bine să-i adaugi și puțină valoare, vizitând obiectivele turistice încărcate de istorie și frumusețe.
Dacă doriți ca vacanța dumneavoastră de vară să fie cât mai diversă, vă recomand să citiți acest articol, care include obiectivele pe care le puteți vizita în Capri.
Surse:
- litoralulromanesc.ro
- ro.wikipedia.org/wiki/Statuia_lui_Ovidiu_din_Constanța
- ro.wikipedia.org/wiki/Constan%C8%9Ba
- gonext.ro