Dreptul la vot este acordat femeilor din Franța | 21 aprilie 1944, ziua estompării dezechilibrului social

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Traducere: Zară Daria-Cristiana

Franța, stat vest-european al cărui motto răsună în toată Europa încă din anul 1875 „Libertate, Egalitate, Fraternitate” și fondat pe principiul democratic: „Guvernarea poporului, de către popor, pentru popor”, a adus curentul iluminist în Europa și este primul stat din lume care a introdus votul universal, moment marcat de alegerile din anul 1792. Cu toate acestea, istoria ne arată că Franța și Elveția au fost printre ultimele state democratice care au acordat dreptul la vot femeilor.

Istoria votului este sinonimă cu istoria democrației, iar democrația ca sistem organizatoric al unei națiuni își dovedește performanța raportându-se la om. Într-un regim democratic omul se află în prim-plan și datoria statului este de a-i garanta împlinire și prosperitate.

Din nefericire, există un decalaj între principiile democratice ale dreptului natural, egalitatea drepturilor și libertăților și ceea ce se întâmplă în realitate, femeia fiind astfel exclusă din viața politică. Mișcările în masă ale femeilor care își revendică drepturile au început în secolul al XIX-lea și au luat amploare abia în anii ’90.

 

Dreptul la vot al femeilor-primii pași către o societate egalitară

De la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la început de secol XX, în majoritatea țărilor din lume femeile erau ținta nedreptăților sociale, umane și politice. Prin urmare, aceste nedreptăți au lăsat o puternică amprentă într-o societate a cărei aspirație era lupta pentru obținerea de drepturi și șanse egale între sexe.

Franța este și țara în care s-au conturat fundamentele doctrinei feministe. Aceste mișcări s-au făcut simțite în timpul Revoluției Franceze (5 mai 1789 – 9 noiembrie 1799), dar afirmarea importanței femeilor din punct de vedere civic nu ajunge să fie concretizată pe plan juridic decât două secole mai târziu.

Dreptul la vot este dreptul fundamental fără de care toate celelalte devin lipsite de sens. Acest drept oferă oamenilor, oamenilor ca indivizi, control asupra propriilor destine. (Lyndon B. Johnson)

Afirmarea femeii prin tot ceea ce poate ea reprezenta în lume

Olympe de Gouges a fost una dintre primele activiste cunoscute care s-a revoltat împotriva percepției de inferioritate creată în jurul femeilor de către societatea patriarhală. Ea a enunțat principiile emancipării femeii în „Declarația drepturilor femeii și cetățenei – 1791”. Dreptul la vota este unul dintre drepturile electorale fundamentale, iar drepturile electorale sunt prin excelență drepturi exclusiv politice.

Dacă în secolul al XIX-lea femeile nu aveau niciun cuvânt de spus în politica națională din cauza faptului că rolul acestora era considerat strict domestic, revoluția industrială a creat un context propice întâlnirilor pentru dezbateri pe tema inegalității dintre sexe. Deși oportunitățile de angajare pentru femei au fost foarte limitate, Revoluția Industrială a declanșat campanii care militau pentru drepturi și libertăți civile.

 

Dreptul la vot al femeilor-un pas mic pentru Marea Britanie, un salt uriaș pentru femeile din lumea întreagă 

Rolul decisiv în afirmarea socială a ideilor feministe îl joacă „Mișcarea Sufragetelor”. Această mișcare de emancipare a femeilor din Anglia de la începutul secolului al XX-lea urmărea ca femeile să dobândească drepturi politice, inclusiv dreptul de a vota. Sufragetele și-au apărat cu fermitate convingerile sociale și politice:

Au dat foc cutiilor poștale și clădirilor în care nu se aflau oameni, au pus bombe pentru a deteriora biserici și alte proprietăți.

Multe dintre ele au fost nevoite să plătească cu propria viață (vezi aici povestea activistei engleze Emily Wilding Davison, a cărei poveste a străbătut lumea), iar altele au fost agresate fizic și sexual. Dorințele femeilor din întreaga lume erau ca egalitatea de gen, egalitatea de remunerare, dreptul la concediul de maternitate și la șomaj parțial să fie luate în serios.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Log House Museum (@loghousemuseum)

 

Primul stat care a dat tonul în lupta pentru obținerea votului universal

Prima țară autonomă care a acordat femeilor dreptul la vot  în anul 1893 a fost Noua Zeelandă. Emily Davison a devenit o martiră printre femeile din Anglia. După moartea sa (1918), Regatul Unit a acordat dreptul la vot femeilor de peste 30 de ani.

Majoritatea statelor europene au adoptat votul universal între anii 1913-1939. Victoria egalității de gen în Franța a fost consolidată la 21 aprilie 1944, întărind principiul că politica se face cu capul și nu cu sexul. Articolul 17 din ordonanța care prevedea organizarea puterilor publice în Franța după Eliberare acordă femeilor dreptul la vot. În anii ’80 au fost abolite și ultimele articole ale dreptului civil care se dovedeau a fi discriminatorii față de femei. Așadar, lupta femeilor franceze pentru revendicarea drepturilor a fost una dintre cele mai îndelungate.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de NashvilleYards (@nashvilleyards)

 

Situația politică actuală

La ora actuală, țările democrate permit și chiar încurajează cetățenii adulți cu discernământ să își exercite dreptul la vot pentru a juca un rol activ în alegerea reprezentanților potriviți. Este un proces ușor, care presupune doar bunăvoință și responsabilitate. Astăzi este greu de crezut că în țara care a adus una dintre cele mai importante concepții intelectuale, filozofice, ideologice, culturale și antifeudale (Iluminismul), dreptul la vot nu era universal.

Dreptul la vot al femeilor este produsul unei lungi istorii, care face parte din istoria contemporană.

Pentru a nu repeta greșelile trecutului, guvernele mondiale sunt compuse în mod deliberat din femei, guvernul francez ocupând locul al doilea în Uniunea Europeană cu 47 femei din 100 de reprezentanți guvernamentali.

 

  • Dacă sunteți interesați de reușitele femeilor de astăzi, puteți citi despre 10 cele mai bogate femei din lume.
  • Puteți citi acest articol despre Dreptul la vot și în franceză, aici.

Surse :

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.