Mamografii gratuite la Institutul Regional de Oncologie din Iași

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
mamografii
Foto: www.facebook.com/IROIASI/

Institutul Regional de Oncologie din Iași a anunțat luni, 20 septembrie, pe o pagină de socializare că femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, care nu au mai beneficiat în ultimele 12 luni de mamografii gratuite, o pot face chiar acum cu sau fără asigurare medicală. 

ISO s-a alăturat Fundației Enable în proiectul „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta. Prevenție, depistare și tratament precoce al cancerului de sân” și se adresează femeilor din Regiunile de Nord Est și Sud Est ale țării. Proiectul a beneficiat de finanțare europeană și se va desfășura până în decembrie 2023.

Ce sunt mamografiile?

Mamografia este o examinare radiologică a sânului prin care se pot detecta modificări la nivelul structurii acestuia. Procedura constă în poziționarea sânului pe o platformă a aparatului de screening și comprimarea lui cu o paleta specială, astfel se va reduce din grosimea acestuia, facilitând vizualizarea structurii atomice. Această compresie va dura câteva secunde și va fi sub stricta supraveghere a unui tehnician, iar disconfortul va fi minim, în cele mai multe cazuri, și va dispărea odată cu decomprimarea sânului. 

Pentru a beneficia de o mamografie gratuită este necesar să se îndeplinească câteva criterii:
  • femeile să aibă vârsta cuprinsă între 50 – 69 de ani;
  • să prezinte buletinul în original, dar și copie;
  • să nu fi făcut o altă mamografie în ultimele 12 luni;
  • să nu aibă un diagnostic de cancer mamar deja confirmat;
  • să fie asimptomatice; 
  • să nu fie însărcinate sau să nu alăpteze. 

Pe lângă aceste criterii, se recomandă ca în timpul examinării să nu existe urme de pudră de talc, deodorant sau orice altă loțiune în zona sânilor sau a axilelor, astfel calitatea imaginii nu va putea fi compromisă. În fiecare zi de luni și joi, în intervalul orar 7.30-19.00, femeile care îndeplinesc aceste criterii se pot testa gratuit la Institutul Regional de Oncologie din Iași. 

Atenție: Este nevoie de programare făcută în prealabil la numărul de telefon: 0753/477 774 sau la adresa de email: oncofem@iroiași.ro. 

IRO va trimite, în curând, o Unitate Mobilă de Screening în Nord-Estul și Sud-Estul României. Aceasta va fi dotată cu o mamografie digitală și cu materiale sanitare pentru testarea femeilor care îndeplinesc aceste criterii și care doresc să beneficieze de o mamografie gratuită. 

 

Sursă

Citește și: Mitul creării omului în 5 spații diferite

 436 total views,  1 views today

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *