Disney+ interzice Peter Pan, Dumbo și Pisicile Aristocrate – care este motivul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Disney
Foto: Pixabay.com

Pe data de 12 noiembrie 2019, serviciul de streaming Disney+ a debutat în Statele Unite ale Americii, Canada și Olanda, urmând ca, nu la mult timp distanță, să ajungă în toată lumea. Astfel, mii de copii s-au putut bucura de desenele animate de care am avut și noi parte, precum „Albă-ca-Zăpada”, „Cenușăreasa”, „Frumoasa din Pădurea Adormită” și multe altele.

Nu toate desenele au fost, însă, la fel de apreciate. Pe data de 24 ianuarie 2020, ziarul britanic „The Daily Mail” a declarat faptul că „Peter Pan”, „Dumbo” și „Pisicile Aristocrate” au fost interzise de către Disney+ copiilor sub 7 ani, argumentând decizia prin faptul că toate cele trei desene animate prezintă stereotipuri rasiale.

Anumite personaje din îndrăgitele desene au fost percepute ca fiind reprezentări caricaturale ale unor categorii de oameni

Peter Pan”, îndrăgitul desen animat care ne-a transportat pe toți în Țara de Nicăieri, a fost interzis copiilor sub 7 ani pentru că portretiza un trib de nativi americani, porecliți și „pieile roșii”. Elefantul zburător Dumbo a fost interzis deoarece s-a ridicat problema ridiculizării afroamericanilor de pe plantații. „Pisicile Aristocrate”, pe care cu toții le-am urmărit cu sufletul la gură pe parcursul aventurilor lor, a avut aceeași soartă ca celelalte desene. Motivul a fost că Shun Gon, pisica siameză cu ochi alungiți este considerată o caricaturizare a asiaticilor

Unul dintre purtătorii de cuvânt ai platformei Disney+ a precizat că, deși aceste desene vor rămâne accesibile conturilor de adulți, ele vor începe cu un avertisment: „Acest program are reprezentări negative și/sau abuzul persoanelor din diferite culturi. Aceste stereotipuri erau greșite atunci și sunt greșite acum.” 

Decât să ștergem complet aceste desene, vrem să recunoaștem impactul negativ pe care îl pot avea, să învățăm de pe urma lui și să pornim conversații care pot ajuta la crearea unui viitor mai cuprinzător”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Disney+ a adoptat o poziție fermă în ceea ce privește valorile promovate

Pe site-ul Disney se precizează faptul că reprezentanții platformei sunt determinați să creeze povești care să le reflecte valorile, diversitatea, deschiderea către lume și inspirația. Afirmația continuă astfel: „Nu putem schimba trecutul, dar putem să îl luăm în considerare, să învățăm din el și să mergem înainte, ca să putem crea împreună un viitor la care astăzi visăm.”

Deși considerăm că este important să ne învățăm copiii încă de când sunt mici să nu discrimineze și să devină oameni buni, săritori și calzi, nu putem să nu ne întristăm la gândul că foarte mulți dintre aceștia nu vor mai vedea desenele animate care nouă ne-au marcat copilăria.

Dacă ești un împătimit al cinematografiei, atunci nu rata aceste 5 seriale de top!

 398 total views,  1 views today

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *