Spania: 7 tradiții de explorat în fiecare zi a săptămânii!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Día Nacional de España , Spania, L'Espagne, Spagna, Isabel a II-a
Foto: pixabay.com
Autor: Andreea Ciorăneanu

 

Atunci când ne gândim la Spania și la tradițiile și obiceiurile spaniole, primele lucruri care ne vin în minte sunt siesta, coridele și dansatorii de flamenco. Însă, Spania are mult mai multe de oferit.

Spania este una dintre cele mai mari țări din Europa, ocupând cea mai mare parte a Peninsulei Iberice. Tradițiile, obiceiurile și cultura spaniolă sunt primii factori de care trebuie să ținem cont atunci când încercăm să o descoperim mai bine.

Așadar, haideți să descoperim împreună care sunt cele 7 tradiții și obiceiuri din Spania ce oferă țării o atmosferă festivă și o împodobesc într-o multitudine de culori.

1. La Tomatina

Multe dintre tradițiile spaniole datează de secole, însă există și o excepție. La Tomatina a apărut acum circa 60 de ani, când un grup de prieteni au început o luptă cu roșii în centrul orașului Buñol. Nu este clar cum s-a sfârșit, însă această luptă a stat la baza festivității. Din 1945, La Tomatina se ține în ultima miercuri a lunii august. În prezent, aceasta coincide cu festivitatea pentru Sfântul protector al orașului, iar participanții la acest eveniment folosesc peste 150.000 de roșii.

 

2. Los Tres Magos

Data de 25 decembrie este una cu însemnătate pentru majoritatea creștinilor din lume, în special pentru copii. De Crăciun, aceștia îl așteaptă pe Moș Crăciun, care le aduce cadouri dacă au fost cuminți. Însă, în Spania, copiii îi așteaptă pe Cei trei magi. În Spania, ziua de Los Magos este foarte importantă. Aceștia au fost magii de la răsărit, care au urmat steaua din Betleem până la locul nașterii lui Isus, aducând cu ei daruri de aur, smirnă și tămâie. În fiecare an, pe 6 ianuarie, copiii din Spania primesc cadouri și sărbătoresc împreună cu cei dragi ziua celor Trei Magi.

 

3. Jai-alai

Sportul joacă, de asemenea, un rol important pentru spanioli. Pe primul loc se află fotbalul (futbol în spaniolă), însă și jai-alai este practicat de mulți dintre spanioli. Jocul seamănă extrem de mult cu handbalul sau squash-ul. Pentru a arunca mingea sau pelota pe perete, jucătorii folosesc coșuri curbate, din răchită, numite cestas. Primul joc jai-alai a fost jucat în urmă cu aproape patru secole de către locuitorii din provincia bască.

 

4. Las Fallas

Un alt festival impresionant este Las Fallas, eveniment ce are loc în luna martie în orașul mediteranean Valencia. Las Fallas este o sărbătoare plină de viață, din care nu lipsesc focurile de artificii și fanfarele zgomotoase. Această tradiție a fost la început un omagiu pentru Sfântul Iosif, sfântul protector al Valenciei. Ultima seară a festivalului nu trebuie ratată, deoarece atunci se ard statuile mâché. Singura sculptură salvată este cea care primește titlul de cea mai bună figurină, urmând a fi expusă în centrul orașului. Celelalte sute de statui din carton sunt aprinse târziu în noapte, siguranța vizitatorilor fiind asigurată tot parcursul evenimentului de către pompieri.

 

5. La Fiesta de Fermin

La Fiesta de Fermin este printre cele mai populare sărbători spaniole, devenind un simbol al Spaniei. La Fiesta de Fermin se sărbătorește anual la mijlocul lunii iulie, alergarea taurilor făcând această sărbătoare atât de cunoscută. Mii de participanți străini, dar și localnici, ies în stradă în fiecare dimineață pentru a alerga în fața unei cirezi de tauri. Străzile sunt mereu copleșitor de pline, iar traseul periculos își are finalul la piața de tauri (Plaza de Toros) a orașului. Pe lângă alergarea taurilor, la această sărbătoare au loc și alte evenimente, precum și un spectacol cu focuri de artificii.

 

6. Semana Santa

Semana Santa este altă sărbătoare din Spania ce are loc în orașul sudic Sevilia. Semana Santa (Săptămâna Sfântă) se traduce drept Săptămâna Paștelui. După cum este sugerat din nume, sărbătoarea are legătură cu Paștele, fiind de fapt o săptămână plină de procesiuni romano-catolice care țin până la Paște. În această săptămână sfântă avem parte de parade mascate pe străzi și caruri plutitoare cu figurine romano-catolice.

 

7. La Feria de Abril

După Semana Santa urmează La Feria de Abril, ce are loc tot în Sevilia. Este un spectacol mult mai vesel decât Semana Santa. Pentru La Feria de Abril se amenajează parcuri de distracție și sute de corturi, târgul fiind plin de localnici îmbrăcați în haine tradiționale și căsuțe unde se vinde mâncare. Atmosfera este una de vis, iar spectatorii se pot bucura printre altele și de muzică live. Ultima seară a evenimentului este marcată de focuri de artificii și dansuri flamenco ale mulțimii fericite.

 

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.