Barcelona, parc guell, gaudí, barcelona

Barcelona – 3 locuri pe care nu le poți rata

Traducere: Sabina-Aurora Nicolae

Barcelona este un oraș port și, de asemenea, capitala provinciei Barcelona și a comunității autonome Catalonia, care se află în nord-estul Spaniei, la 150 km sud de granița cu Franța. Barcelona, principalul port mediteranean și centru comercial al Spaniei, este faimoasă pentru individualitatea, interesul cultural și frumusețea ei.

 

În continuare, îți vom prezenta 3 obiective turistice pe care nu le poți rata dacă te hotărăști să vizitezi Barcelona.

1. Sagrada Familia

Sagrada Familia este o bazilică romano-catolică din Barcelona, Catalonia, Spania. Datorită formei sale impunătoare și deosebite, este cea mai populară atracție turistică din oraș. Sagrada Familia a fost proiectată de Antonio Gaudí, iar construcția ei a fost începută în 1882, însă biserica este încă în construcție, după mai bine de 133 de ani. Data finalizării este 2026-2028, după mai bine de 140 de ani de când s-a început construcția.

Numele complet în catalană al Sagradei Familia este „Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família” care literalmente înseamnă Bazilica și Templul Ispășitor al Sagradei Familia. Numele se prescurtează de obicei „Bazilica Sagrada Familia”, „La Sagrada Familia” sau direct „Sagrada Familia”.

Gaudí credea că niciun obiect făcut de om nu trebuie să fie mai înalt decât creația lui Dumnezeu. De aceea, Sagrada Familia, când va fi terminată, se va ridica la 170 m, cu un metru mai puțin decât cel mai înalt punct din Barcelona, colina Montjuïc.

Cripta Sagrada Familia

Cripta Sagrada Familia este locul în care Gaudí este înhumat și puteți coborî aici numai în timpul orelor de rugăciune sau a unei vizite costisitoare cu ghid, dar se poate vedea prin ferestre și are un aspect incredibil. Este acoperită de o boltă mare unde se unesc cele mai mari arcuri, în mijloc ieșind în evidență imaginea sculptată și policromată a Bunei Vestiri a Maicii Domnului.

De asemenea, în centru se află un altar cu un retablu realizat de sculptorul Josep Llimona și patru altare dedicate Fecioarei Maria de pe Muntele Carmel (unde se află mormântul lui Gaudí), lui Hristos, Fecioarei din Montserrat și a lui Iisus Hristos răstignit (unde se află mormântul lui Josep María Bocabella, responsabil cu ideea de a construi Sagrada Familia). Pardoseala criptei este din mozaic roman cu imagini cu grâu și viță de vie.

 

2. Parcul Güell

Parcul Güell este unul dintre cele mai impresionante parcuri publice din lume. Parcul se află în Barcelona și a fost conceput de faimosul arhitect Antonio Gaudí.

Gaudí a planificat și coordonat construcția parcului între 1900 și 1914 pentru Eusebi Güell, cu scopul creării unui parc rezidențial pentru șaizeci de locuințe unifamiliale. Cu toate acestea, proiectul nu a avut succes și parcul a devenit proprietate a orașului în anul 1923. Deși nu s-a finalizat niciodată, continuă să fie una dintre cele mai colorate și ludice lucrări ale lui Gaudí.

Parcul Güell, destinat orașului privat al lui Güell, s-a transformat în parcul preferat din toată Barcelona, apoi din toată lumea. Gaudí și-a dat frâu liber imaginației. Este o grădină de recreere pentru minte: caricaturi și coloane care simulează trunchiuri de palmieri, arcuri din moloz care se ridică din pământ, porțiuni cu gresie colorată (azulejos).

Parcul Güell este unul dintre cele mai importante monumente din Barcelona și una dintre lucrările maestre ale lui Gaudí.

În fiecare zi, și mai ales în weekend, se pot vedea grupuri de turiști și localnici privind uimiți căsuțele de turtă dulce și făcând poze la giganticul dragon de ceramică de pe scările care urcă pe deal.

 

3. Cartierul Gotic

Cartierul Gotic este unul dintre cele mai faimoase locuri din Barcelona. Situat în inima orașului vechi, acest cartier prezintă o fuziune de clădiri ce datează din epoca romană până în secolul XX.

Principala caracteristică a Cartierului Gotic este aspectul vechi al clădirilor sale, străzile înguste și absența aproape în totalitate a traficului. În realitate, multe zone sunt exclusiv pietonale și sunt construite asemeni unui labirint de străzi sinuoase și piețe încântătoare și ascunse.

 

Locuri de văzut în Cartierul Gotic:

  • Catedrala Gotică: este poarta de intrare în inima Barcelonei, situată între Vía Laietana și La Rambla.
  • Strada Bisbe Irurita: acest drum superb duce de la Catedrala Gotică la piața Sant Jaume, unde se află unul dintre cele mai fotografiate poduri din Barcelona.
  • Biserica Santa María del Pi: cu un turn de 54 m înălțime (care se poate vedea din La Rambla), prezintă o arhitectură dintre cele mai neobișnuite ale zonei.
  • Piața Sant Jaume: cuprinde Primăria și clădirile guvernamentale.
  • Piața Regelui (Plaça del Rei ): acest colțișor emblematic este unul dintre cele mai frumoase din vechea Barcelona.
  • Pe de altă parte, Piața Regală (Plaça Reial) este faimoasă pentru atmosfera încântătoare și plină de viață. Este un loc perfect pentru a te bucura de o noapte de petrecere într-unul dintre multele baruri și restaurante.

 

  • Dacă îți place Barcelona, cu siguranță vei adora Madrid. Descoperă aici 5 locuri ale capitalei pe care trebuie să le vizitezi.
  • Poți citi articolul despre Barcelona și în spaniolă, aici.
Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.