British Museum – 3 dintre cele mai importante artefacte furate

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
british museum, museum, london-5200534.jpg
Fotografie: pixabay.com
British Museum (Muzeul Britanic) se află printre cele mai vechi și importante muzee din lume, conținând exponate de pe întreg globul pământesc, de la mumii egiptene până la artefacte africane. Însă care este de fapt originea acestor exponate și cum au ajuns în custodia muzeului?

 

Scurt istoric al British Museum

Anul fondării muzeului este 1753 și a reprezentat o noutate la aceea vreme fiind primul muzeu național public din lume, cu intrare gratuită pentru „toate persoanele studioase și curioase”. Sir Hans Sloane, medic naturist și colecționar, avea o impresionantă colecție de 71.000 obiecte ce necesitau atenție și un loc sigur de depozitare și după moartea sa.

Astfel, lasă o moștenire considerabilă regelui George al II-lea în schimbul unei sume de 20.000 de lire sterline. Regele acceptă donația, iar pe 7 iunie 1753 înființarea British Museum este consacrată printr-un Act al Parlamentului Britanic, deschiderea pentru public având loc pe 15 ianuarie 1759.

Principalele galerii tematice din British Museum

  • Africa
  • Asia
  • America
  • Egiptul Antic
  • Roma și Grecia antică
  • Europa
  • Colecția de ceasuri
  • Orientul Mijlociu

Subiectul disputei dintre British Museum și țările ce își vor artefactele înapoi

Harta muzeului cuprinde o listă de 12 exponate de o importanță istorică și culturală incomensurabilă pe care nu trebuie să le ratezi atunci când ajungi la British Museum. Din păcate, mai bine de jumătate dintre acestea reprezintă un subiect de dispută între țări pentru custodie.

Originile problemei datează încă din vremea Imperiului Britanic, care, odată a fost cel mai mare din întreaga lume, colonizând sub aripa sa aproape un sfert din teritoriul și populația întregului glob. Relația dintre colonizator și colonizat se bazează pe un schimb, o balanță al cărui echilibru nu poate fi găsit. Imperiul Britanic a adus modernizarea în țările colonizate, însă a profitat și a extras resursele din acestea. 

  • Mai multe despre acest subiect poți citi aici, unde pictura „Secretul măreției Angliei” ajută în decodificarea relației colonizator-colonizat. În plan cultural, Imperiul Britanic a confiscat artefactele întâlnite și le-a adus pe teritoriul Angliei, mare parte dintre ele chiar la British Museum.

Artefactele sunt expuse aici ca întreaga lume să le vadă. – susține British Museum

Însă, având în vedere că acestea provin din toate colțurile lumii, țările unde au fost descoperite inițial doresc să aducă artefactele înapoi, în țara mamă. Desigur, nu toate artefactele din muzeu sunt obținute în mod controversat, acestea sunt fie cumpărate, fie descoperite, însă acum ne vom concentra pe povestea celor ce nu aparțin de drept muzeului.

1. Bronzurile din Benin, Nigeria

Printre cele mai disputate artefacte din întreg muzeul se află Bronzurile din Benin, grup alcătuit din peste o mie de plăci și sculpturi din metal, cu enormă valoare culturală în istoria Nigeriei. În timpul unei expediții din 1897, britanicii au jefuit o serie de basoreliefuri și sculpturi din palatul Regatului Benin (situat în sudul actualiei Nigerii). O parte din „pradă” a fost trimisă la British Museum, cealaltă a fost vândută.

Familia regală din Benin a adresat în martie 2000 o cerere către British Museum, în care își exprima dorința ca toate artefactele obținute în mod ilegal în 1897 să fie returnate, însă muzeul a ignorat această cerere. Actul din 1963 ce cuprinde un set de reguli după care muzeul se ghidează împiedică returnarea obiectelor.

În iulie 2020, British Museum declara pentru Vox:

We don’t restitute but we are absolutely committed to lending as widely as possible, including to Nigeria. The museum’s foundational value resides in its breadth, scale, complexity, and unity and as such is a true library of the world. 

Nu restituim, dar suntem absolut dedicați împrumutului cât mai departe posibil, inclusiv Nigeriei. Valoarea fundamentală a muzeului constă în amploarea, complexitatea și unitatea sa și, ca atare, este o adevărată bibliotecă a lumii.

2. Piatra din Rosetta, Egipt

Datând din anul 196 î.Hr., Piatra din Rosetta este o stelă egipteană. Sculptată din granodiorit, aceasta este scrisă în trei alfabete diferite și conține hieroglife demotice, grecești și egiptene.

Descoperirea sa are loc abia în anul 1799. Soldații francezi care au făcut incredibila descoperire au trimis piatra în Anglia cu scopul de a fi descifrată, însă nu a mai fost trimisă înapoi. Piatra rămâne la British Museum încă din 1802. Egiptul a cerut în repetate rânduri Regatului Unit să returneze piatra, însă fără vreun rezultat. Desigur, acest lucru a creat tensiuni între cele două țări.

3. Marmurele Partenonului, Grecia

Sub pretextul ocupației otomane a regiunii și condus de fascinația pentru Partenonul Greciei, nobilul britanic Thomas Bruce a scos fresce și sculpturi din marmură din templul închinat zeiței Athena Parthenos. Piesele extrase au fost trimise în Marea Britanie pentru a fi studiate. Din anul 1817, acestea pot fi văzute la British Museum. Încă din 1980, Grecia a solicitat returnarea artefactelor, însă aceaste cereri au fost refuzate, pe motiv că drumul ar putea deteriora sculpturile.

Datorită artefactelor și obiectelor din muzeele de istorie, putem observa mai bine cum trăiau oamenii și putem înțelege istoria, cursul acesteia, cauzele evenimentelor ce au schimbat soarta omenirii, precum și direcția spre care ne îndreptăm. De ce își doresc atât de mult țările să își recapete artefactele? Tocmai din acest motiv, ca poporul să își poată cunoaște și înțelege istoria.

Istoria este martorul care confirmă trecerea timpului, iluminează realitatea, vitalizează memoria, oferă călăuzire în viața de zi cu zi și ne aduce știri din antichitate. – Marcus Tullius Cicero

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.