Traducere: Stănescu Andreea
Coasta de Azur desemnează întinderea de coastă numită astfel de Stephen Liégeard în cartea sa („La Côte d’Azur”, Paris, Maison Quantin, 1887) care poartă același nume. Lucrarea descrie călătoriile pe care autorul le-a făcut pe coastele Provence și Liguria. Numele împrumutat din cartea sa s-a conservat, dar ce s-ar putea spune despre istoria și particularitățile geografice și turistice ale acestei zone?
La sfârșitul secolului al XVIII-lea, situl, acum o stațiune modernă pe litoral, funcționa ca un spa frecventat de aristocrații britanici. Dezvoltarea căilor ferate la mijlocul secolului al XIX-lea a făcut ca stațiunea turistică să devină populară printre personalitățile artistice din prima jumătate a secolului al XX-lea. După evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial, Coasta de Azur a devenit o stațiune extrem de populară, în special datorită activităților recreative care pot fi practicate aici.
Coasta de Azur aparține regiunii Provence-Alpes-Côte d’Azur, o regiune caracterizată printr-un climat temperat mediteranean, cu influențe montane. Malurile abrupte și nisipoase sunt perfecte pentru o excursie în timpul unei veri uscate, în timp ce pe durata iernii muntele se dovedește a fi excelent pentru activități precum schi sau snowboarding.
Coasta de Azur – 3 orașe emblematice
1. Saint-Tropez, satul pescăresc devenit stațiune balneară internațională
Oraș al corsarilor în secolul al XVI-lea și sat pescăresc la începutul secolului al XX-lea, și-a câștigat popularitatea datorită vizitelor artiștilor Noului Val (mișcarea cinematografiei franceze de la sfârșitul anilor ’50). Situat pe coasta de sud-est din Var, orașul oferă atracții turistice care combină istoria cu divertismentul.
Cândva populat de pescari, vechiul port este sufletul orașului, fiind înconjurat de case mici în culori pastelate, bărci de pescuit și iahturi opulente. Printre alte atracții din Saint-Tropez care merită amintite se numără și cafeneaua Sénéquier, Place aux Herbes sau Môle Jean-Réveille.
2. Cannes, popular datorită Festivalului de Film
Stațiune balneară și climatică, Cannes este un oraș cunoscut în special datorită Festivalului de Film care are loc aici încă din luna mai a anului 1946. Faima obținută datorită mediatizării acestui eveniment a ajutat în a face cunoscute și alte frumuseți ale acestui oraș. Croisette, îndeosebi, este o faleză superbă, înconjurată de palmieri, care leagă plaja de oraș. Dacă vrei să te simți ca la Hollywood pășind pe Aleea Celebrităților, să știi că poți face asta chiar la Cannes!
În fața Palatului Festivalurilor se află Aleea Celebrităților, unde cele 140 de mulaje amintesc vizitatorilor de personalitățile cinematografiei franțuzești. În plus, coasta Cannesului reunește o mulțime de plaje publice și private unde vă puteți relaxa în timp ce admirați peisajul insulelor Lérins la orizont.
3. Nisa, capitala Alpilor Maritimi
Situat în Baie des Anges, orașul Nisa se mândrește cu un turism înfloritor în timpul anotimpurilor de vară și iarnă. De la Colline du Château puteți avea o frumoasă vedere panoramică asupra întregului oraș. Însă dacă vă aventurați înspre inima orașului, trebuie să vizitați neapărat Vieux Nice, o zonă cu multe cafenele și restaurante frumoase. Strada Promenade des Anglais este renumită datorită istoriei sale legate de începutul turismului internațional în Nisa, în timp ce hotelurile frumoase și litoralul fac din acest oraș destinația perfectă pentru plimbări de vis.
4. Menton, un oraș de pe Coasta de Azur al cărui prestigiu îi revine monumentelor sale istorice
Orașul este situat la granița franco-italiană, având numeroase monumente civile care îi conferă prestigiu. Plimbându-vă pe strada Porte de France, veți descoperi o parte a vechiului oraș Menton. Tot pe malul mării, Bastionul construit în port le amintește turiștilor de istoria construcției sale, având scopul de a proteja portul. Bastionul găzduiește acum un muzeu dedicat lui Jean Cocteau.
Pădurea de pini a lui Juan-les-Pins din Antibes
Situată pe malul Mării Mediterane, Antibes combină perfect savoarea vieții cu vizitele culturale. Plimbându-vă pe străzile înguste și meterezele construite de Vauban, descoperiți comorile ascunse ale Antibesului: muzee, piețe și plimbări pe malul mării.
Odată ce ajungeți în orașul vechi, vizitați piața provensală, unde veți găsi pește, fructe și legume, mâncăruri tradiționale și artizani locali. Veți simți aromele mediteraneene plimbându-vă printre tarabele acestei piețe. Faceți un ocol pe la strada Saint-Esprit: veți trece prin fața Capelei Saint-Esprit d’Antibes și a Catedralei Fecioarei Maria (Cathédrale de la Vierge de l’Immaculée Conception).
Fațada Muzeului Picasso completează decorul: artă, priveliște și un farmec aparte. La porțile vechiului Antibes, pe malul mării, în castelul Grimaldi, muzeul dedicat artistului Picasso se contopește cu pietrele albe ale bastioanelor. Aici puteți vedea lucrări ale lui Picasso, Nicolas de Staël, César și Modigliani.
Iată câteva muzee care nu trebuie ratate:
- Muzeul Peynet: desene umoristice și satirice
- Muzeul de Arheologie: istoria Antibesului în Antichitate
- Muzeul cărților poștale
- Muzeul turnului: tradiții și obiceiuri din secolele XIX și XX în Antibes
Masivul Estérel
Esterel este situat la granița dintre Var și Alpes-Maritimes. Faceți o drumeție în masivul Esterel, nu veți regreta! Cu o durată a traseului cuprinsă între 1h30m și 4h30m, aceste drumeții vă permit să evadați în Marea Mediterană.
Lângă Saint-Raphaël, de la plaja Dramont, optați pentru o escapadă maritimă înotând pentru a vedea întrepătrunderea uimitoare dintre albastrul Mediteranei și roșul stâncilor Esterelului. Puteți descoperi golfuri magnifice și peșteri secrete, care se pot vedea numai din mare, și plonjați în apele cristaline. Vă propunem o plimbare la bordul „Căpitanului Nemo’’, un submarin care, cu plecare din Agay, vă va conduce spre descoperirea faunei și florei capului Dramont.
Clopotnița catedralei din Fréjus, cu arhitectura sa excepțională, a fost clasificată monument istoric în anul 1862. Baptisteriul catedralei este unul dintre cele mai vechi și mai bine conservate din Franța, clădirile sale canonice și, desigur, mănăstirea sa, fiind un adevărat loc al puterii, care servea ca reședință a episcopului.
Orașul Grasse – Descoperă capitala mondială a parfumurilor
Parfumurile de Grasse sunt renumite în întreaga lume. Această faimă nu este o noutate, deoarece datează de mai multe secole. Acest lucru se datorează existenței unei multitudini de specii de flori. În secolul al XVI-lea, Coasta de Azur avea tăbăcării care alimentau comerțul înfloritor cu piei. Această activitate a generat mirosuri puternice și a avut mare nevoie de parfumuri plăcute pentru a lucra pieile sau pentru a parfuma mănușile, curelele și gențile, conform modei italiene atât de privilegiată de Curte. Astfel, în jurul tăbăcăriilor a apărut treptat o industrie artizanală a parfumurilor, înainte de a se transforma într-o adevărată industrie a parfumurilor din secolul al XVII-lea.
Nici Coco Chanel nu s-a înșelat! A ales iasomia Grasse pentru a crea cel mai faimos parfum al brandului: Chanel N°5. Din anul 1920, acest parfum, lansat pe 5 mai, a cincea zi a celei de-a cincea luni a anului, a rămas unul clasic pentru femeile din întreaga lume.
Delicatul trandafir de mai, floarea filosofică a parfumului, este recoltată și distilată în aceeași zi, cu riscul de a-și pierde toată mireasma! Floarea de portocal, violeta, lavanda, smirna sau crinul… multe branduri celebre se aprovizionează de la producători și artizani din Grasse.
,,Iubito, să vedem dacă trandafirul…’’ Versurile lui Ronsard celebrează dragostea și cel mai răspândit simbol al ei: trandafirul.
Cum se ajunge pe Coasta de Azur?
- Cu avionul
- Cu autobuzul
- Cu trenul
- Cu barca
În sezonul estival, Aeroportul Côte d’Azur din Nisa este conectat cu peste 117 destinații directe, în 40 de țări, datorită celor 57 de companii aeriene care au zboruri regulate în zonă. Aeroportul are legături directe cu marile orașe franceze (Paris este la 1h15m de zbor), europene, cele mai importante fiind: Bruxelles, Geneva, Londra și internaționale: New York, Dubai, Moscova.
Trenurile rapide și expres (TGV, Coral Trains) ale SNCF (Societatea Națională a Căilor Ferate Franceze) conectează Coasta de Azur cu toate regiunile franceze, ruta Milano-Nisa și au tarife începând cu 15 € de persoană, la clasa a 2-a. Alegeți cel mai bun traseu folosind Waze! Nisa, Cannes, Villefranche-sur-Mer, Monaco și Toulon sunt porturile de escală pentru principalele linii de croazieră și există aproape 40 de porturi pe Riviera Franceză unde vă puteți rezerva un loc.
Unde putem mânca pe Coasta de Azur?
Cu peste 3.500 de restaurante, hanuri și bistrouri, aveți de unde alege, așa că vă invităm să intrați în universul aromelor, a produselor din sudul Franței, între mare și munte. Acest amestec de autenticitate și creativitate acordă adevăratul stil bucătăriei soarelui, Coasta de Azur invitându-vă la masa sa!
Unde putem dormi pe Coasta de Azur?
Pe Coasta de Azur există cazare și camere pentru dorințele fiecăruia. De la palatul cu vedere la mare până la fermecătoarea cameră de oaspeți din inima unui sat de pe deal sau până la cea mai neobișnuită cazare, veți găsi cazarea potrivită sejurului.
Coasta de Azur este cu siguranță o destinație extraordinară, deoarece în această zonă există atât de multe orașe pline de istorie, frumusețe și divertisment, considerate perle ale litoralului francez.
Ați vizitat deja orașele menționate?
- Puteți citi acest articolul despre Coasta de Azur și în franceză, aici.
Surse:
- Wikipedia – Coasta de Azur
- Planetware.com
- Wikipedia – Saint-Tropez
- Wikipedia – Cannes
- Cannes-destinations.fr
- InformationFrance.com
- Wikipedia – Promenade des Anglais
- Wikipedia – Menton