martisor, red, rope

Mărțișorul – împletirea tradiției daco-tracice cu venirea primăverii

Deși 1 martie a trecut, se poate spune că spiritul noii primăveri își lasă amprenta în sufletele noastre aducând un plus de însemnătate acestor vremuri neprielnice. Fiind primul an în care sărbătorim venirea primăverii altfel, totuși, oarecum ne-am obișnuit așa. 

Pe lângă legende și mituri despre mărțișor, unde nimic nu este cert, acesta are și o așa zisă istorie. Datorită istoricului daco-tracic, prezența sa atât la poporul român, cât și la cel bulgar (unde este denumit „martenița”), este una sigură, deși, într-adevăr, din legende reies cu totul alte origini.

În urma unor cercetări arheologice, efectuate în România, la Schela Cladovei, au fost descoperite amulete, vechi de cca. 8000 ani, pictate cu alb și roșu.  Acestea erau purtate la gât, în special de copii, dar și de tinerele adolescente și femei. 

Totodată, 1 martie, după vechiul calendar roman, era prima zi din noul an, moment în care începea omagierea lui Marte, zeul forței naturii, al primăverii și al agriculturii. 

Destul de controversate și legate tot de 1 Martie, sunt și renumitele Babe. În credința populară, în primele nouă (în alte zone 12) zile ale lunii martie, românii își aleg babele. În această perioadă, când zilele sunt cele mai capricioase și schimbătoare, în funcție de vremea din ziua aleasă ca babă, așa va fi anul care începe pentru persoana respectivă.  

În prezent, aceste tradiții încă se mai practică în România, Bulgaria și Republica Moldova, unde mărțișorul este purtat pe toată perioada lunii martie, după care acesta se prinde de ramurile unui pom fructifer. De asemenea, se mai spune că atunci când legi mărțisorul în pom, trebuie să îți pui o dorință, iar aceasta se va îndeplini. 

Deși poate suna demodat, deseori, mărțișorul reprezintă pentru oameni mai mult decât o simplă tradiție sau o simplă sărbătoare. Reprezintă un nou început, care aduce suflul demult uitat al naturii și al seninătății vremurilor de altădată, pe când mărțișoarele se rezumau la mici obiecte lucrate manual, ce urmau a fi purtate în piept de către doamne și domnișoare (băieți și domni, în Bucovina), alături de un simplu șnur alb-roșu.

Cum a apărut povestea mărțișorului?

Se spune că povestea mărțisorului începe de la tânărul care a salvat Soarele. De ce acest gest? Tradiția spune că Soarele s-ar fi transformat într-o frumoasă domnișoară, ulterior fiind furată de un zmeu. Curajosul tânăr și-a dus misiunea la bun sfârșit, salvând fata din mâinile zmeului, însă inima acestuia a încetat să mai bată. De atunci, amintirea acestui tânăr neînfricat se comemorează printr-un șnur în culorile alb-roșu. Albul simbolizează ghioceii, iar culoarea roșie face referire la sângele, dragostea și curajul tânărului care a reușit să salveze Soarele, metamorfozat într-o frumoasă fată.

Și dacă tot vorbim de tradiții, nu trebuie să uităm să o menționăm pe Baba Dochia. Se spune că un tânăr, pe numele Mărțișor, a reușit să o salveze pe fiica acesteia, ulterior pedepsind-o și pe Baba Dochia pentru toate lucrurile rele comise. Dar bineînțeles, legenda Babei Dochia este mai mult relaționată cu povestea babelor, sărbătorite între 1 și 9 martie, așa cum am precizat deja.

În unele legende se spună că firul mărțișorului reprezintă zilele anului și viața omului sau îmbinarea dintre iarnă și primăvară.

Consider că reînvierea naturii este mărțișorul primăverii, această etapă aducând întotdeauna suflul unei noi speranțe atât pentru natură cât și pentru oamenii de pretutindeni.

Nu ezitați în această perioadă să recitați o cunoscută poezie de Mărțisor copiilor dumneavoastră.

 

Mâţişorii – de Otilia Cazimir

A ieşit răchita-n drum.

Ce-o mai fi şi asta oare,

Că-i din cap până-n picioare

Numai motocei de scrum?

Cu mlădiţele plecate,

Stă pe loc şi se socoate:

S-ar întoarce – nu mai poate,

S-ar ascunde –

N-are unde!

I-e ruşine de copii,

Că din muguri aurii

I-au ieşit, în loc de flori…

Mâţişori!

Din decembrie 2017, Mărțișorul face parte din Patrimoniul Cultural Oral și Imaterial al Umanității UNESCO.

Surse:

  • https://ro.wikipedia.org/wiki/Mărțișor
  • www.heymoldova.com
  • https://www.likeme.ro/martisor-in-1-martie-origini-obiceiuri-traditii/

 

Dacă ai crezut că 1 martie reprezintă doar venirea primăverii, te-ai înșelat, click aici pentru a vedea ce mai sărbătorim în această zi. 

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.