Mașinile hibride: alternativa cea mai silențioasă, economică și ecologică

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Text tradus de: Neațu Alexandra Georgiana.

În ultimii ani oamenii au putut vedea din ce în ce mai multe mașini hibride pe străzile orașelor. Acest tip de mașină reprezintă cea mai silențioasă, economică și ecologică alternativă a secolului XXI, alături de mașinile electrice. Totuși, există un număr semnificativ de persoane care nu își doresc să cumpere o mașină hibrid deoarece nu cunosc toate avantajele pe care aceasta le oferă.

Ce este o mașină hibrid și cum funcționează?

În primul rând, o mașină hibrid este un vehicul care utilizează mai multe modalități de propulsie. Acest lucru înseamnă că mașinile hibride combină un motor cu capacitate electrică și un alt motor diesel, pe benzină, în comparație cu autovehiculele 100% electrice care au un singur motor, și anume cel electric.

Cele mai comune mașini cu motorizare hibridă poartă numele de parallel hybrid cars. Acest tip de autovehicul este alimentat în 3 moduri diferite: fie prin motorul convențional, fie prin motorul electric sau prin ambele surse de energie combinate. Un exemplu de vehicul care poate fi clasificat drept parallel hybrid car este modelul Prius de la TOYOTA. Când este accelerat până la viteza de 15mph, mașina își folosește doar motorul electric, transformând acest model în vehiculul perfect pentru drumurile din oraș.

Pe lângă toate acestea, TOYOTA are un sistem special de frâne care ajută la regenerarea energiei electrice. În acest mod, de fiecare dată când folosim frânele mașinii, Prius își regenerează energia motorului electric. Într-un mod similar funcționează și celelalte modele hibride ale mărcii TOYOTA, precum Yaris, Auris, CH-R, Corolla, Camry și RAV4. Pe lângă TOYOTA, există alte mărci de vehicule care utilizează același sistem: Lexus, Hyundai, Kia, Ford, Honda, Lincoln, Nissan și Infiniti.

Ce avantaje poți avea deținând o mașină hibrid?

 

1. Un prieten al mediului înconjurător

Cel mai mare avantaj al mașinilor hibride este acela că sunt mai ecologice. Cu alte cuvinte, sunt environmentally friendly, așa cum sugerează și anunțurile comerciale.

2. Beneficii financiare

Deși pare de necrezut, mașinile hibride vă pot face să economisiți bani după achiziționarea acestora. Cum e posibil așa ceva? Pentru autoturismele hibride se asigură un ajutor financiar, prin intermediul creditelor și a anumitor stimulente, precum taxe anuale reduse și scutirea de la taxele de congestie.

3. Sistem de frâne ingenios

Vehiculele hibride dețin un sistem de frâne extrem de ingenios. În acest mod, când frânele sunt acționate, motorul electric își recuperează energia. Acest mecanism este foarte avantajos datorită faptului că mașina se reîncarcă în timp ce este condusă.

4. Asistența motorului electric

Motorul electric ajută motorul convențional în ceea ce privește accelerarea, depășirile sau urcarea unei pante.

5. Motoarele mici

Motoarele convenționale (pe benzină, motorină) care se folosesc în cazul mașinilor hibride sunt în general mici, ușoare și mai eficiente, din moment ce ele nu reprezintă unica modalitate de propulsie.

6. Pornirea și oprirea, automate

La mașinile hibride, motorul se oprește automat atunci când vehiculul se află în frână de motor și pornește din nou atunci când accelerația este acționată. În mod normal, motorul pe benzină pornește doar la viteze mai mari, unde este mult mai eficient decât motorul electric. Acest fenomen facilitează economisirea de benzină, din moment ce este necesară și pentru mașinile hibrid.

Din nefericire, există și câteva dezavantaje ale mașinilor hibride

 

1. Mai puțină energie

Motorul convențional, care reprezintă principala sursă de energie, nu este atât de puternic precum un motor al unei mașini convenționale. Cu alte cuvinte, motoarele combinate ale unui vehicul hibrid nu au aceeași forță precum un motor pe benzină ce aparține de o mașină convențională. De aceea, mașinile hibride sunt mai adecvate în oraș.

2. Un preț mai mare

Din păcate, prețurile pentru mașinile hibride sunt mult mai ridicate în comparație cu cele pentru mașinile convenționale. De exemplu, o mașină de acest tip poate costa între $5.000 și $10.000 iar un vehicul electric poate costa chiar mai mult decât unul hibrid. Însă, în mai multe țări statul oferă o subvenție (ajutor financiar). Astfel, statul stimulează populația cu scopul de a cumpăra mașini hibride.

3. Greutate mai mare

Un vehicul hibrid cântărește mult mai mult decât o mașină convențională din cauza celor două motoare care o pun în funcțiune.

4. Costuri mai mari pentru întreținere

Mașinile hibride prezintă o tehnologie mult mai nouă, care e mai dificil de folosit. De aceea, costurile pentru un vehicul hibrid sunt mult mai ridicate, din moment ce nu toți mecanicii știu să repare un mecanism ca acesta.

Unele dintre cele mai bune vehicule hibrid

 

1. TOYOTA

În acest moment, marca TOYOTA are toate modelele cu o motorizare de acest gen (Aygo, Yaris, Prius, Corolla, CH-R, RAV4).

2. HYUNDAI

3. VOLKSWAGEN

4. MINI COOPER

5. LEXUS

6. SUZUKI

7. KIA

8. BMW

9. SUBARU

Experiența personală cu un vehicul hibrid

Dețin o mașină hibridă TOYOTA (Auris) de doi ani și pot spune că a fost cea mai bună decizie. Are o motorizare hibridă, un motor cu capacitatea de 1.8 și 136 CP. Folosesc această mașină exclusiv în oraș, pentru a fi mai precisă, în București, o capitală extrem de aglomerată. Totuși, în acest moment am un consum general de 4.8.

Consider că acest consum este unul extrem de bun, din moment ce o mașină convențională cu un motor de 1.8 are un consum de 8-9, mai ales în București. Pe lângă toate acestea, alimentez rezervorul cu benzină o singură dată pe lună, deși folosesc mașina în fiecare zi.

Un alt aspect pe care îl ador în legătură cu mașinile hibride e acela că sunt foarte silențioase. Înainte, aveam un stil mai agresiv de a conduce, iar după ce am cumpărat mașina, o foloseam doar pentru a ajunge la universitate sau în alte locuri. Acum, am un stil de a conduce mult mai calm iar această activitate reprezintă pentru mine o modalitate de a mă relaxa, oferindu-mi, per total, o experiență mult mai plăcută. Asta datorită faptului că mașina e foarte silențioasă.

Aspectul cel mai important este acela că e o mașină ecologică. Astfel, sunt mult mai fericită știind că folosesc o mașină mai puțin periculoasă pentru mediul înconjurător. Pe lângă acest lucru, România oferă un avantaj pentru persoanele care își doresc să cumpere o mașină de acest gen sau electrică și multe alte avantaje, precum un impozit anual redus sau gratuitate în locurile de parcare ale statului.

Așadar, plătesc anual o sumă de 10 lei, ad 2 euro. De asemenea, locurile de parcare ale statului sunt foarte scumpe, în jur de 2 euro pe oră, economisind mai mulți bani cu ajutorul mașinii mele hibrid.

 

Poți citi acest articol și în portugheză, aici.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.