Palermo – 6 obiective turistice de vizitat

Autor: Otilia Condrea

Palermo, oraș cunoscut pentru varietatea de monumente arhitecturale și istorice, precum piețele mari, palatele vechi, teatrele celebre și muzeele care împodobesc frumoasa capitală a insulei Sicilia, te invită la plimbare prin centrul orașului și promite oaspeților săi o întâlnire cu o varietate de atracții.

Iată câteva dintre atracțiile pe care nu trebuie să le ratezi dacă alegi să vizitezi acest oraș:

1. Piața Marina din Palermo

Piața Marina este una dintre cele mai mari piețe ale Siciliei. În Evul Mediu aceasta era un loc de sărbătoare, aici având loc nunți regale, diverse festivități, dueluri cavalerești, spectacole și alte evenimente. În centrul pieței se află Grădina Garibaldi unde poți vedea arbori veterani de peste 300 de ani. Grădina este înconjurată de un gard din fier, iar în centrul ei se află o fântână și monumentele lui Giuseppe Garibaldi și Benedetto de Lisi. Această piață este situată în apropierea cartierului Kalsa, la sud de port.

 

2. Piazza Pretoria din Palermo

Piața Pretoria este un loc îndrăgit de toți vizitatorii orașului. Fântâna mare și monumentele arhitecturale în stil baroc dau acestei locații un farmec aparte. În prezent, Consiliul Local își are sediul în clădirea din Piața Pretoria.

Cel mai vizitat punct din Piața Pretoria este ,,Fontana della Vergogna” , așa cum i se spune în Sicilia. Acest incredibil bazin artificial este compus din mai multe bazine de piatră de diferite diametre. Decorul principal al fântânii este o galaxie de eroi de basm, gargui, monștri și statui umane. Este important de remarcat faptul că această fântână a fost construită în Toscana în anul 1555 de către maestrul Francesco Camilliani. Douăzeci de ani mai târziu, a fost demontată și transportată în orașul sicilian sub îndrumarea strictă a fiului unui arhitect priceput. Pentru a ajunge în Piața Pretoria, trebuie să o luați pe Via Maqueda, la est de Quattro Canti.

 

3. Catedrala Sfânta Fecioara Maria

Aceasta este una dintre cele mai renumite atracții ale orașului. A fost construită la sfârșitul secolului al XII-lea și a suferit numeroase modificări de-a lungul existenței sale. A fost aproape complet reconstruită în secolul al XIX-lea. Catedrala este formată din trei abside, fiind situată între două turnuri, ceea ce îi conferă aspectul unei fortărețe. În partea stângă a templului se află o criptă, unde astăzi pot fi văzute sarcofage și morminte păstrate din epoca romană. Cripta conține morminte din marmură și porfir ale regilor sicilieni și ale altor personalități istorice.

Modele geometrice complicate, cerneluri orientale, cupole de majolică și arcuri false întrepătrunse fac parte din diversitatea arhitecturală ce caracterizează marea catedrală din Palermo. În ciuda faptului că a fost reconstruită de mai multe ori de-a lungul secolelor, clădirea rămâne un exemplu izbitor al stilului arhitectural arabo normand al Siciliei.

Programul Catedralei din Palermo este următorul:

 • Luni – Sâmbătă: 07:00 – 19:00,
 • Duminică: 08:00 – 13:00 și 16:00 – 19:00.

Accesul în zona de rugăciune este gratuit, în timp ce biletul care include intrarea în restul zonelor costă 10 euro.


4. Teatrul Massimo Vittorio Emanuele

Teatrul Massimo Vittorio Emanuele a fost închis în anul 1974 și redeschis abia în 1997, după 23 de ani de construcție însoțită de scandaluri politice și corupție. Este cel mai mare teatru din Italia și al doilea ca mărime din Europa. Aici a fost filmată scena finală a celei de-a treia părți a filmului ,,Nașul”, în care regizorul a încercat să amestece cultura, crima și drama. Pe parcursul zilei sunt organizate numeroase tururi ghidate de 30 de minute în limbile engleză, italiană, franceză, spaniolă și germană.

 

5. Piața Ballarò (Mercato di Ballarò în italiană)

La câțiva pași de Palatul Normanni se află cea mai aglomerată piață stradală și plina de viață din Palermo, care rămâne deschisă până seara târziu. Ballarò este un amestec incredibil de agitație și mirosuri. Aici puteți găsi o varietate de produse, începând cu cele proaspete: pește, carne, măsline și brânzeturi. Nu uitați să zâmbiți și să cereți vânzătorului să vă ofere o degustare.

 

6. Plaja Mondello

Una dintre cele mai frumoase plaje, nu doar din Palermo, ci din întreaga Sicilie, este Mondello. Este o plajă la care se poate ajunge cu autobuzul direct din centru și unde atât localnicii cât și turiștii vin să facă plajă și să stea până seara târziu. Este situată într-un golf pitoresc, iar lungimea sa ajunge la aproape 2 km. Nisipul alb, marginile stâncoase care o înconjoara pe două laturi și peșterile din jur sunt o adevărată capodoperă.

Plaja este foarte bine dotată. Aici puteți găsi cu ușurință șezlonguri și umbrele de soare, dușuri și toalete. De asemenea, găsiți numeroase locuri de divertisment, restaurante și cluburi de noapte. La fiecare colț sunt situate pizzerii și cafenele tradiționale care devin o destinație preferată a turiștilor din întreaga lume.

 

Unde poți dormi în Palermo?

  • B&B Hotels Quattro Canti (de la 79 €): această proprietate este una dintre preferatele turiștilor.
  • Attico Sesto Canto (de la 120 €): Acest apartament oferă vedere la Piața Quattro Canti. Are o capacitate de cazare de până la 7 adulți, fiind alegerea perfectă pentru familii sau grupuri.
  • Ballarò House (de la 51 €): Acest apartament este ideal dacă doriți să vizitați Palermo la un preț economic.
Prețurile la hosteluri sunt de aproximativ 21 de euro pe noapte pentru o persoană, în timp ce prețurile la hoteluri sunt ceva mai ridicate:
   •  1 stea: 41 de euro; 
   • 2 stele: 50 de euro; 
   • 3 stele: 78 de euro;
   •  5 stele: 138 de euro.

Ce să mănânci în Palermo?

Se poate spune că Palermo este patria mâncării italiene de stradă. Ca în toată Sicilia, aceasta poate fi considerată o a doua religie. Este un oraș în care se poate mânca delicios și mult. Restaurantele din Palermo au o varietate de pește și fructe de mare proaspete (în Sicilia, numai fructele de mare prinse dimineața devreme sunt considerate proaspete).

1. Bye Bye Blues

Acest restaurant are 1 stea Michelin. Oferă o bucătărie în stil mediteranean, folosind produse locale și de sezon. Este situat în Mondello, la 400 de metri de plaja principală din Palermo. Bye bye blues este unul dintre cele mai economice restaurante cu stele Michelin.

Prețuri:
 • Aperitive, felul întâi și al doilea: 18-20 de euro.
 • Deserturi: 10 euro.
 • Meniu de degustare gourmet cu patru feluri de mâncare și desert: 65 de euro.

Adresă: Via del Garofalo, 23. Palermo.

2. Trattoria ai Cascinari

Restaurantul, situat puțin mai departe de centrul orașului (la 1 km de Cappella Palatina), este unul dintre cele mai populare din oraș, bucătăria sa constând în preparate tipice siciliene.

Prețuri:
 • Aperitive: 8€,
 • Felul principal: 8-10€.

Locație: Via D’Ossuna, 43/45.

În Palermo, o masă tipică de fast-food costă 7,50 euro pentru un McMenu la McDonald’s sau Burger King (sau o masă combinată similară) și 2,30 euro pentru un cheeseburger.

Pentru iubitorii de cafea:
 • Cappuccino: 1.60 euro
 •  Espresso: 1.10 euro.

Simbolul patiseriei siciliene este cannolo sicilian. Consiste într-un biscuit prăjit, umplut cu cremă ricotta și fructe uscate.  Prețurile variază între 2 și 3.50 euro. Un loc unde puteți încerca acest desert este Pasticceria Costa (Via Maqueda, 174).

Cum să ajungi la Palermo?

Cea mai convenabilă și sigură modalitate de a ajunge la Palermo este cu siguranță avionul: datorită numeroaselor zboruri ale companiilor aeriene naționale și low-cost, aeroportul Palermo Falcone Borsellino este conectat la toate aeroporturile principale din Italia. De la Roma puteți ateriza în Palermo într-o oră, în timp ce de la Milano zborul durează mai puțin de două ore.

Dacă nu vrei să conduci multe ore, dar dorești să ai mașina cu tine, soluția este să călătorești cu feribotul, fiind convenabil dacă ești cu familia sau cu un grup de prieteni. Principalul port pentru a ajunge la Palermo este Napoli, de unde feriboturile Tirrenia, Grandi Navi Veloci și SNAV pleacă zilnic spre Sicilia, durata unei călătorii fiind de aproximativ 10 ore.

Alte orașe italiene de unde poți lua feribotul spre Palermo sunt Civitavecchia și Cagliari, dar reține că aceste plecări sunt săptămânale.

Palermo este un oraș minunat, îți recomandăm să vizitezi fiecare stradă, deoarece la fiecare pas vei întâlni clădiri și monumente istorice de o frumusețe rară.

Îți dorim o călătorie plăcută și îți reamintim să încerci cannoli sicilieni!

 • Poți citi articolul despre Palermo acum și în italiană!
Surse:

 

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.