Istoria a 4 dintre cei mai înfiorători criminali români în serie din ultimul secol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
criminal
Foto: pixabay.com

De cele mai multe ori alegem să nu ne gândim la lucrurile negative din jurul nostru, ci să privim doar partea bună. Rareori ne gândim la ce se află în mintea tulburată și psihopată a unui criminal.

Aceștia există din cele mai vechi timpuri și poveștile lor au devenit din ce în ce mai cunoscute. Fiecare e diferit și are propriul mod de a acționa. 

Poate că în România nu s-au întâmplat la fel de multe crime precum în America, însă, din nefericire, țara noastră nu a fost privată de aceste acte macabre ale criminalilor. Veți rămâne surprinși când veți afla poveștile celor mai cunoscuți și terifianți criminali români.

1. Ion Râmaru

Ion Râmaru este cel mai cunoscut criminal român în serie. Este numit și „vampirul din București” sau ,,Teroarea anilor ’70”. A fost acuzat și pedepsit cu moartea pentru: trei omoruri extrem de grave, un omor calificat, cinci violuri, o tentativă de viol și numeroase tâlhării și furturi. ,,Cariera” de criminal și-a început-o pe 5 martie 1971, când a fost găsit cadavrul unei femei.

Miliția Capitalei s-a conformat abia când cadavrul cu numărul doi a fost descoperit. După câteva investigații, anchetatorii au făcut legătura și au ajuns la concluzia că între crimele recente și alte două crime din 1970, al căror făptaș nu a fost descoperit, aparțin, de fapt, aceleiași persoane. În acel moment era clar că pe străzile Bucureștiului se plimba în libertate un criminal în serie. Au urmat sute de interogatorii și toți cei care au trecut prin acest proces au fost ținuți sub observație. 

În premieră mondială, specialiștii din cadrul Institutului de Medicină Legală au reușit să reconstituie portretul robot al criminalului pe baza amprentelor dentare de pe cadavre. În ciuda eforturilor, portretul și toată munca depusă au fost în zadar, pentru că nu a fost suficient ca să îl prindă, iar el își continua planul odios. 

Poate nu vă vine să credeți, dar Ion Râmaru a fost prins din simplul fapt al ghinionului și neatenției sale. Anchetatorii au găsit lângă corpul ultimei sale victime o adeverință medicală unde îi era scris numele. A fost arestat în căminul studențesc al Facultății de Medicină Veterinară, în cadrul căreia studia de trei ani.

Procesul a fost foarte rapid, pentru că după câteva interogatorii Râmaru și-a recunoscut faptele. Pe data de 23 septembrie 1973, în curtea penitenciarului Jilava, Ion Râmaru era executat prin împușcare. Ultimele sale cuvinte au fost „Chemați-l pe tata. El este de vină”.

2. Iancu Berilă

Sigur ați auzit măcar o dată zicala ,,Ca Berilă”. Ceea ce poate nu știați este că a pornit de la criminalul Iancu Berilă sau cum i se mai spunea, ,,ucigașul brutarilorEra poreclit astfel deoarece toate victimele sale erau brutari. 

A acționat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, perioadă favorabilă pentru el, deoarece autoritățile nu dădeau multă atenție infracțiunilor care nu aveau legătură cu războiul. Este în topul celor mai sângeroși criminali români care au instalat groază și instabilitate.

Chipul său era primul semn care îți dădea de gândit, deoarece expresia feței sale era fioroasă, avea o statură impozantă și parcă privirea lui inducea sentimentul de frică. Niciodată nu s-a aflat motivul pentru care acest criminal își alegea țintele doar brutari, probabil va rămâne un mister pentru totdeauna. Un lucru bine știut este că toate cele 20 de crime sunt puse sub acuzația sa.

Pentru fiecare crimă folosea același scenariu foarte bine stabilit. La început frecventa brutăria pe care și-o alegea, pentru a studia unde ținea brutarul banii. Apoi, când se însera și brutăria se închidea, criminalul săvârșea fapta, iar mai apoi jefuia locul. După cele 20 de brutării închise și proprietarii lor dispăruți, poliția a început căutările, însă nu au durat foarte mult pentru că l-au prins mai rapid de cât se așteptau. 

După ce a fost prins și condamnat la muncă silnică pe viață, Iancu reușește să evadeze. Pe urmele lui a pornit comisarul Eugen Alimănescu poreclit și ,,comisarul de fier” împreună cu echipa sa din organizația Fulger. Aceștia l-au găsit dând târcoale unei alte brutării din Slatina, de unde a fost trimis la ocnă, loc de unde clar nu a mai avut cum să scape. 

3. Vasile Tcaciuc

În 1935 un cetățean din Iași și-a cumpărat o casă și a chemat câțiva prieteni la el. Câinele unuia dintre prieteni a început să se agite foarte tare și să zgârie podeaua casei. Proprietarul, fiind curios ce i-a provocat această reacție cățelului, a săpat în acel loc. 

Ce a descoperit l-a șocat complet. Sub podeaua casei pe care abia o cumpărase se aflau șase cadavre îngropate la mică adâncime. Toate păreau că au fost ucise într-un mod macabru și cu sadism atroce, folosind un topor. Într-adevăr, criminalul Vasile Tcaciuc a declarat mai târziu că și-a confecționat un topor special, pentru ca lovitura să fie mult mai puternică și pentru a nu-i aluneca din mâini. 

După descoperirea cadavrelor, noul proprietar s-a interesat în legătură cu numele fostului deținător al imobilului. A aflat că acesta se numea Vasile Tcaciuc și a anunțat autoritățile. Pe atunci Vasile era deja în custodia poliției pentru numeroase jafuri și tâlhării. La începutul anchetei a negat faptele, dar când a fost pus față în față cu două foste iubite de-ale sale a schimbat rapid declarația și și-a asumat totul. 

Pe lângă cele șase crime, în cinci ani, bărbatul a ucis cu sânge rece peste 26 de persoane. Unicul motiv al acestor acte barbare era furtul, a declarat el. În timpul reconstituirii uneia dintre crime, a încercat să fugă deoarece persoanele care îl însoțeau nu erau foarte atente la el. În acel moment a fost împușcat de mai multe ori cu un revolver și a murit pe loc. 

4. Eugen Grigore

Povestea lui Eugen Grigore este una aparte în istoria criminalisticii românești. Cazul său a fost mușamalizat cu multă atenție de către comuniști deoarece pentru celelalte state trebuia să se păstreze o imagine bună a țării. Secretul nu a fost ținut ascuns la nesfârșit, iar în anul 2002 adevărul a ieșit la lumină, când criminalul a fost ridicat din canalele campusului studențesc al Institutului Agronomic.

Toată povestea a început în prima parte a anilor ’70, atunci când Eugen Grigore își găsește familia ucisă și casa mistuită de flăcări. Responsabilii acestui coșmar au dat foc casei în speranța că își vor șterge urmele. Împins de suferință și voința de răzbunare, bărbatul începe o anchetă pe cont propriu. Unii martori au declarat că vinovații erau membrii unei șatre țigănești care locuiau în apropierea satului său.

Cu sufletul și mintea răvășite, Grigore s-a urcat pentru ultima dată la volanul unui camion. Cu piciorul pe pedala accelerației la maxim a intrat în plin în corturile și căruțele țiganilor. Nu a ținut o clipă cont de cine era acolo și de dezastrul pe care urma să-l săvârșească. În acea zi au murit 24 de persoane de toate vârstele.

Supraviețuitorii au fost luați de Miliție și transportați în alte locuri, pentru a nu genera un conflict între țigani și români. Totul a fost trecut la dosar de polițiștii comuniști ca ,,Strict Secret”. Eugen Grigore a fost condamnat la 28 de ani de închisoare. 

 

Dacă v-a plăcut acest articol puteți să citiți și despre cinci albume pentru inițierea în lumea limbilor romanice

Surse:

Loading

Comentariile sunt închise.