Top 10 cele mai scumpe orașe din lume în 2021 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
ville, singapore, ferris wheel, big wheel-431421.jpg
Singapore, Foto: pixabay.com
Te-ai gândit vreodată să trăiești în Așgabat? Află că Așgabat, capitala Turkmenistanului, este cel mai scump oraș pentru expați (lucrători în străinătate). 

 

Potrivit raportului „Cost of Living Survey”, publicat în fiecare an de compania Mercer, capitala turkmenă a fost declarată ca fiind cel mai scump oraș în anul 2021. Asta se datorează scumpirii tuturor alimentelor, dar și a hiperinflației din ultimii doi ani. 

În lista celor 10 orașe scumpe, Așgabat este privit ca un oraș atipic deoarece, spre deosebire de Zurich, Tokyo, Singapore sau Hong Kong, capitala Turkmenistanului nu este un mare centru de afaceri. 

Topul Mercer este întocmit anual pe baza mai multor criterii. Costurile de locuință, mâncarea, banii de transport sau pentru divertisment sunt principalele cheltuieli pentru orice localnic. Luate în considerare împreună cu inflația din ultima perioadă, rezultă că nu orice expat și-ar permite șederea aici. 

Anul trecut Hong Kong a fost în cap de listă; New York nu mai apare anul acesta în clasament, iar Paris urcă de pe locul 50, în anul 2020, pe locul 33, în 2021. 

Impresionant este faptul că, de pe locul 45 anul trecut, Beirut urcă anul acesta pe locul 3. Bineînțeles, scumpirile au fost toate cauzate de criza economică provocată, la rândul ei, de pandemia virusului Sars-Cov-2. 

Vince Cordova, oficial al companiei Mercer, declară pentru CNN că lucrurile vor fi, cu siguranță, diferite în următorii ani. Asta se explică prin schimbarea modelului de afaceri pe care tot mai multe companii l-au adaptat la contextul pandemiei. Cordova mai adaugă ideea că dolarul american „poate reveni” în anii viitori, iar întregul clasament va fi surprinzător. 

Lista cu cele 10 cele mai scumpe orașe în 2021 arată așa: 

  1. Așgabat (Turkmeistan) 
  2. Hong Kong (China) 
  3. Beirut (Liban) 
  4. Tokyo (Japonia) 
  5. Zurich (Elveția) 
  6. Shanghai (China) 
  7. Singapore 
  8. Geneva (Elveția) 
  9. Beijing (China) 
10. Berna (Elveția)

 

Surse:

Citește și: Bruxelles – la pas prin cele 5 parcuri pe care nu ai voie să le ratezi

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.