Astăzi, 2 februarie, sărbătorim Ziua Internațională a Clătitelor. Cum putem să sărbătorim mai bine decât cu niște rețete de clătite! Cu siguranță toată familia va fi încântată.
Întrucât o listă cu rețete de clătite este probabil nesfârșită și ar fi aproape imposibil să le exemplificăm pe fiecare în parte, am hotărât să enumerăm și să explicăm doar câteva dintre aceste rețete de clătite, care ne-au atras atenția în mod deosebit.
Clătite cu bere
Foarte bizar! Cârnați cu bere, DA. Dar clătite cu bere?! Știai de această rețetă?
Ei bine, aceasta este una dintre nenumăratele rețete pentru clătite. Pentru realizarea lor ai nevoie doar de următoarele ingrediente:
- 1 ou
- 10 linguri de făină
- un pahar de apă
- 300 ml de bere
- un praf de sare
- 3 linguri de ulei
- zahăr pudră sau dulceață
Cum le preparăm? În primul rând, spargem oul într-un vas, adăugăm niște făină și amestecăm compoziția. Apoi se subțiază cu apă rece, adăugăm restul de făină în timp ce amestecăm, după care adăugăm apă și bere. În momentul în care compoziția arată precum smântâna subțire, se adaugă un praf de sare și se lasă aluatul la rece pentru cel puțin 15 minute. Compoziția se va prăji într-o tigaie cu puțin ulei, precum cele clasice. Se servesc cu dulceață sau zahăr pudră.
Clătite cu dovlecei
Avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 450 gr dovlecei
- 300 ml chefir
- 4 ouă
- 350 gr făină
- 1 linguriță de ulei
- pătrunjel
- 1 linguriță de sare
- o jumătate de linguriță de bicarbonat
- unt
Cum se prepară? Ei bine, primul pas este să mărunțim dovleceii cu ajutorul unei răzătoare, care ulterior se storc cu grijă de suc pentru a nu lăsa apă în compoziție. Adăugăm ouăle bătute, chefirul, sarea și pătrunjelul mărunțit. Toate acestea se amestecă bine, apoi se adaugă treptat făina. Compoziția ar trebui să fie asemănătoare cu cea a unui aluat moale. Ulterior, se adaugă uleiul, bicarbonatul și se amestecă din nou. Se lasă compoziția pentru 20 de minute să se odihnească. Apoi se prăjesc în tigaie cu puțin ulei și la final se ung cu puțin unt.
Crêpes suzette
Pentru început, să prezentăm ingredientele:
- 250 gr făină
- 1 praf de sare
- 4 ouă
- 2 linguri de ulei
- 500 ml de lapte
- suc de la o portocală
- 100 gr de unt moale
- 50 gr de zahăr pudră
- coaja de la o portocală
- 2 linguri de lichior de portocale
Primul pas în realizarea acestor minunate clătite tipic franțuzești este să adăugăm într-un castron făina și sarea, formând o adâncitură, unde se vor adăuga ouăle. Se amestecă și se pune uleiul. Apoi se adaugă lapte treptat și se amestecă continuu până când compoziția devine omogenă. La sfârșit se adaugă sucul de portocale și se lasă compoziția să se odihnească timp de aproximativ o oră.
Între timp se prepară untul pentru clătite, care se obține din amestecul untului și a zahărului pudră, până se formează o pastă. După, se adaugă coaja de la portocală, sucul de portocală și lichiorul, amestecând bine.
Tigaia se încălzește bine înainte de prima clătită și se adaugă puțin ulei. Clătitele se fac la foc mic, timp de 1 minut pe fiecare parte. Pe fiecare clătită se întinde untul special și se împăturește în patru. După plierea clătitelor, acestea se mai prăjesc puțin într-o tigaie fierbinte cu puțin unt și VOILÀ! Sunt gata de servire!
O să încercați aceste rețete de clătite? Cunoașteti alte rețete de clătite la fel de interesante?
Surse:
- Curiozități despre clătite – Cele mai delicioase clătite din București (madameb.ro)
- Crêpes Suzette, reteta traditionala, Rețetă Petitchef
- Calendarul zilei: 2 februarie – Ziua Clătitelor(La Chandeleur) (evenimentezilnice.blogspot.com)
rețete de clătite rețete de clătite rețete de clătite rețete de clătite