7 dintre cele mai frumoase catedrale și biserici din Europa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Catedrale și biserici ori opere de artă? Indiferent de credința locului, fiecare oraș european ascunde adevărate opere de artă întruchipate în lăcașe de cult. Fie că ies în evidență prin vitraliile colorate, arhitectura impunătoare, ori liniștea oferită pentru rugăciune, aceste locuri merită cu adevărat vizitate.

 

1. Basilica Sagrada Família din Barcelona, Spania

Orașul Barcelona mai este numit și „orașul lui Gaudi” datorită clădirilor ce înfrumusețează străzile, creația arhitectului Antonio Gaudi. În perfecta simetrie a orașului se ridică impozanta biserică la care acesta a lucrat timp de 40 de ani, ultimii 15 ani de viață fiind dedicați exclusiv acestui proiect măreț.

Clientul meu nu se grăbește, afirma arhitectul la începutul secolului XX.

Lucrările bisericii au început în anul 1882 și se preconizează că se vor finaliza în 2026. Estimările inițiale de la începutul secolului XX se întindeau pe câteva sute de ani. Finanțarea nu este din bani publici, precum se obișnuia în Evul Mediu, ci din donații și încasările biletelor de vizitare. Biserica are 18 turnuri și reprezintă cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști, Sfânta Fecioară, iar cel mai înalt turn îl reprezintă pe Iisus Hristos. Aspectul ei natural aduce aminte de castelele de nisip, conectând pe cel care o vizitează la momentele ludice ale copilăriei.

2. Catedrala Sfântul Ștefan din Viena, Austria

Catedrala cu o arhitectură gotică și romanică în același timp, este cel mai important edificiu religios din Viena și este poziționată în Stephansplatz, pe ruinele a două biserici. Construcția a durat 65 de ani, între 1368 și 1433 și a fost, în mare parte, inițiată de Ducele Rudolf al IV-lea. Cel mai important detaliu al catedralei este acoperișul viu colorat de 111 metri lungime și acoperit cu 230.000 de plăci de ceramică.

De-a lungul timpului, poluarea a dat catedralei construite din calcar culoarea neagră, însă au fost demarate proiecte de restaurare pentru a o aduce la culoarea inițială. Credincioșii pot participa la slujbele ce încă au loc în interiorul catedralei sau pot chiar urca în turnul situat la 136 de metri înălțime. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial catedrala a fost salvată de la distrugerea intenționată a forțelor armate naziste în retragere. Gerhard Klinkicht, căpitan, ignoră ordinele primite de a o distruge și a lăsa doar moloz și cenușă în urmă.

În luna aprilie a anului 1945, la intrarea trupelor ruse în oraș, vântul a propagat incendiile provocate de jefuitorii civili spre catedrală, producând avarii grave acoperișului și determinând prăbușirea acestuia. Reconstruirea a început cât de repede a fost posibil. În acest top vom observa că multe dintre catedrale au avut incidente ce au implicat focul.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stephansdom Wien (@stephansdom)

3. Catedrala Sfântului Vasile din Moscova, Rusia

Atunci când vorbim despre simbolurile rusești, Catedrala Sfântului Vasile ne trece instant prin minte. Cupolele sale caracteristice în forma unor bulbi de ceapă, colorate în nuanțe aprinse, cu siguranță o diferențiază și o fac să iasă în evidență nu doar în Piața Roșie, ci și între toate catedralele europene.

Construită în stilul arhitecturii ruse tradiționale, istoria catedralei începe în anul 1552. La început, construcția a fost făcută din lemn, pe locul ei fiind construită catedrala în timpul lui Ivan cel Groaznic, primul cneaz moscovit ce s-a intitulat „țar”. Una dintre legendele din jurul acestui simbol consacrat spune că țarul l-ar fi orbit pe Postnik Yakovlev, arhitectul catedralei, astfel încât să nu mai poată construi ceva mai frumos de atât. Potrivit altei versiuni, catedrala ar fi de fapt opera unui maestru italian.

4. Bazilica Sfântul Petru din Roma, Cetatea Vaticanului

Prima construcție a ceea ce astăzi este cea mai mare biserică din lume, debutează cu o biserică, între anii 319-329, pe locul unui mic altar la mormântul Sfântului Petru. În secolul al XV-lea, micul edificiu de o mare însemnătate în lumea creștină era într-o condiție deplorabilă din cauza incendiilor accidentale și a cutremurelor. După încercările de recondiționare ale papilor, Iulius al II-lea a luat decizia de a dărâma vechea biserică pentru a construi una cu adevărat monumentală.

La construirea noului edificiu au participat arhitecți, pictori și sculptori desăvârșiți ai perioadei renascentiste, printre care se numără Michelangelo sau Bernini. Fațada bazilicii este construită în stil baroc și tot aici pot fi admirate statuile Mântuitorului, sfântului Ioan Botezătorul și a 11 apostoli.

Cu siguranță grupul sculptural Pietà” a lui Michelangelo este o atracție asupra căreia merită să vă îndreptați atenția atunci când vizitați Bazilica Sfântul Petru. În plus, terasa acoperișului oferă o priveliște inedită asupra orașului Roma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rome Vatican City (@romevaticancity)

5. Catedrala Notre-Dame din Paris, Franța

Monument al arhitecturii gotice timpurii, cu un nume ce face referire la Fecioara Maria, catedrala Notre-Dame a devenit celebră datorită romanului eponim scris de Victor Hugo. În anul 1163 începe construcția catedralei chiar pe locul unui lăcaș de cult închinat sfântului diacon Ștefan și se încheie la mijlocul secolului al XIV-lea. Perfectul echilibru al construcției este oferit de cele două turnuri patrulatere a câte 69 de metri fiecare.

Se pare că monumentul este printre cele mai vizitate catedrale, iar numărul de vizitatori îl depășește și pe cel al Turnului Eifel. În plus, adăpostește relicve precum Coroana de Spini a lui Iisus Hristos și bucăți din Sfânta Cruce. Pe 15 aprilie 2019, ora 19:50 (ora Europei de Est), a izbucnit un incendiu pe acoperișul catedralei, presupusa cauză fiind lucrările de renovare ale acesteia.

6. Biserica Albastră din Bratislava, Slovacia

Deși nu este un edificiu inclus în mod normal în astfel de clasamente, Biserica Albastră merită menționată pentru culoarea sa specifică ce amintește de cerul albastru într-o zi de vară fără nori.Expresie extravagantă a stilului Art Nouveau, biserica a fost construită într-un singur an, între 1907 și 1908.

Parterul bisericii este oval, iar în prim plan se află un turn cilindric, înalt de 36.8 metri. Planurile inițiale cuprindeau și o cupolă, însă nu a mai fost construită. Este construită, în schimb, o boltă cilindrică, cu un acoperiş înclinat. Culorile pastelate inițiale au fost în timp înlocuite cu albastrul ce aduce bisericii frumusețea caracteristică.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pedro Ramos (@pedroruiramos)

7. Biserica Neagră din Brașov, România

Cel mai mare lăcaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei se află chiar în țara noastră și adăpostește numeroase elemente ce ne pot clasa în fruntea multor topuri. Astfel, aici se află unul dintre cele mai mari clopote din Europa, cântărind 6300 de kg și cea mai mare, unică şi funcţională orgă din sud-estul Europei, orga mecanică Buchholz.

Numele inițial al bisericii este Biserica Sfânta Maria, numele de Biserica Neagră este o urmare a incendiului din 1689. În urma acestui incendiu biserica a fost parțial distrusă și reconstruită timp de 100 de ani. Acoperișul a fost extins, interiorul renovat, iar influențele gotice se transformă în influență barocă.

Europa este un spațiu plin de lucruri frumoase ce merită văzute măcar o dată în viață. Urmărește seria noastră Holitravel și lasă-te purtat într-o călătorie încântătoare. Până la următoarea ediție, poți citi despre un loc magic din țara noastră, Castelul Corvinilor.

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.