9 mai – Ziua Europei, simbolul unității, păcii și armoniei

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ziua Europei
Foto: pexels.com

În fiecare an, data de 9 mai aduce în prim-plan Ziua Europei, un eveniment simbol al unității, păcii și relațiilor armonioase dintre statele membre ale Uniunii Europene. În această zi specială, cetățeni ai tuturor țărilor reunite în marea familie europeană sărbătoresc prin diferite activități și evenimente.

Scurt istoric al Zilei Europei

Potrivit datelor oficiale, Ziua Europei înglobează două evenimente care sunt interconectate: înființarea Consiliului Europei la data de 5 mai 1949 și înființarea Uniunii Europene la data de 9 mai.

Consiliul Europei este o organizație internațională care cuprinde toate statele Uniunii Europene și care își are sediul la Strasbourg. Nu trebuie confundat cu Consiliul European sau Consiliul Uniunii Europene care sunt două entități administrative diferite. Consiliul Europei este alcătuit din: Adunarea Parlamentară și Comitetul Miniștrilor.

UE este o uniune politică și economică, având ca scop asigurarea bunei funcționări a unui sistem complex ce cuprinde: libera circulație atât a persoanelor, cât și a bunurilor și serviciilor, supravegherea adoptării legislației corespunzătoare în domenii precum justiția sau afacerile interne și menținerea unor perspective comune privind comerțul, dezvoltarea și agricultura. În prezent, statele membre, prezentate în ordine alfabetică, sunt:

Austria Belgia Bulgaria
Cehia Cipru Croația
Danemarca Estonia Finlanda
Franța Germania Grecia
Irlanda Italia Letonia
Lituania Luxemburg Malta
Polonia Portugalia România
Slovacia Slovenia Spania
Suedia Țările de Jos Ungaria

 Uniunea Europeană, recunoscută anterior sub denumirea de „Comunitățile Europene”, a hotărât ca data de 9 mai 1950 să fie Ziua Europei, pentru a comemora ziua emiterii Declarației Schuman. Aceasta reprezenta propunerea ministrului de externe francez de la acea vreme, Robert Schuman, de a crea o formă nouă de organizare a statelor Europei. Această hotărâre a fost luată pe fondul ieșirii Europei din cel de-al Doilea Război Mondial, eveniment care a marcat istoria mondială și care a determinat împărțirea Europei în două sfere de influență. 

Pentru a evita repetarea istoriei, liderii politici ai vremii au căutat soluții pentru a stabili o pace îndelungată între statele Europei. Astfel, a luat naștere întâi Consiliul Europei. Schuman înaintează ideea înființării Comunității Europene a Cărbunelui și a Oțelului, forma inițială a UE. Datorită Declarației Schuman, ia naștere o nouă Europă în care se întrevede speranța vindecării rănilor produse de război, se dorește extinderea democrației și se consolidează noi rapoarte de întrajutorare între state.

Cum sărbătorim Ziua Europei?

La începutul lunii mai, instituțiile Uniunii Europene din Bruxelles și Strasbourg își deschid porțile publicului, oferind oamenilor șansa de a vizita centrele lor administrative și de a sărbători Ziua Europei chiar în locul unde soarta Europei este gestionată de reprezentanții politici. De asemenea, se organizează vizite, dezbateri și concerte la care participă mii de persoane, demonstrând, încă o dată, că pot fi uniți, toleranți și se pot bucura împreună de acest eveniment. În contextul actual al pandemiei de Coronavirus, oamenii pot descoperi Europa fie în mediul online, fie hibrid în zonele în care situația epidemiologică permite acest lucru.

Aici puteți afla mai multe și puteți participa la activitățile desfășurate de Ziua Europei!

În continuare, haideți să aflăm cum sărbătoresc țările neolatine această ocazie.

1. România

Anul aderării la UE: 2007

Pentru România, data de 9 mai are o triplă semnificație: Ziua Independenței proclamate în 1877, ziua care a marcat sfârșitul celui de-a Doilea Război Mondial în Europa și Ziua Europei. În 1877, mii de ostași români câștigau independența țării pe front, luptând în Războiul Ruso-Turc și oprind astfel dominația otomană. Ziua Victoriei face referire la data de 9 mai 1945, moment când Germania nazistă capitulează și, astfel, se încheie nemilosul și mult prea îndelungatul război.

 

De Ziua Europei se desfășoară diverse activități în școli prin intermediul cărora copiii să poată învăța lucruri noi. Printre acestea se numără realizarea de proiecte în clasă sau acasă, lucru manual, vizionarea de filmulețe despre Europa.

2. Italia

Anul aderării la UE: 1958

În Italia se organizează concursuri de dezbateri la care participă studenți, se desfășoară întâlniri cu diverși oameni politici, se discută despre viitorul Europei și despre diverse teme de mare importanță la nivel internațional.

3. Franța

Anul aderării la UE: 1958

Similar celorlalte țări, în Franța se organizează evenimente dedicate Europei, expoziții culturale, concerte și activități specifice în școli.

4. Portugalia

Anul aderării la UE:1986

Anul acesta, Orchestra Uniunii Europene pentru Tineret, împreună cu reprezentanții Portugaliei în Consiliul Europei, anunță un concert dedicat Zilei Europei. Așa cum sugerează titlul, „Time to deliver: What can the Arts do to help Europe’s Recovery?” (E timpul să acționăm: Care e rolul artei în procesul de vindecare al Europei), ediția aceasta are în vedere problemele actuale ale lumii și găsirea unor soluții pentru acestea prin intermediul artei.

5. Spania

Anul aderării la UE: 1986

În Spania se organizează evenimente la care participă personalități de vază ale țării, ținând discursuri în care amintesc de Robert Schuman, atrag atenția asupra faptului că Europa a menținut pacea mai bine de 70 de ani și subliniază importanța democrației, unității și libertății.

Vezi aici cele mai bune universități din Europa!

Surse:

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.