„Alchimistul” – o carte tradusă la nivel mondial

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Traducere: Mihaela Nicolae

La fel ca Biblia și Micul Prinț, parabola Alchimistul, scrisă de Paulo Coelho, a fost tradusă în 81 de limbi de la lansarea sa în 1988, potrivit ediției românești din 2018, publicată de editura Humanitas.

Scriitorul brazilian Paulo Coelho este considerat unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați romancieri din lume, cărțile sale fiind traduse în 81 de limbi și publicate în peste 170 de țări. Până în prezent a ajuns la o cifră de vânzări de peste 225 de milioane de exemplare, dar, înainte de a fi un romancier atât de popular, Coelho a fost un hippie rebel, autor dramatic, jurnalist și poet. Cu toate acestea, astăzi lumea îl cunoaște doar ca romancier,  în special pentru parabola sa, Alchimistul.

Această carte, în esența ei foarte simplă, relatează povestea de viață a unui tânăr andaluz pe nume Santiago, un păstor umil care se plimbă cu oile sale prin văile Andaluziei. Într-o zi, visează o comoară undeva în Egipt, pe lângă piramide. La început, Santiago ignoră visul, continuându-și viața liniștit, dar într-o zi întâlnește un rege în orașul Tarifa. Santiago îi povestește bătrânul rege despre  visul său și regele îl sfătuiește să își urmeze drumul în viață, reprezentat de ceea ce a trăit în timp ce dormea. Așa că păstorul își începe aventura, își vinde turma pentru bani și își părăsește țara natală în căutarea comorii.

Pe parcursul călătoriei sale, Santiago întâmpină obstacole, cum ar fi în Tanger, unde este jefuit din cauza naivității sale. Aventura lui se oprește pentru o vreme și Santiago se angajează la un magazin de cristale. După ce strânge destui bani, porneşte din nou spre piramide, unde se afla comoara visurilor sale. Următoarea oprire este în Oasis, unde o întâlnește pe Fátima, de care se îndrăgostește. Aici, Santiago întâlnește un alchimist care îl ajută să-și găsească comoara.

La sfârșitul operei, umilul păstor înțelege că tezaurul său cel mai prețios se găsește în acel loc unde se află inima sa. Astfel, Santiago și-a dat seama în cele din urmă că marea sa comoară era călătoria prin care a devenit mai înțelept.

Aceasta este celebra lucrare scrisă de Paulo Coelho care i-a adus milioane de fani, l-a plasat în topul celor mai bine vândute cărți în peste 74 de țări și cu peste 65 de milioane de exemplare vândute până în 2017.

Alchimistul, o carte care nu a avut prea mult succes la prima lansare…

În 1988, Paulo Coelho a publicat pentru prima dată cartea Alchimistul, care a fost scrisă în doar două săptămâni! Potrivit huffpost, prima editură a renunțat să mai vândă parabola braziliană, dar Paulo Coelho a continuat să spere că povestea sa va fi apreciată. Astfel, cum cartea sa ne învață să nu renunțăm la visele noastre, romancierul a început să caute alte edituri în Brazilia.

În 2017, când huffpost a publicat acest articol, Alchimistul se vânduse în 65 de milioane de exemplare și se clasase pe lista bestsellerurilor deținută de New York Times timp de peste 315 săptămâni! De asemenea, nuvela lui Santiago a fost tradusă, până în 2017, în 80 de limbi diferite, stabilind un nou record în Guiness World Record pentru cea mai tradusă carte scrisă de un autor în viață.

Semnificația aventurii lui Santiago

Aventura păstorului andaluz este, de fapt, o metaforă despre viață. Ne învață că în toate lucrurile pe care le facem există întotdeauna obstacole. În același mod, Santiago este jefuit în Tanger din cauza naivității sale și renunță la aventură. Cu toate acestea, nu trebuie să lăsăm în urmă visele noastre, ci să ne continuăm căutarea, așa cum face păstorul andaluz.

Un alt aspect pe care aventura lui Santiago îi învață pe cititorii săi este importanța calităților pe care le dobândim în timpul unei călătorii personale. Astfel, înțelegem că nu doar destinația finală, acel “tezaur”, este singurul nostru câștig, ci și călătoria în sine, însoțită de obstacole.

Ar trebui să ne gândim întotdeauna la calitățile pe care le dobândim în urma unei călătorii dificile și la faptul că obiectele materiale pe care le obținem reprezintă doar o mică parte din întregul nostru premiu. În același sens, Santiago descoperă că marea sa comoară era de fapt propriul său destin, locul în care se afla inima sa, iar obstacolele pe care le întâlnește în această călătorie nu au făcut decât să-l ajute să devină mai înțelept.

Alchimistul este, în forma sa, o parabolă foarte simplă, dedicată tuturor tipurilor de cititori, deoarece prezintă o problemă universală. Călătoria umilului păstor și dorința sa de a se descoperi pe sine face ca mai mulți cititori să se regăsească în povestea sa. Ar trebui să ne urmăm visele până acolo unde ne este inima.

Țineți cont întotdeauna:

 Când îţi doreşti ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău.

  (Coelho, P. (2018). Alchimistul. Humanitas Fiction, Biblioteca Paulo Coelho)

Poți citi articolul “Alchimistul” – o carte tradusă la nivel mondial în portugheză, aici.

Alchimistul Alchimistul

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.