Absolventă a International Business and Languages (Afaceri Internaționale și Limbi) în cadrul universității din Irlanda TU Dublin – Technological University Dublin și a Universității din Zaragoza, Spania, de mai bine de un deceniu Andreea Vasconcelos Sava folosește în mod constant limbile străine atât în mod formal, cât și informal, deoarece a locuit, studiat și lucrat în mai multe țări, precum: Irlanda, Spania, Brazilia și România.
Pasiunea pentru limbile străine este ceea ce mă definește. Îmi place să le vorbesc, să le studiez și să le predau. (Andreea Vasconcelos Sava)
Înainte de a vă întreba cine este Andreea Vasconcelos Sava, cea mereu dornică să-i învețe pe atât pe cei mici cât și pe cei mari tainele limbii spaniole, portugheze și engleze, o vom cunoaște prin intermediul acestui interviu.
Bună, Andreea! Spune-ne, te rugăm, câteva cuvinte despre tine.
Andreea Vasconcelos Sava: Bună! Sunt Andreea, mamă a doi copii de 5, respectiv 2 ani, iar de curând am lăsat cariera în multinaționale pentru a-mi urma visul din copilărie – acela de a fi profesoară. Sunt pasionată de limbile străine și de mai bine de un deceniu folosesc constant engleza, spaniola, portugheza și româna atât în mod formal cât și informal, deoarece am locuit, studiat și lucrat în mai multe țări, precum: Irlanda, Spania, Brazilia și România.
Ai studiat la International Business and Languages (Afaceri Internaționale și Limbi) în cadrul universității din Irlanda TU Dublin – Technological University Dublin și apoi la Universitatea din Zaragoza, Spania. Ce te-a determinat să studiezi în străinătate?
Andreea Vasconcelos Sava: Am plecat din România la vârsta de 19 ani, imediat după ce am dat bacalaureatul, cu intenția de a studia în Irlanda. Acolo locuia o persoană importantă pentru mine și de aceea am hotărât să mă mut și eu în acea țară.
Știm că ai doi copii minunați, iar înainte de a deveni mamă ai lucrat în multinaționale. Cum ți-a schimbat viața statutul de mămică?
Andreea Vasconcelos Sava: Nu este ușor să îmbini viața profesională cu cea personală, mai ales când ai copii, dar nu este imposibil. Cred din toată inima că dacă ne dorim ceva cu adevărat și începem să luptăm pentru acel obiectiv, Dumnezeu ne pune înainte ajutorul potrivit, oamenii și situațiile potrivite pentru a ne împlini visele. Nu sunt singura mămică din lume care face acest lucru și cunosc foarte multe povești de succes care mă inspiră. Desigur, în spatele acestor povești se ascund multe sacrificii, multă muncă și dedicare, dar cred că se merită, mai ales că vom fi un exemplu pentru copiii noștri.
Cum îți împarți timpul viața personală și cea profesională?
Andreea Vasconcelos Sava: Fiecare zi este o zi diferită, dar activitățile sunt cam aceleași: predau și pregătesc lecții, traduc dacă am materiale de tradus, ies cu copiii în parc și mai fac jocuri cu ei acasă, fac mâncare și curățenie. La sfârșitul zilei sunt foarte obosită într-adevăr, dar dacă am reușesc să le îmbin pe toate sunt foarte mulțumită.
Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai parcurge același drum?
Andreea Vasconcelos Sava: Da. Cred ca am avut foarte multe de învățat din toate experiențele pe care le-am trăit. Sunt foarte mulțumitoare față de Dumnezeu pentru toate oportunitățile pe care mi le-a pus în cale. Desigur, toți mai avem lucruri pe care le-am schimba sau face puțin diferit, însă cel mai important este să punem în practică toate cunoștințele adunate atât din întâmplările pozitive cât și din cele mai puțin pozitive.
Ce te-a determinat să predai? Cum ai luat această decizie?
Andreea Vasconcelos Sava: Predatul a fost un vis de-al meu din copilărie. Când am rămas însărcinată cu al doilea copil, am hotărât că în timpul concediului de maternitate voi începe să predau engleza și spaniola pe cont propriu. Și așa am făcut. Sunt foarte mulțumită că am făcut acest pas și doresc ca întotdeauna să dau 100% din mine pentru a avea un impact pozitiv în viața elevilor mei.
Ce le transmiți părinților pentru a-i convinge să-și înscrie copii la cursurile de limbi străine?
Andreea Vasconcelos Sava: În zilele noastre este foarte important să vorbești cât mai multe limbi străine. Cea mai mare moștenire pe care o putem lăsa copiilor noștri este învățătura. Banii se pot pierde ușor, dar dacă investim în cunoștințele lor, vor reuși să se descurce în orice situație. Când vor crește mari vă vor fi recunoscători, așa cum eu, la rândul meu, sunt recunoscatoare părinților mei, care s-au sacrificat și au ales să îmi plătească cursurile de engleză la un centru de limbi străine.
Eu am mers în Irlanda cu engleza învățată în România, și am intrat direct la facultate fără să mai fiu nevoită să fac alte cursuri acolo. Sunt sigură că în viitor veți avea multe satisfacții dacă alegeți să investiți în educația copiilor.
Citește și: „Limba franceză pentru copii” cu Manuela Hlușcu, un atelier dedicat micilor francofoni