Beneficiile poveștilor – 5 motive să citim copiilor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Nobel, André Maurois , literatură, climate, littérature, Panait Istrati, O viață măruntă, Calea către cuiburile de păianjeni, Albert Camus, Contes exemplaires , L'alchimiste, contes, Regina Elisabeta, Edmondo De Amicis, Jorge Luis Borges, Alchimistul
pexels.com
Lumea poveștilor este o lume aparte, magică care ne oferă trăiri intense și ne va înconjura de mister. Beneficiile poveștilor citite copiilor sunt multiple și demonstrate. Până la vârsta la care cei mici vor fi capabili să citească este foarte important ca noi, adulții, să le insuflăm exercițiul citirii. 

 

Pentru a le dezvolta pasiunea pentru lectură putem începe prin a le citi povești scurte încă din primele luni de viață. Faptul că bebelușii iubesc vocea părinților este deja un lucru știut, iar dacă pe lângă vorbe le expunem și câteva imagini, deja putem spune că lucrăm la îmbogățirea imaginației. 

În America există o zi dedicată poveștilor,  numită „Ziua de spus povești” și se sărbătorește pe 26 februarie. 

Magia poveștilor ne întâmpină chiar de la începutul lecturii, când formula A fost odată ca niciodată ne introduce într-un tărâm de basm. Acum, după ce am citit introducerea, ne putem descălța de papucii realității și putem păși într-un timp nedefinit, adică unde vrem noi, în trecut sau în viitor. 

 

Dar care sunt cele 5 beneficii despre care pomeneam la început? Iată de ce este important să citim povești copiilor:

1. Ajută la dezvoltarea imaginației 💭

Fie că citim dintr-o carte cu ilustrații sau pur și simplu inventăm o poveste, imaginația începe să lucreze. Mintea este obligată să se pună în mișcare, să-și contureze decorul și să îmbrace personajele, să coloreze natura ori să decoreze o casă. Stimulându-le curiozitatea vor deveni mai interesați de lectură, de aceea este foarte important ca pe perioada lecturii să le explicăm celor mici cu lux de amănunte ceea ce citim sau observă ei în imagini. Majoritatea copiilor tind să întrerupă povestitorul, iar asta dovedește că le este stârnită curiozitatea.

2. Ajută la dezvoltarea vocabularului 💬

Citind în fiecare zi câte o poveste și hrănindu-le curiozitatea cu răspunsuri potrivite vârstei, copilul va putea înmagazina cuvinte noi cu mare ușurință. Mai mult decât atât, vor fi ei înșiși capabili să creeze o poveste. Și e chiar amuzant să-i ascultăm.

3. Ajută la îmbunătățirea somnului 😴

Poveștile scurte, rostite cu un glas duios și calm ajută copilul să se liniștească și să intre într-o stare de relaxare. O poveste poate avea aceleași beneficii calmante precum o baie caldă sau un masaj relaxant.

4. Ajută copilul să facă distincție între bine și rău 🧟‍♂️

Majoritatea poveștilor cuprind un personaj pozitiv și unul negativ. Chiar dacă în majoritatea cazurilor binele învinge răul, până să cunoască copilul finalul povestirii, el se va întreba mereu care dintre cele două entități este mai puternică, care va câștiga sau cine va fi răsplătit.

Totodată, prezentându-le personaje pozitive și negative, copiii vor fi practic informați și pregătiți pentru viață reală. Din păcate, la un moment dat vor fi puși în situații mai puțin plăcute, dar vor avea capacitatea de a face diferența între a fi bun sau rău. Spre exemplu, copilul va ști să-și ierte colegul că i-a luat creionul sau va alege să fie chiar el personajul negativ al poveștii și să fure, la rândul lui, creionul altui coleg.

5. Ajută relația părinte/adult – copil 👨‍👩‍👧

Nu mai este necesar să dezbatem cât de important este timpul petrecut alături de copiii noștri, dar este interesant să menționăm cât de frumoasă poate deveni o seară în familie când toți membrii acesteia se transformă fie în povestitor, fie în personaje de poveste. 

📚 Un copil căruia i se citește va ști să prețuiască cartea. 📖

Ca bonus, am întocmit o listă cu cei mai îndrăgiți autori de povești: Petre Ispirescu, Ion Creangă, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Frații Grimm, H.C. Andersen. 

Cine citește trăiește mii de vieți înainte să moară, cine nu citește trăiește doar una. (George R. R. Martin)

Fără nicio îndoială, lectura continuă să aibă beneficii indiferent de vârta la care ne hotărâm să citim, iar pentru adulți avem pregătite 5 cărți de Gabriel García Márquez care merită citite. Spor la lectură!

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.