Bucarest, Bucuresti

București: istoria a 2 dintre cele mai impresionante clădiri

București, capitala României, este un oraș cu numeroase clădiri-simbol, bogate din punct de vedere arhitectural, dar și încărcate de istorie. Două dintre cele mai impresionante clădiri sunt Ateneul Român și Palatul Parlamentului, care nu numai că reprezintă frânturi ale istoriei neamului românesc, dar au și uimit la nivel național și internațional prin caracteristicile lor.

Ateneul Român

În 1865, la București, s-a fondat ,,Societatea Culturală Ateneul Român” și astfel au fost strânși primii bani cu sloganul:

Dați un leu pentru Ateneu!

Societatea Culturală Ateneul Român era alcătuită din 25 de scriitori, împărțiți în trei grupe: literară, științifică și morală. Astfel, în doar doi ani, mai exact pe 14 februarie 1888,  Ateneul Român avea să fie inaugurat. Clădirea servește, în prezent, drept sală de concerte din București, situată pe Calea Victoriei, în Piața George Enescu. Impresionanta clădire este realizată printr-o îmbinare a stilului neoclasic cu cel eclectic, fiind construită între anii 1886 și 1888, după planurile arhitectului francez Albert Galleron.

În prezent, Ateneul Român din București adăpostește și sediul Filarmonicii „George Enescu”

Ateneul Român este format dintr-un peristil din șase coloane în stil ionic, sub care se află chipurile a cinci nume marcante din istori Țării Românești și Moldovei: Regele Carol I, Vasile Lupu, Neagoe Basarab, Matei Basarab și Alexandru cel Bun. În interior regăsim patru scări în formă de spirală ce duc spre sala de spectacol cu o capacitate de 600 de locuri la parter, o acustică unică și numeroase loji. 

Analizând arhitectura clădirii, putem observa o impresionantă fereastră de 70 de metri lungime și 3 metri înălțime ce înconjoară întreaga sală, ilustrând 25 dintre cele mai importante momente și figuri din istoria României. Printre acestea se numără:

  • „Împăratul Traian intră în Dacia”, „Invazia barbarilor”;
  • „Ștefan cel Mare”;
  • „Mihai Viteazul”;
  • „Revoluția lui Tudor Vladimirescu din anul 1821”;
  • „Anul 1859 – Unirea Principatelor”;
  • „Ferdinand I Întregitorul” etc.

Palatul Parlamentului

Dealul pe care se află astăzi Palatul Parlamentului este în mare parte o creație a naturii, având o înălțime inițială de 18 metri, în timp ce partea dinspre Bulevardul Libertății a fost înălțată în mod artificial, pentru a avea o anumită continuitate.

Palatul Parlamentului este cunoscut și sub numele de Casa Poporului

Conform informațiilor înregistrate în Cartea Recordurilor, această clădire este cea mai mare și cea mai scumpă clădire administrativă pentru uz civil din lume și totodată cea mai grea. A intrat de trei ori în această categorie de recorduri. În jurul anilor 2003-2004 a fost construită și o anexă a Palatului.

Noua anexă a Palatului Parlamentului găzduiește Muzeul Național de Artă Contemporană

Costul clădirii Palatului Parlamentului se estimează la aproximativ 3 miliarde de euro. Lucrările au fost efectuate în mai multe schimburi, lucrarea fiind finalizată după 7 ani.  Au luat parte la construirea ei peste 20.000 muncitori, alături de soldați și nu mai mult de 700 arhitecți.

Au fost distruse biserici, 10.000 de locuințe au fost demolate, iar aproape 60.000 de familii au fost evacuate. Printre cele mai importante clădiri care au fost supuse demolării se numără Mănăstirea Văcărești, Dealul sacru pentru istoria Bucureștiului de la Mihai Vodă și Spitalul Brâncovenesc, primul institut medico-legal din lume.

La 31 de ani de la Revoluție, clădirea care se dorea a fi o construcție care să preamărească socialismul, comunismul și totalitarismul este astăzi simbol al democrației, datorită instituțiilor pe care le găzduiește.

Interiorul clădirii găzduiește un număr impresionant de 1000 de încăperi, printre care se numără și 440 de birouri, 30 de săli, 3 biblioteci, 4 restaurante și o sală de concerte. Aici se află Camera Deputaților și Senatul României. Deși proiectul inițial avea 80.000 mp, Casa Poporului a avut o arie desfășurată de 5 ori mai mare.

SURSE:

Știai că România va juca împotriva Portugaliei pe teren propriu la Cupa Davis? Citește aici mai multe detalii.

Loading

1 thought on “București: istoria a 2 dintre cele mai impresionante clădiri”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.