Caravage, Caravaggio, pexels-photo-102127-102127.jpg

Caravaggio, faimosul pictor ce a contribuit enorm la tezaurul culturii italiene (29 septembrie 1571 – 18 iulie 1610)

Autor: Diana Caragea

Michelangelo Merisi, cunoscut sub numele de Caravaggio (de la denumirea regiunii lombarde) este unul dintre artiștii care au contribuit enorm la tezaurul culturii italiene. Operele sale superbe conferă un dinamism deosebit subiectelor ilustrate pe pânză.
Chiar dacă avea un talent aparte, precum multe persoane importante din istoria omenirii, era un geniu nebun. Pentru a-l cunoaște mai bine, haideți să facem o trecere în revistă asupra evenimentelor cele mai importante din viața sa!

Copilăria lui Caravaggio

Caravaggio s-a născut la Milano pe 29 septembrie 1571. Micul Michelangelo Merisi a fost crescut de mama sa pe nume Lucia Arisi, având doi frați și o soră. Din păcate, din cauza ciumei bubonice și-a pierdut tatăl și bunicii. Ca o consecință a acestui episod traumatic, s-a confruntat cu probleme comportamentale încă din copilărie, fiind dificil de educat. 

 

Caravaggio, un talent deosebit

Chiar dacă nu a dus o viață lipsită de griji, familia sa era destul de înstărită. Acest lucru a reprezentat un privilegiu pentru el datorită faptului că i-a deschis calea către ucenicie în anul 1584, la doar 12 ani.
A fost îndrumat de maestrul milanez, Simone Peterzano, iar mulțumită unchiului său, Battista, a fost sprijinit să pornească la drum în domeniul artistic alături de fostul elev al faimosului Tiziano.

Tânărul artist avea un stil considerat prea manierist, în timp ce marele maestru era specializat în fresce religioase, foarte populare în Milano la acea vreme. În ciuda acestei diferențe artistice, Caravaggio a învățat multe lucruri importante de la Peterzano, cum ar fi: pregătirea culorilor, diverse tehnici plastice și cum să folosească pensulele.

Arhiepiscopul Carlo Borromeo (figură semnificativă a Contrareformei) a fost profund fascinat de stilul talentatului elev.
Influența tânărului este observată în mod evident în picturile sale; arhiepiscopul vede că oameni sunt săraci și modești la fel ca Hristos, iar prin picturile lui, Caravaggio reușește să transpună un modus vivendi (stil de viață) tipic acelui secol.
Abilitatea sa extraordinară a fost recunoscută de câțiva patroni de artă, unul dintre ei fiind cardinalul del Monte care i-a solicitat să creeze pentru el peisaje de natură moartă, permițându-i de altfel să stea în palatul său.

Caravaggio, un artist promițător

La vârsta de 21 de ani, fără niciun ban în buzunar dar cu vise de urmat, ajunge să locuiască la Roma în perioada 1592-1600. Toți artiștii acelei epoci veneau în acest oraș pentru a-și încerca norocul deoarece Papa Clement al VIII-lea urmărea să omogenizeze catolicismul în rândul oamenilor, însărcinând artiștii aleși cu diverse proiecte: de la restaurarea bisericilor până la crearea operelor de artă.

Singur și fără cineva care să-l îndrume în viața de-a lungul căreia s-a confruntat cu diferite încercări, Michelangelo Merisi ajunge să aibă probleme cu poliția deoarece avea obiceiul de a încălca legea, fapt datorat insultelor aduse la adresa colegilor (pictori, asemeni lui) și certurilor sale neîncetate.
Joakim von Sandrart, un biograf din secolul al XVIII-lea, a declarat despre artist că:

Îi plăcea să meargă în compania unei găști de tineri care se comportau adesea în mod promiscuu și nerespectuos, fiind pictori și spadasini, care trăiau conform motto-ului ne  spe, nec metu (fără speranță, fără frică).

Între anii 1592-1594, Caravaggio a creat următoarele opere: 
 • Băiat care decojește un fruct
 • Băiat cu un coș de fructe
 • Bacchus bolnav
În anul 1597 Caravaggio reusește să termine următoarele opere pentru capela Contarelli din San Luigi dei Francesi:
 • Chemarea Sfântului Matei
 • Martirio Martiriul Sfântului Matei
 • Sfântul Matei și îngerul

Caravaggio a devenit apropiat de Cardinalul Francesco Maria del Monte care i-a cerut să realizeze o serie de lucrări. Eforturile sale au fost în sfârșit apreciate de o persoană interesată în mod deosebit de talentul inegalabil al artistului.

View this post on Instagram

 

A post shared by Nima Ne’mani (@nima.nemani)

Pe data de 11 septembrie 1599 a avut loc execuția unei femei nobile de 22 de ani numită Beatrice Cenci pentru uciderea tatălui său care a abuzat-o sexual. Decapitarea la care a luat parte și artistul îl emoționează profund și, inspirat de ea, creează faimoasele sale lucrări numite: Giudita cu capul lui Olofern și David cu capul lui Goliat. Operele menționate i-au oferit privilegiul de a fi cunoscut atât în rândul comunității cât și în cel al importantelor personalități contemporane de la acea vreme.

Dacă dorești să admiri câteva dintre capodoperele sale, îți recomandăm să vizitezi Galeria Uffizi. Iată câteva detalii: 
 • deschis de marți până duminică între 8.15 și 18.30
 • bilet la preț întreg 16€
 • bilet redus 2€
Căderea din grație a lui Caravaggio

Pe cât era preocupat de operele sale, pe atât de problematic era. A fost nevoit să se maturizeze rapid și din cauza adrenalinei acumulate nu a putut să se ocupe în mod exclusiv de picturile sale căci solitudinea și frica resimțite l-au determinat să trăiască într-un sentiment de negare care au intervenit în cele din urmă cu pacea sa interioară.

Caravaggio asasinul
Caravaggio era un individ periculos, ba chiar paranoic care avea întotdeauna arme albe asupra sa, convins că se află în serviciul cardinalului Del Monte, lucru pe care îl spunea oricui îl înfrunta. În anul 1603 a fost denunțat poliției, iar doi ani mai târziu, a fugit în Genova după ce a lovit un cancelar în tribunal.

În anul 1606 are loc un duel tragic din care a rezultat moartea adversarului său, Ranuccio Tomassoni di Reni.

Caravaggio a primit pedeapsa capitală, sentința fiind dată de papa Paolo V Borghese care a promis o recompensă generoasă oricui reușea să-l captureze și să-l ucidă.
S-a refugiat la Napoli în Palatul familiei Colonna unde a pictat o altă versiune a Cinei din Emmaus. Protejat de circumstanțele vremurilor, cât timp se afla departe de Roma, putea trăi fără teamă.

Alte opere create de Caravaggio în anul 1607:
 • Cele șapte acte de milă
 • Biciuirea lui Hristos
 • Crucificarea Sfântului Andrei

Temele abordate în această etapă a carierei ilustrează atât o vină apăsătoare cât și dorința de a se căi. Își regăsește credința în suferința sa.

Moartea lui Caravaggio 

Printre ultimele sale opere se află Martiriul Sfintei Ursula și Martiriul Sfântului Petru.

Conform cotidianului italian Riarte:

Cu ajutorul Costanzei Colonna, continua să își negocieze verdictul cu cardinalul Scipione Borgheze.

Ajuns la Roma cu picturile sale, pe care trebuia să i le ofere cardinalului pentru clemență, este arestat în portul di Palo di Ladispoli (în vecinătatea Romei) pentru motive necunoscute. După puțină vreme, pictorul iese din închisoare.

În ultimii ani de viață, nimeni nu a mai auzit de el. Existența lui a rămas un mister până la moartea sa. Conform registrelor din Sant’Erasmo, a murit din cauza unei febre la doar 38 de ani. Nu a apucat să afle niciodată că Papa l-a grațiat.

Marea descoperire

În anul 2010, o echipă de oameni de știință care i-au studiat rămășițele, au făcut o descoperire revoluționară: oasele sale aveau o concentrație mare de plumb. Substanța nocivă care se găsea în vopselurile de la acea vreme îi făcea pe artiști să înnebunească, fenomen cunoscut sub numele de  ”morbul pictorilor”.
Alte personalități care au suferit din cauza plumbului au fost Francisco Goya și Vincent van Gogh.

Moștenirea lui Caravaggio

Paleta de culori folosită de Caravaggio ilustrează personajele într-un mod armonios. Printre pictorii influențați de stilul extravagant al lui Caravaggio se enumeră Rembrandt, Diego Velazquez și Theodore Gericault.

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.