Top 7 carnavaluri considerate cele mai spectaculoase din lume

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
o carnaval, carnaval, carnival, woman, costume
pixabay.com

Tradiţiile vechi de secole atrag milioane de turişti anual. Dacă îți plac petrecerile, diversitatea și, în special, descoperirea culturilor locale prin intermediul tradițiilor, orașele de mai jos au de oferit câte ceva în acest sens, grație unui carnaval spectaculos. 

1. Carnavalul de la Rio de Janeiro

Este cel mai mare din lume și unul dintre cele mai importante evenimente culturale braziliene. Se desfășoară cu 40 de zile înainte de Paște, la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, atrăgând pe străzi circa două milioane de curioși care vin să se bucure de spectacolul oferit de școlile de samba. Acesta debutează cu petrecerile stradale (blocos), care au loc în tot orașul și sunt ca o competiție între trupele de samba de cartier, care umblă deghizate și însoțite de o orchestră. Aceste trupe pot atrage de la câteva sute la câteva sute de mii de spectatori. Specificul acestui carnaval este reprezentat de dans.

aaa

2. Carnavalul din Veneția

Are loc cu două săptămâni înainte de Miercurea Cenușie (prima zi a Postului Mare la catolici), terminându-se în Marțea Grasă (marchează începerea Postului Mare la catolici). Localnicii și turiștii, în această perioadă, poartă celebrele măști venețiene. Sunt multe evenimente ce se desfășoară în perioada Carnavalului venețian, cele mai cunoscute fiind balurile de mascarade. În trecut, această mască făcea diferența între nobili și restul oamenilor, care nu-și permiteau să participe la petrecerile organizate cu acest prilej. În Piața San Marco veți putea vedea cele mai elaborate costume și măști. Acest carnaval își propunea să satirizeze și să batjocorească clasa politică. Simbolul carnavalului de la Veneția este masca.  

aaa

3. Carnavalul Mardi Gras (New Orleans)

Se desfășoară în New Orleans și se numește Mardi Gras (Marțea Grasă), de la tradiția ce a apărut în Europa medievală la Nisa, dar s-a dezvoltat în New Orleans, la jumătatea secolului XVIII, fiind adus în Louisiana de către coloniile franceze. Carnavalul este dominat de nebunie și de mulțimea de turiști care-l vizitează. Se desfășoară pe Bourbon Street și în Cartierul Francez din New Orleans. Culorile reprezentative acestui festival sunt: violetul, care este un simbol pentru dreptate; verdele, care este un simbol pentru credință și auriul, care simbolizează puterea.

aaa

4. Carnavalul de la Basel (Elveția)

Este cel mai mare și mai popular festival din Elveția și unicul carnaval protestant din lume, care se desfășoară între februarie și martie și atrage în fiecare an în jur de 20.000 de participanți. Carnavalul are loc lunea, înainte de Miercurea Cenușie (prima zi a Postului Mare la catolici) și durează doar trei zile, fiind un moment foarte important în această regiune. Locul în care acesta se desfășoară este Gässle, dar și pe străzile din împrejurimi. Cei care participă la acest festival trebuie să respecte o serie de coduri, pentru că nu este doar un simplu spectacol, el având o încărcătură religioasă foarte puternică. Oamenii mascați mărșăluiesc pe străzile din Centrul Vechi, suflând în fluiere și bătând în tobe.

Despre Elveția poți afla mai multe aici.

 5. Carnavalul Notting Hill (Londra)

Este un festival multicultural care de mulți ani se bucură de o notorietate foarte mare, atrăgând câteva milioane de vizitatori în fiecare an. Nu este un festival tipic englezesc, ci este dedicat comunității africane, care a dat o mare diversitate culturală acestui popor. La acest eveniment sunt vândute diferite produse alimentare specifice acestei comunități. Acesta debordează de culoare. Se desfășoară în luna august a fiecărui an în cartierul londonez cu același nume și este dedicat tradițiilor comunităților din fostele colonii britanice din Indiile de Vest. Un accent puternic este pus pe muzică, în special pe reprezentațiile live.

dddd

6. Carnavalul din Quebec (Canada)

Un festival ce se desfășoară într-o atmosferă hibernală este cel din Quebec, care respectă cele mai importante tradiții franceze de dinaintea începerii Postului Paștelui. Are loc la începutul lui februarie, iar activitatea principală este reprezentată de sporturile de iarnă. Printre cele mai populare atracții ale Carnavalului de la Quebec se numără parcul hibernal de distracții, plin cu sculpturi de gheață, în care se desfășoară competiții de câini care trag sania, rafting pe zăpadă și schi. Pe lângă aceste sporturi de iarnă se mai organizează parade și spectacole muzicale grandioase care celebrează iarna. Omul de zăpadă de mărime naturală este simbolul acestei parade hibernale.

ggg

7. Carnavalul Binche (Belgia)

Este un eveniment uriaș, care are loc în Belgia și care sărbătorește tradițiile și moștenirile culturale ale acestei țări. Vreme de câteva duminici, înainte de Miercurea Cenușie (prima zi a Postului Mare la catolici), se desfășoară câteva parade ce includ muzică live și reprezentații fantasmagorice, toate acestea conducând către evenimentul principal, ce are loc în Marțea Iertării (Marțea Mare din Postul Paștelui catolic) și care e dominat de Gilles – artiști îmbrăcați precum clovnii, cu măști de ceară și saboți de lemn. Acest carnaval face parte din patrimoniul mondial imaterial al umanității din 2003, obținând acest titlu datorită recunoașterii UNESCO. Are o lungă manifestare, transmisă oral, care continuă să se păstreze și astăzi, oferind turiștilor sentimentul de unicitate.

Dacă v-a convins  această  prezentare a celor  mai cunoscute carnavaluri din lume, nu ezitați și alegeți-vă orice perioadă din an pentru a putea intra în atmosfera lor mirifică,  din care nu va lipsi buna dispoziție și muzica. Între timp, vă invităm să citiți și articolul Arta pe înțelesul tuturor și secretul celor 7 arte frumoase.

Surse:

Loading