De ce este karate sportul perfect? – Interviu cu Giulia Lovin, campioană europeană și mondială la Kohai

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
karate, teama de violență
Giulia Lovin
Astăzi vom sta de vorbă cu Giulia Lovin, campioană europeană și mondială la Kohai,  tânăra care cunoaște toate secretele despre karate. Karate este de fapt o artă marțială japoneză, care îi învață pe cei ce practică acest sport, diverse tehnici de autoapărare. 

 

Giulia Lovine este studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine de la Universitatea din București, dar marea ei pasiune rămâne karate-ul, sport pe care îl practică de la vârsta de 6 aniAm început sa fac karate în Italia, de mic copil, și a fost dragoste la prima vedere încă de la primul antrenament. Țin minte și acum primul kimono și sala de antrenament. Mi-am petrecut o bună parte din copilărie acolo, îmi plăcea atât de mult, încât petreceam și 4 ore pe zi antrenându-mă. 

Am aflat despre karate la scoală, datorită unei demonstrații realizate de către antrenorul pe care îl aveam atunci; ne arătase o multitudine de mișcări și sărituri. Din primele clipe mi s-a părut interesant, fapt pentru care am început antrenamentele imediat. Karate-ul m-a ajutat să mă dezvolt, să devin disciplinată, calculată și curajoasă, m-a învățat că cele mai bune rezultate se obțin prin muncă și efort. Datorită curajului obținut, am reușit să mă implic în diferite activități de-a lungul timpului. De exemplu, în prezent sunt redactor voluntar la Holistic Multilingual Magazine, unde scriu și traduc articole în italiană și română. 

Aici am întâlnit colegi extraordinari, care m-au ajutat foarte mult în scrierea și traducerea articolelor. M-au ambiționat să devin mai bună și mai atentă, au răbdare cu mine și îmi arată pasiunea pentru munca lor. În echipa din care fac parte, cel mai mult îmi place că suntem amabile și ne încurajăm reciproc. Holistic Multilingual Magazine este și un proiect educativ, cu multe articole despre locuri de vizitat, istorie, filme, muzică, literatură etc.  Recomand cu încredere să deveniți voluntari și să vizitați site-ul revistei.

Bună Giulia, pentru că vrem să te cunoaștem mai bine, spune-ne câteva cuvinte despre tine.

Giulia Lovin:  Bună, sunt Giulia, am 20 de ani și practic karate de mulți ani. Acum fac parte din echipa Aiko București, afiliată la Departamentul de Karate SKDUN din cadrul Federației Române de Arte Marțiale (FRAM). Am câștigat numeroase premii și am devenit Campioană Națională la vârsta de 9 ani. Recent am devenit Campioană Națională, Europeană și Mondială la Kohai

În prezent mă pregătesc pentru Campionatul Mondial din toamnă, ce va avea loc în Cehia. Sunt foarte nerăbdătoare și abia aștept să urc pe tatami. Mă antrenez, în special, la kata și kumite, sunt 2 componente din karate care îmi plac cel mai mult, deoarece în kata lupta cu adversarul imaginar mă pregătește pentru kumite, lupta cu un adversar real. Presimt că de data asta competiția va fi mai grea, cu adversare pe masură, deoarece la centura maro lucrurile devin mai dificile, cu oponente puternice și cu probe complexe, dar sunt pregătită să obțin un rezultat bun.  

Ce te-a determinat să continui să practici acest sport, chiar și după ce studiile te-au dus pe alt drum?

Giulia Lovin:  Am o pasiune foarte mare pentru acest sport, e momentul meu de reculegere și descărcare emoțională. Acum 2 ani am crezut că o să închei acest capitol, însă, cu susținerea și încrederea părinților mei, am reușit să continui și le mulțumesc.

Ca fiecare sportiv, mi-am propus câteva target-uri, iar unul dintre ele este să ajung la centura neagră. Am un drum lung de parcurs, iar dacă pentru unii nu e ceva important pentru mine este, însă pauza pe care am avut-o a făcut acest lucru să devină foarte greu de atins, dar nu imposibil. Alt target este să devin Campioană Mondială la senioare și, de asemenea, să câștig cât mai multe premii.

Știm că viața sportivilor este grea, dacă ar fi să o iei de la capăt, ai parcurge același drum?

Giulia Lovin:  Da, aș alege același drum. Singurul lucru pe care l-aș schimba este pauza pe care am avut-o în liceu. În timpul liceului nu am reușit să mă mai antrenez și asta nu pentru că am suferit o accidentare sau că am avut un program prea încărcat, ci pentru că în orașul de unde vin nu se practică Karate Shotokan. Pot spune că am pierdut cei mai importanți ani din viața mea de sportiv, însă am revenit cu noi forțe și sunt gata să mă perfecționez.

Sportul este ca o mare familie, cunoști oameni talentați și deosebiți, care te ajută atunci când ai nevoie, îți sunt alături în competiții și sunt mereu pregătiți să-ți facă galerie. Cantonamentele sunt cele mai frumoase perioade din an, deoarece acolo petrecem timp împreună, iar pe lângă antrenamente, seara, ne adunăm cu toții pentru a ne distra cu tot felul de activități. 

Știm că ești studentă în anul II și ai un program destul de încărcat. Cum reușești să te împarți între facultate, sport și voluntariat?

Giulia Lovin: Cerințele sunt solicitante din toate părțile, mai ales când vrei sa fii bun în toate, dar dacă mă organizez, reușesc să le fac cum trebuie. Perioada examenelor este cea mai grea, deoarece sunt nevoită să renunț la câteva antrenamente. De  exemplu, dacă de obicei fac trei sau patru antrenamente pe săptămână, în perioade aglomerate mă rezum doar la două. 

Cum decurge ziua unui sportiv de performanță?

Giulia Lovin: Zilele mele ca sportiv sunt normale, nu pot spune că am o anumită rutină. Încerc să mă antrenez cât mai mult, să-mi dedic timp și pentru facultate, să ies cu prietenii și să mă distrez. Pe scurt, îmi place să am o viața activă.  

Acum, că se apropie Campionatul Mondial, mă antrenez foarte mult și încerc să am grijă la alimentație, să fiu odihnită pentru a putea fi în formă și să fiu eficientă în sala de antrenament. În karate detaliile sunt cele mai importante, ele fac diferența, așa se vede cine e cel mai bun, iar pentru asta trebuie să mă antrenez și să dau tot ce e mai bun din mine, să repet foarte mult tehnicile, mișcările și pozițiile. 

Dorești să ne mai transmiți ceva în încheiere?

Giulia Lovin: Un proverb pe care l-am auzit de la primul meu antrenor: Suki koso mono no jouzu nare” ceea ce înseamnă Să devii bun în ceea ce îți place”Un sfat pe care pot să-l ofer pentru părinți este să-și încurajeze copii să practice un sport precum karate-ul, deoarece îi ajută în viață și pot scăpa și de situațiile neplăcute, mai ales în cazul fetelor

De exemplu, sfătuiesc să se antreneze pe partea de Kumite. Kumite este unul dintre cele 3 componente ale karate-ului, pe lângă kata și kihon, lupta cu partenerul fiind bazată pe tehnici de pumn și picior. Îi ajută să gândească rapid, să-și dezvolte reflexele, să aibă curaj și încredere de sine. 

Citește și:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.