„Conversație cu inima” – Un moment de iubire pentru noi înșine (recenzie de carte)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

„Bine te-am găsit! Te-ai gândit vreodată ce ți-ar spune inima ta dacă ai sta la o poveste cu ea, ca doi prieteni buni?”. Deși n-am gândit eu această întrebare, trebuie să recunosc că tare m-a pus pe gânduri. Și dacă a reușit să pună în dificultate un om mare, atunci sigur vă puteți imagina câte motorașe a putut învârti deodată în capul unui copil 😁. 

 

Ei bine, dacă tot am reușit să vă atrag atenția, acum e timpul să dau „Cezarului ce-i al Cezarului”. Am ajuns să îmi pun întrebarea „Oare când am vorbit ultima dată cu inima mea?” imediat ce am deschis cartea Conversație cu inima, scrisă de Isabela Stângu și ilustrată de… porniți tobele, vă rog, 🥁🥁🥁… Isabela Stângu!

Autoarea și-a pus inima, mâinile, ochii și toată imaginația la lucru să aducă copiiilor o poveste prin care aceștia vor învăța lucruri frumoase și foarte interesante despre cel mai important organ al corpului nostru: INIMA ❤️.

De ce este important să purtăm o conversație cu inima? 

Și dacă tot am pomenit mai devreme despre câteva organe importante (inima, mâinile, ochii), mă întreb, care organ este vital corpului nostru?

„Eu sunt organul vital al corpului tău, dar sunt numită și simbolul iubirii. Sunt ca o pompă pentru organismul tău. Sigur te întrebi de ce… pentru că principalul meu rol este de a trimite sângele în tot corpul tău”. 

Uh, ce e asta? Inima poate vorbi? Da! Dacă îți lași imaginația să își facă treaba precum Maria, fetița cu care ne vom împrieteni imediat ce intrăm în cuprinsul cărții. Maria este o „fetiță curajoasă, energică și foarte, foarte curioasă, de pe planeta Pământ”, așa cum ea însăși se caracterizează.

Tot de la Maria aflăm și că îi plac foarte mult cărțile, îi place să citească și datorită acestui lucru, reușește să descopere „cele mai interesante lucruri și răspunsuri” la toate întrebările ei, iar pe lângă satisfacerea curiozităților, fetița nu cunoaște plictiseala.

Vă spun sincer că și eu sunt de acord cu Maria și iată, tot ea ne mai dă un motiv pentru care ar trebui să citim: „cărțile te pot ajuta să ai o imaginație cât mai bogată și să poți călători oriunde vrei tu!”. Acum înțelegeți cum poate inima vorbi sau cum noi o putem auzi?

Haideți să facem împreună acest exercițiu de imaginație și să ne lăsăm conduși de povestea Mariei și a inimioarei Hailey, prietena cea mai bună a fetiței de 5 anișori.

Dacă îți dorești cu adevărat ceva, orice este posibil! – Isabela Stângu

Isabela Stângu, autoarea și ilustratoarea cărții a creat, pe lângă o poveste, o carte de educație, un mic ghid din care aflăm despre unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman. Pe lângă toate acestea, eu găsesc cartea a fi un îndemn adresat copiilor pentru a-și descoperi și cunoaște propriului corp, atât la interior, cât și la exterior. Și nu numai.

Iubirea este „un coș plin cu fericire, vorbe frumoase, ton blând, respect și fapte bune.” (Maria) 

Totodată vom descoperi că inima nu doar face corpul să funcționeze pompând sângele prin corp, ci ne face și să simțim iubirea! Acel sentiment profund care ia naștere în momentul în care ne atașăm iremediabil de o altă persoană, de un animal poate sau de oricare altă ființă ori lucru (precum o jucărie).

Totuși, inima Mariei o sfătuiește pe micuța să se iubească și pe ea, mai ales pe ea fiindcă așa poate fi cu adevărat fericită și împlinită. Și oare cum poate Maria să se iubească? Iar răspunsul îl aflăm tot de la Hailey:  „Dacă tu ai grijă de tine, ai și de mine grijă” și „când faci mișcare – când alergi, când mergi pe bicicletă, când sari coarda, când dansezi sau când faci gimnastică […] și eu, inima ta, devin mai puternică”.

Vă dați seama, nu-i așa, că Maria și Hailey sunt cele mai bune prietene? Normal, de ce nu ai fi prieten cu cea care îți oferă viața, dar și cele mai frumoase sentimente fără de care n-am putea simți bucurie zi de zi?!

Cuprinsul cărții Conversație cu inima 

Cartea Conversație cu inima, apărută la editura Aramis, nu este doar o simplă poveste! Are un cuprins bogat, incluzând șase povestiri despre Maria și Hailey (Despre inima și corpul ei, Iubirea din inimă, Secretul unei inimi fericite, Prietenele cresc împreună, Întâlnire cu supereroii inimilor, Despre prietenie), cele două prietene curajoase și curioase.

După ce ați descoperit povestea prieteniei dintre Maria și inimioara ei, Hailey, autoarea invită copilașii să își exerseze imaginația participând la trei activități.

Imaginația este una dintre puterile tale – Isabela Stângu

Un atelier din care veți învăța să modelați o inimioară din plastilină sau lut îl veți descoperi spre sfârșitul cărții și veți reuși negreșit să conturați o inima frumoasă dacă urmați toți pașii descriși. Cartea se încheie cu câteva Curiozități despre inima ta și câteva Secrete pentru o inimă fericită

Opinii

Dintre acele curiozități am și eu una preferată. Mie personal, cel mai mult mi-a plăcut următoarea:  „Emoțiile nu vin din inimă, ci de la unul dintre prietenii ei, creierul”. Și recunosc că iar m-am stârnit și m-am întrebat: despre ce va povesti Maria la următoarea întâlnire cu prietenii ei vitali.

Din punctul meu de vedere, ca adult și părinte, recomand această carte plină de învățături, datorită modului explicit prin care autoarea reușește să puncteze cât de important este să avem grijă de noi, atât la interior, cât și la exterior, ascultând de nevoile corpului nostru și mergând regulat la un control medical.

Vă las și părerea unui copil de 5 ani, mare admirator al celor două prietene Maria și Hailey: „Eu cred că inimioara mea e fericită când eu sunt fericită și sare de bucurie când mă aude cum râd”, spune Iris.

  • Titlu: Conversație cu inima
  • Autor și ilustrator: Isabela Stângu
  • Editura și anul apariției: Aramis, 2021
  • Număr de pagini: 38
  • Vârstă recomandată: 3-10 ani

 

Surse:

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.