Erupția vulcanului Cumbre Vieja și 4 consecințe majore ale acestui fenomen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vulcanul, Cumbre Vieja
pixaby.com

Vulcanul Cumbre Vieja din insula spaniolă La Palma a erupt pe 19 septembrie 2021, după o săptămână de activitate seismică.

 

La ora locală 15:15, în parcul național Cumbre Vieja din sudul insulei, o coloană imensă de fum se înălța în urma erupției. El Paso era prima localitate amenințată de râurile de lavă, iar primarul Sergio Rodriguez a ordonat evacuarea imediată a celor 300 de oameni aflați în pericol. Ajutorul autorităților a fost necesar, în primul rând, pentru persoanele cu dizabilități sau cu mobilitate redusă, dar și animalelor din fermele apropiate. Pentru această operațiune Ministrul Apărării a declarat că s-au trimis soldați în toate localitățile vecine.

Ultima erupție a vulcanului Cumbre Vieja a avut loc în anul 1971. Atunci o persoană și-a pierdut viața în timp ce fotografia râul de lavă. Anul acesta vulcanul a avut activitate seismică timp de o săptămână, iar seismologii de la Institutul Național Geografic din Spania au înregistrat mai multe cutremure cu magnitudine de 3,8.

Erupția vulcanului spaniol Cumbre Vieja fost surprinsă de Satelitul european de observare a Pământului Sentinel-2 ce a fotografiat râurile de lavă și norul de fum care au nenorocit insula din arhipelagul Canare. 

Forța cu care lava este aruncată este atât de puternică că poate depăși 15 metri înălțime și, în cazul vulcanului Cumbre Vieja, lava are o viteză de 700 de metri pe oră făcând scrum tot ce atinge până se revarsă în mare. 

Care sunt consecințele acestui fenomen?

 

1. Distrugerea clădirilor și  plantațiilor

Prima consecință produsă de erupția vulcanului Cumbre Vieja este distrugerea a cel puțin 320 de clădiri din zona Los Llanos de Aridane, a peste 160 de hectare cu plantații de banane ce au fost acoperite de lavă.

2. Evacuarea persoanelor din propriile locuințe 

A doua consecință majoră se referă la evacuarea a peste 6000 de persoane din propriile locuințe. Geologii presupun că la contactul lavei cu apa mării s-ar putea declanșa explozii care pot provoca eliberarea unor gaze periculoase. Din acest motiv orașe precum Tayuja, Tacande de Abajo și regiuni din Tacande de Arriba au fost și ele evacuate.

3. Răspândirea fumului vulcanic

A treia consecință, și cea mai greu de controlat, este răspândirea fumului vulcanic bogat în dioxid de sulf. Dioxidul de sulf (SO2) poate cauza o răcire a solului, iar compușii secundari (acizi, sulfați) căzuți pe sol prin precipitare și precipitații pot influența concentrația de ozon. Acest lucru înseamnă o poluare suplimentară, a explicat profesorul de la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Silviu Gurlui pentru Digi24. Norul toxic se extinde în toată Europa. Primele țări afectate sunt Spania și Franța.

Conform calculelor preliminare făcute de Institutul de Vulcanologie din Canare (Involcan), vulcanul Cumbre Vieja a emis între 6000 și 9000 de tone de dioxid de sulf.

 

4. Oprirea traficului aerian

A patra consecință majoră stă în oprirea totală a traficului aerian. Aeroportul La Palma este nefuncțional din cauza acumulării de cenușă. Activitățile de curățare au început, însă situația se poate schimba în orice moment, a scris pe Twitter operatorul aeroportuar spaniol Aena.

Din fericire nu au fost raportate decese și nici persoane grav rănite în urma erupției, însă economia insulei va fi vizibil afectată după acest episod extrem de trist pentru întreaga Spanie și nu numai.

 

Citește și despre COVID-19 și Gripa spaniolă: 100 de ani între pandemiile ce au schimbat planeta

Surse

 360 total views,  2 views today

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *