Ioana Toma și pasiunea irevocabilă pentru limbile străine, în special pentru limba portugheză

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Portugheză – Engleză și în prezent studentă la Masterul de Traductologie Latino-romanică în cadrul aceleiași universități, Ioana Toma își dorește foarte mult să îi învețe limba portugheză pe toți cei dornici de acest lucru, dar și să îi însoțească într-o lungă și neașteptată călătorie în cultura Portugaliei.

De mulți ani, Ioana Toma are o pasiune irevocabilă pentru limbile străine, deoarece este un domeniu în continuă schimbare care nu te lasă să te plictisești. Cu toate acestea, portugheza a fost una din cele mai extraordinare întâmplări din viața ei, neștiind de la bun început ce comori ascunde aceasta. Ioana este o fire extrem de sociabilă și energică și își dorește să îi provoace pe toți cei din jurul ei să se bucure de lucrurile interesante pe care limba portugheză le aduce cu ea, dar și să le stârnească în general curiozitatea despre întreaga lume a limbilor străine.

Mai jos vă prezentăm curricula parcursă în cadrul cursului Limba Portugheză pentru începători la Centrul Holistic:

1. Reguli de citire în limba portugheză
 • Alfabetul
 • Ce este silaba tonică și cum ne ajută ea? Palavras graves, agudas și esdrúxulas
 • Prezentarea regulilor de citire pentru fiecare literă
2. Gramatică
 • Verbele SER și ESTAR
 • Genul substantivelor
 • Modul indicativ, prezentul simplu
 • Pronumele personale
3. Vocabular tematic 
 • Numerele cardinale
 • Zilele săptămânii, lunile și anotimpurile anului
 • Culorile, emoțiile și sentimentele
 • Alimente și alte cuvinte din sfera culinară
 • Prietenii falși” din limba portugheză și limba română
 • Casa, familia și activități zilnice
4. Cultură
 • Noțiuni generale despre Portugalia 
 • La pas prin Portugalia
 • De vorbă în bucătăria portugheză

Structura cursului este pe parcursul a 3 luni, câte 1 curs pe săptămână și se adresează tuturor vârstelor în funcție de nivelul de limbă. Cu toate astea, predomină învățarea prin joc.

Înscriere cursuri 👉 .

Încă vă întrebați cine este Ioana, cea îndrăgostită de limba portugheză, care abia așteaptă să-i învețe pe atât pe cei mici cât și pe cei mari tainele acestei limbi? Facem cunoștință cu Ioana Toma, prin intermediul acestui interviu!

Bună, Ioana! Spune-ne, te rugăm, câteva cuvinte despre tine.

Ioana Toma: Olá! Numele meu este Ioana Toma, am 23 de ani și sunt studentă la Masterul de Traductologie din cadrul Universității București.

Ai absolvit Facultatea de Limbi Străine, specializarea Limba Portugheză – Limba Engleză. Ce te-a determinat să urmezi cursurile acestei facultăți? 

Ioana Toma: Motivele pentru care am ajuns să aplic la această facultate sunt nenumărate. În primul rând, încă din clasa a 8-a am simțit că am o înclinație pentru profilul uman, deși mă descurcam foarte bine și la matematică. Apoi, când am aplicat la liceu, destinul m-a purtat pe această cale umanistă și am ajuns la un liceu din București pe profil uman cu intensiv engleză. Totuși, când eram în clasa a 12-a a avut loc „momentul decisiv. Personal, nu prea știam ce facultate voiam să urmez, nu aveam vreo meserie ideală și nu știam pe ce cale să merg.

Însă am întâlnit în perioada respectivă o doamnă profesoară care m-a îndrumat către această facultate, dar și către meseria de profesor. Aceasta mi-a fost profesoară în clasa a 12-a la română (în particular) și am avut o conexiune extrem de puternică cu ea, fiindu-mi mereu alături la orice pas. Chiar și în ziua de azi, după 4 ani de la Bacalaureat, țin legătura cu ea. Nu știu dacă ajungeam să aplic la Facultatea de Limbi Străine dacă nu era ea și pentru asta îi mulțumesc.

Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai parcurge același drum?

Ioana Toma: Sincer, nu mă văd făcând altceva. Limbile străine mi se par extraordinare. Ele sunt într-o continuă evoluție și efectiv nu ai cum să te plictisești sau să le știi pe toate. Categoric, aș parcurge din nou același drum. Ba chiar îmi doresc să învăț mai multe limbi străine.

De cât timp ești voluntar la Holistic – Centru Interdisciplinar de Educație Nonformală?

Ioana Toma: Sunt printre cei mai noi membrii de la Centrul de Educație Holistic, dar sper să rămân aici cât mai mult. Oamenii sunt minunați și consider că avem multe de învățat unii de la alții: eu de la colegii mei, ei de la mine, cursanții de la profesori și profesorii de la studenți.

Știm că ești și redactor la Holistic Multilingual Magazine. Cum îți împarți timpul între activitatea editorială și cea pedagogică?

Ioana Toma: Am fost redactor și la Holistic Multilingual Magazine pentru o perioadă de timp, dar activitățile și viața personală m-au forțat să iau o pauză de la această latură a proiectului. Pe de altă parte, programul meu este încă la fel de încărcat, deoarece masterul îmi ocupă mare parte din timp și încerc pe cât posibil să îmi aloc timp suficient pentru fiecare activitate.  Nu e ușor, dar în principiu lucrez după un program bine pus la punct și foarte rar mă abat de la el.

Ce te-a determinat să faci parte din această echipă? Ce ai învățat în această perioadă?

Ioana Toma: Simplu – îmi place să mă implic în cât mai multe activități. Totuși, mereu mi-am dorit să predau portugheză și în același timp mi-a fost teamă. Astfel, Centrul Holistic mi-a oferit și mie o șansă de a mă dezvolta și de a crește împreuna cu ei și cu toți elevii. 

Ce am învățat? Am înțeles că trebuie să privim educația și din alte perspective. Am învățat că aceasta capătă diferite forme și noi trebuie să fim dispuși să le vedem și să le îmbrățisăm. 

În cadrul Centrului Holistic predai limba portugheză într-un mod inedit. Cum se desfășoară efectiv un curs?

Ioana Toma: Cursurile pe care le susțin sunt ceva mai diferite de cele cu care sunt studenții și elevii noștri obișnuiți la școală. În primul rând, încerc să creez o atmosferă cât mai relaxată și mai prietenoasă. În al doilea rând, mă străduiesc să îmbin cât mai multe instrumente care să le vină în ajutor cursanților atunci când învață limba portugheză, precum filmulețele de pe YouTube, imagini, cântece, jocuri, etc.. Mai mult de atât, cursurile nu sunt concentrate pe un singur element de gramatică sau de vocabular. Tematica este aleasă în așa fel încât să pot face câteva legături și cu gramatica sau cultura Portugaliei.

Te-am urmărit la cursuri și am observat că îți face mare plăcere să lucrezi alături de copii și adolescenți. Cum ai luat decizia de a preda?

Ioana Toma: Îmi face mare plăcere, deși recunosc că meseria de profesor este una foarte grea și foarte solicitantă, cel puțin pentru mine. Totuși, este un sentiment extrem de plăcut să vezi că alte persoane vin să învețe de la tine și că aceștia chiar rețin în fiecare săptămână cuvinte și noțiuni noi. 

Nu pot să spun că eu am luat decizia de a preda, ci mai repede că asta mi-a fost menit să fac. Nu a fost nimic forțat și totul mi s-a părut logic și natural. Consider că este o meserie minunată, chiar dacă nu este una absolut deloc ușoară, dar satisfacția de la sfârșitul fiecărui curs este uimitoare.

Ce le transmiți părinților pentru a-i convinge să-și înscrie copii la cursul de Limba portugheză și implicit să devină cursanți ai Centrului Holistic?

Ioana Toma: Îi încurajez pe părinți să îi înscrie pe cei mici, dar și pe cei mai mari la cursurile noastre, deoarece noi le arătăm o altă latură a educației. Cifrele devin distractive, limbile străine sunt captivante și amuzante. Este foarte important să înțelegem că prin joc putem să învățăm și că jucându-ne, evoluăm.

Dorești să ne mai transmiți ceva în încheiere?

Ioana Toma: Doar un mare mulțumesc, atât echipei de la Centrul Holistic, cât și cursanților mei că mi-au oferit șansa pe care singură nu am avut curaj să o manifest. Um grande abraço!

Vezi 👉  oferta completă a cursurilor desfășurate de Holistic – Centrul Interdisiplinar de Educație Nonformală și Holistic Multilingual Magazine.

 

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.