Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei românești

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Autori: Andreea Teodorescu & Vlad Cinca

Luceafărul poeziei românești este și va fi, întotdeauna, o emblemă pentru societatea din România. În data de 15 ianuarie 1850 s-a născut, la Botoșani, Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu este cel mai cunoscut poet român din toate timpurile. A fost redactor la ziarulTimpul”, fiind ziarul oficial al Partidului Conservator. A scris, în primul rând poezii, ce aveau ca sursă inspirațională dorul și iubirea neîmpărtășită . Manuscrisele lui conțineau peste 46 de volume și aproximativ 14000 de file, ce au fost preluate de către Academia Română la îndemnul lui Titu Maiorescu , în anul 1902 .

CEL MAI LUNG POEM DE DRAGOSTE DIN LUME 

Cu toții știm de poemul „Luceafărul”, scris de Mihai Eminescu. Acesta este și cel mai lung poem de dragoste din lume. Poemul are la bază 98 de strofe, iar în prim plan este narată o dragoste imposibilă și neîmpărtășită dintre o prințesă și un Luceafăr.

Îl vede azi, îl vede mini,
Astfel dorința-i gata;
El iar, privind de săptămini,
Îi cade draga fata.

Cum ea pe coate-si razima
Visind ale ei timple
De dorul lui și inima
Și sufletu-i se imple.

COPACUL INSPIRAȚIONAL DIN IAȘI

Un copac de peste 100 de ani din Parcul Copou, județul Iași, a devenit atracție turistică pentru oamenii de pretutindeni, deoarece în acest loc Mihai Eminescu venea zi de zi pentru a își găsi inspirația. Mulți turiști din întreaga lume, care au ocazia să viziteze acest parc, îl sărută și cred că aduce noroc în dragoste.

POET OMAGIAT ȘI-N CER

Pe planeta Mercur, există spre surprinderea tuturor un crater de 125 kilometri diametru, în centrul căruia se află un lanț muntos. Acest crater a fost numit după poetul Mihai Eminescu. Un astronaut spune că fiecare satelit sau planetă din Sistemul Solar are câte o temă. De pildă, Pe Lună se dau nume după oamenii din antichitate, filosofi sau oameni de știință, condiția ce stă la baza numirii este ca aceștia să fie decedați de mai mult de 50 de ani.

MEMBRU JUNIMEA

Totodată acesta a fost și un membru activ la societățile politice-literare Junimea , care la rândul ei a avut un impact major în literatura românească dar și în limbajul adoptat de români de-a lungului timpului.

În anul 1889 , la data de 15 iunie , Mihai Eminescu se stinge într-o casă de sănătate din București. Poetul a fost înmormântat la cimitirul Bellu din București, sub un tei, ce a fost supranumit și teiul sfânt.

Citește despre revista HOLISTIC , ghidată de deviza ,, Aventura este combustibilul nostru! ”

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.