Lisa Montgomery, prima femeie executată în SUA din ultimii 67 de ani

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lisa Montgomery, condamnată la închisoare pe viață în anul 2007 în urma unei crime care a șocat întreaga lume, a fost executată printr-o injecție letală într-o închisoare federală din Indiana în dimineața zilei de miercuri, relatează The New York Times. În acest mod, este prima femeie condamnată la moarte în SUA din ultimii 67 de ani, ultimul caz fiind în anul 1953 în Missouri, când Bonnie Heady a primit pedeapsa capitală într-o cameră de gazare.

Execuțiile federale au fost blocate timp de 17 ani, astfel încât doar trei bărbați și-au găsit sfârșitul prin pedeapsa capitală începând din 1963 și până anul trecut, când Donald Trump, un susținător al pedepsei cu moartea, le-a reluat.

Prin urmare, Lisa Montgomery este a 11-a persoană executată de administrația Trump. Încă două persoane mai sunt programate de Departamentul de Justiție pentru execuție în ultima săptămână a președenției lui Trump (Dustin Higgs și Corey Johnson). Joe Biden, noul președinte ales al Statelor Unite ale Americii, susține însă că execuțiile federale vor fi din nou anulate.

Execuți pentru Lisa Montgomery, amânată de o serie de obstacole.

Execuția trebuia să aibă loc inițial în luna decembrie, însă a fost amânată datorită faptului că avocații femeii s-au îmbolnăvit de coronavirus în timp ce călătoreau în Texas și lucrau la caz, urmând a fi reprogramată pentru 12 ianuarie 2021.

Însă ziua de marți a adus o nouă amânare: un judecător federal a blocat această pedeapsă capitală, după ce avocații acesteia au cerut o nouă audiere pentru a se stabili dacă ea era conștientă din punct de vedere mintal, readucând în atenția publicului atât trauma și abuzurile sexuale suferite de aceasta în copilărie, cât și reprezentarea destul de slabă a acesteia la proces.

Însă nimic din toate acestea nu au contat.

Lisa Montgomery, 52 de ani a fost declarată astfel moartă la ora 1:31 în dimineața zilei de miercuri, 13 ianuarie, după ce a primit injecția letală cu fenobarbarital în complexul penitenciar federal din Terra Haute, Indiana, a declarat Biroul Federal al Închisorilor.

Pedeapsa cu moartea – mai poate fi considerată admisibilă în 2021?

Conform unui martor care a asistat la execuție, Lisa Montgomery a fost transportată de la un centru medical federal la penitenciarul din Terra Haute complet încătușată. Cu puțin timp înainte de a îi fi administrată injecția, una dintre gardiene i-a dat masca jos, intrebând-o daca are ultime cuvinte de spus. Aceasta a răspuns că nu, urmând ca mai apoi să fie redusă la tăcere pe vecie.

Să ne întoarcem în timp, înapoi în 2004…

Bobbie Jo Stinnet era o tânără de 23 de ani, gravidă în 8 luni, care se ocupa de creșterea și înmulțirea câinilor din rasa Rat Terrier alături de soțul său în propria lor reședință. Montgomery a contactat-o prin intermediul unui chat pe Stinnet în vederea achiziționării unui cățel Terrier, iar de aici cele două au început o corespondență pe email. Cele două femei, aflând că sunt ambele însărcinate, au făcut schimb de impresii, de păreri, de experiențe. Se speculează, de asemenea, faptul că Montgomery ar fi folosit un pseudonim în conversațiile cu Bobbie Jo Stinnet. În plus, se cunoștea faptul că aceasta obișnuia să spună persoanelor că este gravidă, fără să fie însă adevărat.

Ceea ce trebuia să fie însă o banală vânzare de câine s-a transformat într-un coșmar, iar ziua de 16 decembrie 2004 avea să rămână pe vecie întipărită în mintea apropiaților și familiei lui Bobbie Jo Stinnet drept cea mai dureroasă amintire. Detaliile următoare pot avea un puternic impact emotional!

Lisa Montgomery a venit la reședința tinerei gravide cu pretextul menționat mai sus – nu s-au găsit urme de intrare prin efracție – însă ceea ce s-a întâmplat a depășit limitele oricărei imaginații. Montgomery a ștrangulat-o pe Stinnet, i-a secționat abdomenul și a extras fătul nenăscut din pântece.

Stinnet a fost găsită chiar de mama sa într-o baltă de sânge, cu răni la nivelul stomacului mult prea grave ca să mai poată fi salvată. În același timp, Montgomery s-a retras la reședința sa din Kansas împreună cu bebelușul. A fost arestată în ziua următoare, fetița de doar o zi revenind tatălui îndurerat.

Din fericire, fetița a supraviețuit, împlinind 16 ani în decembrie anul trecut. Trebuie să trăiască, însă, cu o durere imensă în suflet: ziua sa de naștere este aceeași în care mama sa a fost ucisă cu sânge rece.

Lisa Montgomery a fost condamnată în anul 2007 pentru răpirea și ștrangularea unei tinere ce urma să fie mamă.

E clar că familia și apropiații familiei Stinnet nu vor putea trece niciodată peste această tragedie, însă consideră execuția ca fiind sfârșitul acestui capitol extrem de traumatizant în care un soț și-a pierdut soția, iar o fiică, mama.

Sursă: https://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Bobbie_Jo_Stinnett

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.