Milano – Top 5 obiective turistice pe care trebuie să le descoperi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Milano este astăzi un centru economic, industrial și, alături de Paris, este capitala mondială a modei si a design-ului. Minunatul oraș atrage ochii turiștilor care vin din întreaga lume pentru a vizita cele mai renumite obiective turistice. Pe lângă acestea, Milano ascunde multe secrete despre care nu se vorbește prea des.

Istoria orașului Milano

Milano a luat ființă în anul 400 î.Hr datorită tribului celtic Insubres, iar în anul 196 î.Hr a fost ocupat de romani, care l-au numit Mediolanum (adică locație de mijloc) datorită poziției geografice strategice pentru rutele comerciale. În secolul al III-lea, Mediolanum a devenit centrul diocezei italiene (adică cea care plătea taxele). Din acel moment, capitala imperiului a trecut de la Roma la Milano.

Între anii 774 și 962, în timpul Imperiului Carolingian, Milano și-a extins activitatea comercială între Orient și Occident. În secolul al XII-lea, Milano era deja un mare centru economic, cu o societate elevată și bogată.

Ducatul din Milano 

Ducatul din Milano (1395-1796) a luat ființă în anul 1395, atunci când imperatorul Venceslao i-a dat titlul de Duce de Milano lui Gian Galeazzo Visconti. Dinastia a domnit până în anul 1447, iar în anul 1450 orașul a devenit republică, moment în care dinastia Sforza a ocupat locul familiei Visconti. Francesco Sforza s-a căsătorit cu fata ultimului membru al familiei Visconti și astfel a reușit să obțină numele de Duce al orașului Milano.

Splendoarea maximă culturală și artistică a orașului Milano a fost atinsă datorită lui Ludovico il Moro, în curtea căruia lucrau Bramante și Leonardo da Vinci. În anul 1802, Milano a revenit în mâinile lui Napoleon, care s-a autoproclamat primul rege al Italiei. În 1919, la Milano s-a instaurat mișcarea fascistă, multe monumente importante fiind complet distruse din cauza bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

5 obiective turistice pe care trebuie să le descoperi

1. Domul din Milano 

Acest monument este bogat în istorie, detalii și curiozități. Este considerat ca fiind a treia biserică catolică de importanță majoră din lume, după San Pietro din Vatican și Catedrala din Sevilia. Construcția Domului a început în anul 1386 și a continuat 500 de ani, chiar dacă blocurile albe de marmură folosite pentru construcție au fost supuse unei mentenanțe continue. Trebuie să știi că Domul se înălța pe un teritoriu sacru, care la început găzduia templul Minervei și doar privind toate detalile poți fi atras în misticismul care se resimte în interior.

Apropiindu-te de fațadă poți trece printr-unul din portalurile din bronz construite în relief înalt. O să găsești un portal pentru fiecare latură a Domului și unul dublu pentru portalul central. Intrând, o să vezi imediat la picioarele tale o linie din bronz de-a lungul căreia sunt bucăți de gresie cu semnele zodiacale inscripționate. Pe laturile clădirii sunt o multitudine de vitralii înalte și unele reprezintă scene din istorie, iar altele au doar rolul de a da un aer impunător întregului monument. Unul din cele mai frumoase vitralii este cel al Judecății de Apoi.

Continuând plimbarea, vei descoperi altarul și transeptul, un templu atât de mare încât ar putea fi considerat o biserică pe cont propriu. Sub marile vitralii se pot observa criptele celor mai importante personalități din istoria Italiei: San Carlo Borromeo, Ariberto d’Intimiano, Gian Giacomo Medici. Înainte de a ieși, vei remarca un mare sac, despre care se spune că o să cadă doar când va veni sfârșitul lumii. Nu trebuie să ratezi nici cele 145 de turnuri ale Domului, cel mai înalt găzduind-o pe Fecioara Maria, care este acoperită cu foi de aur și care are o înălțime de 4 metri.

Dacă nu ți-e frică să urci la înălțime cu liftul, poți alege scările pentru a ajunge deasupra Domului! Indiferent de alegere, acolo sus vederea te va da pe spate.

Bilete și orar de vizită:
  • Duomo Pass – urcare cu liftul: ai acces la Catedrală, la area Arheologică, la Terase, la Muzeul Domului, la Biserica Sfântului Gottardo și  Mostre – în fiecare zi de la 09:00 la 19:00, cu ultima intrare la 18:10. Prețul este 15 euro pentru un bilet întreg și 7 euro, redus  pentru tineri care au vârste cuprinse între 6 și 18 ani și pentru grupuri religioase și școlare.
  • Duomo Pass – urcare pe jos: ai acces la Catedrală, la aerea Arheologică, la Terase, la Muzeul Domului, la Biserica Sfântului Gottardo și  Mostre – în fiecare zi de la 09:00 la 19:00, cu ultima intrare la 18:10. Prețul este 20 de euro pentru un bilet întreg și 9 euro redus pentru tineri care au vârste cuprinse între 6 și 18 ani și pentru grupuri religioase și școlare
  • Culture Pass: ai acces la Catedrală, la aerea Arheologică, al Museo del Duomo, la Muzeul Domului, la Biserica Sfântului Gottardo și  Mostre – în fiecare zi de la 09:00 la 19:00, cu ultima intrare la 18:10. Prețul este 10  euro pentru un bilet întreg și 4 euro redus pentru tineri care au vârste cuprinse între 6 și 18 ani și pentru grupuri religioase și școlare.
  • Catedrală – în fiecare zi de la ora 09:00 până la ora 19:00, cu ultima intrare la 18:10. Prețul unui bilet întreg este 5 euro și 2 euro redus pentru tineri care au vârste cuprinse între 6 și 18 ani și pentru grupuri religioase și școlare.
  • Terase – urcare cu liftul: în fiecare zi de la ora 09:00 până la ora 19:00, cu ultima intrare la 18:10. Prețul unui bilet întreg este 14  euro și 7 euro redus pentru tineri care au vârste cuprinse între 6 și 18 ani și pentru grupuri religioase și școlare.
  • Terase – urcare pe jos: în fiecare zi de la ora 09:00 până la ora 19:00, cu ultima intrare la 18:10. Prețul unui bilet întreg este 10 euro și 5 euro redus pentru tineri care au vârste cuprinse între 6 și 18 ani și pentru grupuri religioase și școlare.
  • Muzeul Domului:  în fiecare zi de la ora 09:00 până la ora 19:00, cu ultima intrare la 18:10. Prețul unui bilet întreg este 5 euro și 2 euro redus pentru tineri care au vârste cuprinse între 6 și 18 ani și pentru grupuri religioase și școlare.

Copiii până la 5 ani, persoanele cu handicap și însoțitorii lor pot achiziționa bilete gratuite online.

 

2. Galeria Vittorio Emanuele II

Galeria Vittorio Emanuele II este cunoscută sub numele de „Salonul din Milano”, fiind o galerie comercială construită în secolul al XIX-lea și care găzduiește unele dintre magazinele cele mai cunoscute. Galeria este situată între doua puncte principale ale orașului: Domul și Teatrul alla Scala.

Ce poți să vezi în Galerie? Boutique-urile marilor case de modă precum Prada, Gucci și Louis Vuitton. Dar în afară de aceste magazine, vei găsi și numeroase restaurante cunoscute și localuri antice, cum ar fi Caffè Biffi, înființat în anul 1867. Dacă vei fi atent, pe podeaua octogonului central a Galeriei vei găsi celebrul taur, simbolul curții Savoia. Conform legendei, aduce noroc să faci o piruetă pe taur cu piciorul drept și cu ochii închiși. Dacă faci acest lucru pe 31 decembrie la ora 00:00, se spune că vei avea noroc tot anul!

3. Teatrul alla Scala

Unul dintre cele mai cunoscute teatre de operă din lume, Teatrul alla Scala are un aspect sobru în exterior, dar interiorul este de o frumusețea antică, ce dă pe spate orice turist. La fel ca alte teatre, și Teatrul alla Scala a fost la început un cazino, iar în 1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost bombardat. În anul 2004, după restructurări, a fost reinaugurat, oferind publicului prima operă lirică reprezentată în anul 1778: Europa recunoscută de Salieri.

Trebuie să știi că unul dintre cei mai cunoscuți compozitori italieni, Giuseppe Verdi, a jucat mult timp operele sale la Teatrul alla Scala. În plus, Teatrul ascunde și un muzeu cu o mare colecție de tablouri, sculpturi, costume și multe alte obiecte prețioase pentru lumea Operei.

Bilete și orar de vizită

Orarul de vizită: de la 10:00 până la 17:00

  • Open: 12 euro – valabil pentru o intrare la alegere în cursului anului, pentru orice oră.
  • Întreg: 9 euro 
  • Redus: 6 euro – grup de minimum 15 persoane, studenți și persoane cu vârsta de peste 65 de ani
  • Școli: 3,50 euro
  • Gratuit: pentru copii până la 12 ani, pentru persoane cu dizabilități, ghid, militari și abonați ai teatrului.

 

4. Castelul Sforzesco

Castelul Sforzesco a fost construit în secolul al XIV-lea și este astăzi unul dintre obiectivele cele mai vizitate de turiști, un adevărat simbol al orașului Milano. La începutul istoriei sale a avut rol de fortăreață, iar ulterior a fost transformat într-un fastuos palat ducal. Chiar dacă la început a aparținut familiei Sforza, mai târziu a ajuns în mâinile spaniolilor și austriecilor.  

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost distrus de bombardamente, ultimele lucrări de restructurare fiind finalizate abia în 2015. În castel se găsesc numeroase și interesante muzee: Muzeul Arheologic – secțiune preistorie și istorie timpurie, Muzeul Arheologic – secțiune Egipteană, Muzeul Artei Antice, Galeria de Artă, Muzeul de Arte Decorative, Muzeul instrumentelor muzicale și Muzeul Mobilei și Sculpturilor din lemn.  

Bilete și orar de vizită:
  • Intrare liberă pentru curțile interioare: 07:00 – 19:30
  • Muzeele Castelului Sforza: deschise pentru vizită marți-duminică între orele 10:00 și 17:30 
Bilet întreg: 5 euro
Bilet redus: 3 euro (18-25 de ani și persoane cu vârsta de peste 65 de ani)
Tourist Museum Cardvalabil pentru 3 zile: 12 euro

 

 

5. Cimitirul Monumental din Milano

Cimitirul Monumental din Milano este unul dintre muzeele care conține morminte cu mare valoare artistică. Aici poți găsi opere realizate începând din secolul al XIX-lea și până azi. Cimitirul a fost construit în anul 1866 pentru a strânge într-un singur loc cimitirele considerate insalubre din Milano. Este un muzeu în aer liber care se extinde pe o suprafață de 250.000 de metri pătrați și care este considerat o versiune redusă a Columnei lui Traian. La intrarea Cimitirului vei găsi „salonul celebrilor”, adică un loc unde se găsesc mormintele celor mai cunoscute personalități din istorie.

Bilete și orar de vizită:
  • Deschis de luni până duminică, de la 08:00 până la 18:00, închis lunea.
  • Intrare liberă

 

Transportul în Milano – Transportul public în Milano nu este foarte scump și oferă un orar care acoperă întreaga zi:

  • Metroul: format din 4 linii – M1 (are stație lângă Domul din Milano și lângă San Babila), M2 (oprește la Stația Centrală din Milano), M3 (are stație lângă Dom, în Via Montenapoleone și în Stația Centrală), M4 – deschiderea acestei linii este programată pentru anul 2022
  • Tramvaiul: traversează întregul oraș începând cu ora 4:30, până la ora 2:30
  • Autobuzul: circulă în fiecare zi între orele 5:30 și 00:30.

În ceea ce privește biletele, se pot achiziționa și abonamente de 24 sau 48 de ore și carduri săptămânale. Toate biletele sunt valabile atât pentru metrou, cât și pentru tramvai și autobuz. Se pot achiziționa în stații, la chioșcurile de ziare sau în tutungerii.

  • Pentru 90 de minute: 1,50 euro
  • Bilet pentru o zi întreagă: 7 euro
  • Carnet cu 10 bilete: 13,80 euro
  • Bilet săptămânal: 8,40 euro

Bucătăria din Milano

Bucătăria tradițională milaneză este caracterizată de ingredientele zonei, dar în același timp încă se observă influențele culinare ale numeroșilor predecesori (celți, romani, spanioli și austrieci). Preparatele cele mai căutate de turiști sunt: risotto alla milanese o allo Zafferano (orez milanez cu șofran), orecchia di elefante (urechi de elefant) și panettone.

Dacă vrei să mănânci în oraș, trebuie să știi că zona cea mai scumpă este San Babila, urmată de Dom. În schimb, dacă nu dorești să cheltui mulți bani, poți merge în Chinatown, unde restaurantele chinezești oferă prețuri la îndemâna oricui. Pentru un prânz poți cheltui și mai puțin de 25 de euro, dar regula nu se aplică dacă preferi restaurantele din Galeria Vittorio Emanuele II, unde te poți pregăti să cheltui mai mult.

Perioadă optimă pentru a vizita Milano este mai-iunie sau septembrie-octombrie.Iarna este de evitat, pentru că plouă des și asta nu îți va permite să te plimbi prea mult. Toamna reprezintă o perioadă bună pentru vizită și din punctul de vedere al shopping-ului, asta dacă nu sunt evenimente chiar în acea perioadă.

Unde să dormi în Milano?

Găsești Hoteluri și B&B plecând de la 52 de euro pentru o cameră. Printre cele mai renumite sunt: Hotel Metropoli la 2,9 km de centru, Cosy Apartment la două minute de Dom, Porta Garibaldi B&B la 1,9 km de centru. Dacă rezervi cu 2-3 luni înainte de călătorie, poți găsi oferte foarte bune!

Dacă încă nu ai programat vacanța, ce mai aștepți? Drum bun!

Poți citi articolul și în italiană chiar aici!

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.