Nobilimea, cunoscută drept aristocrație, a reprezentat o clasă socială importantă, fiind clasată imediat după regalitate. Oamenii nobili dețineau averi uluitoare și privilegii sociale, titlurile de noblețe reprezentând pentru aceștia un accesoriu sublim al numelui.
O scurtă istorie despre nobilime
Denumirea de nobil provine de la termenul latinesc nobilis și atribuie câteva adjective oamenilor, precum: faimos, popular, cunoscut. În general, nobilii strângeau averi prin deținerea unor proprietăți, livezi sau terenuri. De obicei, aceștia locuiau în conace sau castele, iar munca fizică reprezenta o jignire la adresa lor. Prin urmare, nobilimea avea în jurul său oameni din ranguri inferioare, însă cinstiți și muncitori, care se ocupau de întreținerea proprietăților. Totodată, apartenența la nobilime le oferea avantajul de a ocupa o funcție remarcabilă în serviciul militar, juridic, dar și în cadrul guvernului, contribuind la marile decizii ale societății.
Petrecerile nobililor
Cele mai prestigioase întâlniri ale nobililor erau balurile și petrecerile pe care le organizau. Invitații erau oameni respectați în societate, personalități ale vremii, intelectuali sau ambasadori străini. O astfel de petrecere era costisitoare, mai ales pentru damele ce își etalau ținutele. Gazdele pregăteau întotdeauna tacâmurile de argint, paharele de cristal și porțelanurile cu o lună înaintea evenimentului. Sala care găzduia balul era decorată cu oglinzi venețiene, vitrine aduse de la Paris, covoare din Occident și tablouri aduse din țări străine. Totodată, erau nelipsite de pe masă fragii, ciocolata și șerbetul de trandafiri.
Ținutele doamnelor nobile
Vestimentația grandioasă a doamnelor de viță nobilă era asociată cu statutul social, prin urmare damele își alegeau atent croitoresele. Pentru acestea, materialele, culorile și croiala reprezentau factori indispensabili în realizarea rochiilor. Ce e interesant de menționat este faptul că hainele constituiau o modalitate de expresie artistică a femeilor nobile. Prin modă, acestea își conturau propria personalitate și încercau să atingă un ideal de frumusețe.
Ținutele doamnelor nobile erau atent lucrate și croite din materiale delicate. Catifeaua era cel mai folosit material, însă și satinul sau mătasea erau nelipsite. Deși rochiile erau croite din multe straturi de material, talia femeii era evidențiată fiind adesea încorsetată. De asemenea, decolteul era etalat prin bijuterii de aur și pietre prețioase. Celebrul corset pe care îl purtau dăuna grav sănătății, damele ajungând să își mutileze talia și să își strivească organele interne.
Idealul de frumusețe al femeilor era trupul voluptos și decolteul generos, prin urmare, femeile corpolente conturau un etalon al bogăției.
De ce nu erau niciodată spălate rochiile femeilor nobile? Ce secrete ascund, de fapt, aceste superbe rochii?
1. Vopseaua nu era de calitate
Unul dintre motivele pentru care rochiile doamnelor nu erau spălate este faptul că vopseaua nu era îndeajuns de calitativă, iar spălarea lor ducea la decolorare. Prin urmare, femeile de viță nobilă purtau rochii fastuoase numai în interior, evitând contactul cu ploaia.
2. Transpirația era absorbită cu ajutorul cămășilor de in
Pentru a evita mirosului neplăcut, doamnele purtau cămăși de in sub rochii, transpirația fiind absorbită prin această modalitate. Pe vreme caniculară, pentru a păstra prospețimea ținutei, doamnele nobile erau nevoite să-și schimbe cămășile la un interval de timp. Bineînțeles, servitorii aeriseau rochiile în mod regulat.
3. Petele se brodau pentru a fi acoperite
Pentru a curăța rochiile din catifea, erau folosite perii speciale. Atunci când nobilele doamne pătau rochiile, croitoresele brodau zona pentru a acoperi pata.
Alte curiozități despre viața nobililor
- Bărbații nobili mâncau separat de soțiile lor.
- Fiicele nobililor erau ținute departe de ochii curioșilor până la căsătorie.
- Nobilii își curățau dinții folosind o coajă de pâine arsă și mărunțită.
- În fiecare zi, după ce serveau prânzul, nobilii trăgeau un pui de somn.
- Tocănița de scoici sau de raci era un deliciu culinar adorat de nobili.
- Servitorii nobililor aveau datoria de a aduna fructe de pădure și ciuperci pentru prepararea meselor.
- Deși erau considerați intelectuali, nobilii erau foarte leneși și iubeau jocurile de noroc.
- Căsătoriile simbolizau o negociere. Din nefericire, părinții alegeau perechea fiicei lor, căsătoria nefiind bazată pe iubire. Mirii se vedeau pentru prima dată înaintea nunții, la ceremonia de schimbare a inelelor.
View this post on Instagram
A post shared by Art de vivre à la française ⚜️ (@artdevivrealafrancaise_)
Citește și: Mitul creării omului în 5 mitologii diferite.
SURSE: nobilime nobilime
- https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/balurile-si-petrecerile-la-palat-de-altadata-cum-se-distrau-boierii-si-nobilii-timpurilor-trecute
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Nobilime
- http://calatorul.net/realitati-istorice-de-ce-rochiile-femeilor-nobile-nu-erau-niciodata-spalate/
- https://www.hushtag.ro/gossipbox/evul-mediu-al-siluetei-feminine-aparitia-segregarii-vestimentare/
- https://www.hushtag.ro/gossipbox/renasterea-stilului-personal-si-suprematia-corsetului/
- https://adevarul.ro/locale/bistrita/curiozitati-viata-nobililor-altadata-erau-singurii-spalau-dinti-dormeau-dupa-masa-1_5a1c0ac55ab6550cb896739a/index.html