Obiceiurile zilnice pot oferi detalii însemnate despre starea noastră interioară, gândurile ce ne apasă, problemele pe care le avem de rezolvat și țelurile la care aspirăm. Ne raportăm toată rutina la aceste lucruri, astfel întreaga energie este canalizată într-o singură direcție. Obiceiurile zilnice ale unor genii pot surprinde fie printr-un haos complet sau, din contră, printr-o rutină bine pusă la punct. Fie că vorbim despre scriitori, compozitori ori psihanaliști, observăm cât de diferite sunt obiceiurile lor zilnice.
Honoré de Balzac
Scriitorul francez era foarte strict în privința obiceiurilor sale zilnice și a programului pe care îl urma îndeaproape. Cina avea întotdeauna loc la ora 18:00 și nu conținea alimente grele. Imediat după cină se culca și dormea până la ora 1 noaptea. Se trezea și se așeza la biroul de lucru, unde avea să stea și să scrie timp de șapte ore.
La 8 dimineața dormea pentru jumătate de oră, urmând ca de la 9:30 să scrie din nou, până la 16:00. Se pare că pe parcursul zilei consuma cantități considerabile de cafea, până la 50 de cești. Timpul liber era, de asemenea, calculat atent, maxim două ore în care se plimba sau primea vizite, căci apoi venea iar ora 18:00 și o lua de la capăt.
- Citește aici despre Nicolae Filimon, autorul primului roman reuşit, un așa-zis Balzac rătăcit în București.
Feodor Mihailovici Dostoievski
În anul 1865, Dostoievski se afla într-o situație materială dificilă. Acest lucru îl determină să apeleze la editorul Feodor Stellovski, cunoscut în lumea literară pentru contractele nefavorabile impuse scriitorilor. Dostoievski primește 3000 de ruble pentru drepturile de autor ale unei ediții cu opere complete. În plus, Dostoievski își ia angajamentul de a furniza un nou roman de 160 de pagini într-un timp foarte scurt.
Ce legătură are acest lucru cu obiceiurile zilnice ale scriitorului? Termenele limită imposibil de scurte au dus la un program haotic, încărcat și nopți pierdute. Romanul Jucătorul, promis lui Stellovski, era în stadiul de proiect cu doar o lună înainte de termenul limită. Dostoievski a scris într-un ritm infernal, însă nu ar fi reușit să respecte termenul fără ajutorul unei stenografe. Timpul preferat pentru a scrie era noaptea. Se pare că și Dostoievski consuma cantități mari de cafea și dulciuri în timp ce scria.
Franz Kafka
Cunoscut pentru opere precum Metamorfoza sau Castelul, scriitorul Franz Kafka prefera, de asemenea, să scrie în timpul nopții. Singurele momente în care se putea dedica scrisului erau după miezul nopții, din cauza faptului că locuia cu familia și lucra în timpul zilei. Astfel, noaptea îi oferea liniștea de care avea nevoie, moment în care putea evada de la obiceiurile zilnice care gravitează în jurul nevoii de a avea un venit.
Kafka era în pragul disperării din cauza turelor de 12 ore pe care le lucra și din cauza cărora nu mai avea suficient timp să scrie. Doi ani mai târziu, ocupând funcția de funcționar șef la Institutul de Asigurări pentru accidente la locul de muncă, lucra pe ture de la 08.30 până la 14.30. Apoi servea prânzul până la 15.30 și dormea până la 19.30. După asta, exerciții fizice și cina pe care o servea împreună cu familia sa.
După ce servea cina, începea să lucreze în jurul orei 23.00, iar apoi, în funcție de putere, inclinație și noroc, rămânea treaz pentru a lucra până la 03.00 sau chiar până la 06.00. După ce termina de lucru, depunea adevărate eforturi pentru a adormi astfel încât să fie odihnit pentru a doua zi de serviciu. Această rutină l-a dus pe Kafka în punctul distrugerii. – Speculum, A Journal of Medieval Studies.
Sigmund Freud
Fondatorul școlii psihologice de psihanaliză, supranumit părintele psihanalizei, avea un program încărcat, împărțit în mare parte între vizitele pacienților și studiile de psihanaliză. Se pare că își dorea să economisească cât mai mult timp cu putință, astfel își ruga soția să îi pună pastă de dinți pe periuță și să aleagă ce haine va purta în ziua respectivă. Unul dintre obiceiurile zilnice care îl ajutau să depășească momentele stresante și să se relaxeze era fumatul de trabucuri, chiar până la 20 pe zi.
Haruki Murakami
Scriitorul contemporan de origine japoneză, autorul romanelor Pădurea norvegiană, Kafka pe malul mării, este cunoscut pentru programul fix de la care nu se abate. Ziua sa de lucru începe la 4 dimineața cu cinci-șase ore de scris fără oprire. După-amiaza este timpul dedicat apropiaților, lecturii, ba chiar se destinde cu ajutorul muzicii. Obiceiurile zilnice pe care le respectă de 25 de ani sunt legate de rutina de sport: face jogging în fiecare zi. Ora de culcare nu depășește niciodată 21:00.
Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven
Genii ale muzicii, consacrați pentru eternitate datorită capodoperelor oferite lumii, Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven erau niște persoane matinale cu obiceiuri zilnice bine stabilite. Faimosul proverb românesc este adevărat, „Cine se trezeşte de dimineaţă, departe ajunge!”. O zi din viața lui Mozart era cu adevărat încărcată, alergând la cursuri de muzică și întâlniri. Dintre obiceiurile zilnice ale lui Beethoven suntem surprinși să aflăm că număra 60 de boabe pentru cafea, apoi lucra fără pauze până la amiază.
Surse:
- https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/obiceiurile zilnice-excentrice-de-zi-cu-zi-ale-marilor-personalitati-ale-lumii
- https://adevarul.ro/cultura/arte/obiceiurile zilnice -excentrice-zi-zi-marilor-personalitati-lumii
Obiceiurile zilnice Obiceiurile zilnice