Autor: Giulia Lovin
Teama de violență este un subiect despre care putem vorbi pe larg deoarece încă o întâlnim zilnic. Violența asupra femeilor a fost întotdeauna o problemă controversată iar majoritatea persoanelor se tem să vorbească liber, fiind un subiect sensibil care amintește de momente neplăcute.
Potrivit unui sondaj UE, una din 10 femei a suferit o formă de violență sexuală de la vârsta de 15 ani și o persoană din 10 a fost violată la vârsta 20 de ani, în timp ce doar 13% au raportat aceste fapte poliției. În România, femeile sunt atacate pe stradă, la școală, la serviciu, în discoteci, chiar și în casele lor, iar singurele femei care reușesc să scape sunt cele care practică sporturi de contact.
Autoapărarea și sportul: metode de a depăși teama de violență
O practică de autoapărare te va ajuta să faci față situațiilor neplăcute, te va învăța să-ți folosești întregul corp, care, împreună cu un antrenament sistematic, va deveni o armă de apărare eficientă și puternică. În același timp, practicarea unui sport de contact îți va oferi mai mult curaj și încredere de sine pentru a învinge teama de violență.
Unul dintre sporturile de contact care devine din ce în ce mai popular este Shotokan Karate. Shotokan este un stil introdus de maestrul Gichin Funakoshi (1868-1957), în care se pune accent pe poziții adânci și lungi, tehnici eficiente în luptele la distanță și în dezvoltarea vitezei.
Gichin Funakoshi spunea:
Doar prin antrenamente o persoană va învăța să-și înțeleagă slăbiciunile și cine este conștient de propriile slăbiciuni va rămâne stăpân pe orice situație.
Teama de violență – Setul de poziții, deplasări, loviri, blocaje, prize, tăieturi, dislocări, proiecții și eschivuri, se realizează după reguli bine stabilite, studiate și dezvoltate de maeștrii acestor metode de mulți ani încoace.
1. Kata: tehnica care te ajută să depășești teama de violență
Numele de KATA joacă un rol fundamental, în antrenamentul de karate având mișcări și tehnici prestabilite și lupte cu partenerul. Kata-surile pot fi înțelese ca o „carte deschisă” în care mișcările și filosofia karate-ului au fost și sunt transmise din generație în generație.
Practica de kata le oferă practicanților tehnici bine definite pe care le pot aplica în cazul unei lupte reale. Tehnica are o semnificație profundă și combinațiile realizate printr-o multitudine de mișcări se dovedesc a fi importante și de ajutor doar dacă antrenezi intens și repetitiv un kata.
Karate pune accent pe principii bine stabilite și pe lupta cu mâinile libere, bazate pe o dinamică și o disciplină mentală excelentă. Pe lângă dezvoltarea calităților atletice, karate-ul cere stăpânirea emoțiilor și calmul pentru exersarea tehnicilor în situații dificile.
2. Shotokan – vei descoperi calitățile corpul tău și abilitățile pe care le ai
Învățând Shotokan vei descoperi calitățile corpul tău și abilitățile pe care le ai, te vei simți puternică și curajoasă, îți vei îmbunătăți echilibrul și stilul de viață. Vei acorda mai multă atenție detaliilor, iar în loc să-ți fie frică de violență, vei gândi înaintea adversarului și îl vei surprinde cu metode rapide și eficiente. Dacă vrei să practici Shotokan, îți prezint câteva avantaje care te pot ajuta să înțelegi acest sport. Pentru a fi întotdeauna pregătită să acționezi în situații periculoase și să-ți învingi teama de violență trebuie să lucrezi intens pentru a-ti crește viteza, forța, rezistența, apărarea și atacul.
Beneficiile Shotokan-ului care te pot ajuta să depășești teama de violență fizică
- Unul dintre beneficii este puterea pe care o vei câștiga asupra picioarelor și brațelor, astfel masa musculară se va schimba. Pe parcurs, îți vei da seama că abilitățile tale fizice și mentale se vor îmbunătăți și vei avea un impact mult mai mare și puternic în fața inamicului;
- Din punct de vedere psihologic, antrenamentele de karate dezvoltă încredere de sine, reduce depresia, îmbunătățește funcțiile mentale și stabilizează emoțiile;
- Totuși, pentru a câștiga în fața adversarului, primul pas este să te învingi pe tine. Pentru a face acest lucru, în timpul antrenamentului trebuie să renunți la frici, să ieși din zona de confort și să intri în luptă pe teritoriul adversarului tău.
Practicând acest sport, poți avea un avantaj în fața inamicului și poți depăși teama de violență fizică. Trebuie doar sa ai încredere și va fi ca făcut. Din momentul în care vei avea o condiție fizică mai bună, frica va fi mult mai ușor de învins.
3. Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ), un alt sport de contact care iți va reduce teama de violență
Este o artă marțială și un sport bazat pe lupta la sol. Brazilian Jiu-Jitsu se concentrează pe abilitatea de a pune un adversar la sol, de a-l controla, de a câștiga o poziție dominantă și de a folosi o serie de tehnici prin blocări articulare sau sufocare. Brazilian Jiu-Jitsu se învârte în jurul conceptului că o persoană mai mică, mai slabă se poate apăra cu succes împotriva unui adversar mai mare, mai puternic și mai greu, folosind echilibrul și distribuția greutății, ducând lupta la sol cu o serie de tehnici.
Antrenamentul de BJJ poate fi folosit pentru lupte sportive și situații de autoapărare. Sparring-ul, denumit în mod obișnuit „rulare”, în comunitatea BJJ, este un tip de antrenament bazat pe cât mai multe multe meciuri cu partenerul, folosind tehnicile învățate sau favorite pentru a exersa și câștiga.
Acest mod de antrenament joacă un rol major în formarea și dezvoltarea practicantului. BJJ poate fi, de asemenea, folosit ca metodă de dezvoltare a aptitudinii fizice, de construire a caracterului și, de ce nu, un stil de viață. La sol, puterea fizică poate fi compensată sau îmbunătățită prin tehnici de grappling adecvate. Drilling-ul poate îmbunătăți multe aspecte ale antrenamentelor de BJJ, precum sincronizarea sau viteza. Exercițiile se împart în două categorii: exerciții de tehnică sau exerciții de mișcare. Unora le place să exerseze tehnicile învățate la antrenament iar altora le place să exerseze pozițiile sau tehnicile unde întâmpină dificultăți.
Deoarece BJJ se concentrează pe punerea adversarului la sol, sparring-ul și drilling-ul devin cea mai esențială parte a regimului de antrenament, acest tip de antrenament permițând practicanților să exerseze cu viteză maximă și cu forță deplină. Metodele de antrenament includ exerciții în care mișcările sunt practicate împotriva unui partener rezistent sau nerezistent, iar condiția fizică este, de asemenea, un aspect important al antrenamentului. Pentru a depăși această teamă, trebuie mai întâi să recunoaștem violența fizică, și când o persoană se confruntă cu această problemă. Descoperiți câteva sfaturi în acest videoclip.
- Dacă ți-a plăcut articolul despre Cum sa învingi teama de violență, îți recomandăm și articolul despre dreptul la vot acordat femeilor din Franța.
- Citește articolul despre Cum sa învingi teama de violență și în italiană, aici
Surse:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Shotokan
- https://en.wikipedia.org/wiki/Brazilian_jiu-jitsu
- https://www.jiujitsubrotherhood.com/blogs/blog/grappling-martial-arts
- https://www.howbjjworks.com/bjj-blog/2018/7/29/how-rolling-works-in-bjj
- https://soulcraftbjj.com/on-the-importance-of-drilling/teama de violenta