Cadaqués – 5 locuri de vis din Catalonia și casa lui Salvador Dalí

Traducere: Sabina-Aurora Nicolae

Cadaqués se află în provincia Girona, aceasta făcând parte din comunitatea autonomă Catalonia. Acest sat de pescari, care a devenit renumit de-a lungul secolelor, a atras mulți turiști în rândul cărora se află și personalități importante.

O scurtă istorisire din regiune ne arată că acest sătuc, situat în extremitatea nord-estică a Spaniei, a atras atenția multor artiști, care i-au luat la pas pământurile în căutarea unui moment de inspirație. Dintre personalitățile cucerite de frumusețea și autenticitatea satului pescăresc îi putem menționa pe Pablo Picasso, Walt Disney, Melina Mercouri și Marcel Duchamp. Dintre toți aceștia, cel mai impresionat de aceste meleaguri a fost Salvador Dalí. Marele pictor a dat orașului un prestigiu incomensurabil, dar despre toate astea și vei afla mai multe în următoarele paragrafe.

1. Biserica Sfânta Maria din Cadaqués

Primul obiectiv turistic important al orașului Cadaqués este Biserica Sfânta Maria. Situată în cel mai înalt punct al orașului, pare a fi o punte între om și divinitate. Biserica oferă o vedere panoramică fascinantă spre golf.

Are un trecut tumultuos, dat fiind că a fost construită în secolul XIII, distrusă mai apoi de 3 pirați și restaurată în 1689. Interiorul dezvăluie una dintre cele mai frumoase manifestări ale stilului baroc, unde se găsesc icoane cu Sfânta Maria. Exteriorul este vopsit într-un alb imaculat, iar planul bisericii este pătrat, cu acoperiș octogonal. Nu este deschisă mereu pentru turiști, pentru că se țin slujbe religioase în mod regulat în interior.

 

2. Castelul San Jaime

Castelul San Jaime este un monument valoros în această regiune și este considerat un bun de interes cultural. Conform lui Pascual Madoz, această clădire a servit ca turn de control și a jucat un rol important în apărarea teritoriului în timpul războiului. Se știe că fortificația a fost distrusă de englezi și restaurată de francezi în timpul Războaielor Napoleoniene.

 

3. Parcul Natural Cap de Creus

Pentru cei pasionați de natură și excursii, Parcul Natural Cap de Creus oferă o experiență inedită pe care nu trebuie să o ratezi. Cuprinzând atât marea, cât și țărmul ei, este de o importanță geologică și biologică semnificativă. Este primul parc maritimo-terestru al țării.

Parcul combină 3 tipuri de formațiuni geologice, oferind o gamă largă de activități. Creează un scenariu propice pentru o plimbare pe plajă, oportunitatea de a îmbrățișa, câteodată, căldura soarelui, și, alteori, de a fi martori la furia vântului tramontan. De asemenea, este un spațiu potrivit pentru a practica sporturi în aer liber: puteți alerga conduși de briza mării, organiza drumeții cu prietenii pentru a explora deșertul și descoperi unicitatea locului sau escalada și cuceri formațiunile muntoase.

În plus, apa cristalină a mării oferă noi oportunități de relaxare, precum înotul sau studiul coralilor și a varietății de specii marine care se găsesc aici. Totuși, activitatea cea mai înviorătoare pentru suflet constă în a admira superba priveliște.

 

4. Casa lui Salvador Dalí

Unul dintre cele mai impresionante monumente din Cadaqués este casa muzeu al lui Salvador Dalí. Pereții acesteia ascund cele mai intime secrete, cele mai intense experiențe, dar și cele mai tulburătoare gânduri ale pictorului, care dăinuie dincolo de timp.

Cunoscut drept reprezentant al suprarealismului, Salvador Dalí s-a retras aici după perioada de apogeu a carierei sale. Continuă să picteze o serie de tablouri, câteva dintre ele fiind concepute special pentru acest muzeu. Exteriorul casei este vopsit în roșu, cu un model special, ieșit în evidență pe pereți, iar pe acoperiș se află machete ale unor ouă. În interior, muzeul adăpostește o colecție bine conservată și întreținută de obiecte și tablouri personale ale lui Dali.

Aici poți face un tur virtual al muzeului.

 

5. Restaurante

De asemenea, Cadaqués reușește să satisfacă cererea gurmanzilor, oferind o gamă largă de preparate delicioase. Pe plajă există terase improvizate, unde se pot degusta diferite feluri de mâncare cu pește, specifice zonei. Printre cele mai populare și mai renumite preparate din Cadaqués se numără: Taps de Cadaqués, Arròs de Cabra de Mar, Fenoll Marí, Sípia amix pèsols, Garotes, Anxoves.

Recomandăm câteva restaurante pe care să le încerci odată ce ajungi în acest sătuc: Talla, Restaurante La Sirena, Restaurantes El Barroco, Celeste, Casa Anita.

  • Citește acest articol și în spaniolă, aici.
Citește și:

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.