Fidel Castro – 10 fapte foarte interesante despre viața marelui dictator

Traducere: Ştefania-Daniela Ghiță

Fidel Alejandro Castro Ruz, tatăl Revoluției Cubaneze, cu o personalitate foarte controversată, salvator pentru unii, dictator și tiran pentru alții, a fost liderul țării sale pentru aproape jumătate de secol. Indiferent cât de complex și de polemic ar fi fost regimul său politic, viața lui continuă să fie un subiect plin de curiozități. Fidel Castro s-a născut pe 13 august 1926. Haideți să descoperim împreună care sunt cele mai interesante 10 fapte despre viața sa:

1. Fidel Castro a fost liderul Cubei timp de 49 de ani

 În aceeași perioadă, Statele Unite au schimbat 10 președinți.

2. A fost șeful statului non regal cu cei mai mulți ani de serviciu țării între secolele XX și XXI.

A ocupat funcția de prim-ministru din anul 1959 până în 1976 și de președinte între 1976 și 2008.

3. Fidel Castro a fost prieten cu Gabriel García Márquez

Prietenia lor a început în anul 1977 și, în scurt timp, Castro a început să citească și să corecteze manuscrisele lui García Márquez, obicei care a continuat pentru multă vreme, scriitorul trimițându-și manuscrisele în Havana înainte de a le trimite editorului său.

4. Fidel Castro este cunoscut pentru discursurile sale foarte largi

În anul 1960 a ținut un discurs care a durat 4 ore și 29 de minute – unul dintre cele mai lungi discursuri de la Națiunile Unite. Cel mai lung discurs al său a fost însă susținut pentru cel de-al treilea congres al Partidului Comunist în Havana, Cuba, în anul 1986, cu ocazia realegerii sale ca președinte pentru încă cinci ani. Acesta a durat 7 ore și 10 minute.

5. Tatăl lui Fidel Castro era din Galicia

Numele lui era Ángel Castro Argiz și a fost un țăran din Galicia care a emigrat în Cuba în 1899. A început plantând trestie de zahăr și, în timp, a devenit un moșier bogat. 

6. Fidel Castro a fost un copil în afara căsătoriei

Tatăl lui era căsătorit cu altă femeie când a cunoscut-o pe Lina Ruz Gonzales, mama lui Fidel. Cei doi s-au căsătorit când acesta avea 15 ani, iar mai târziu, la vârsta de 17 ani, Fidel a fost recunoscut ca fiu legitim și și-a putut schimba numele din Ruz în Castro.

7. Fidel Castro a supraviețuit unui număr mare de atentate de asasinat

Potrivit unor surse precum Fabián Escalante, fost șef al informațiilor cubaneze, liderul politic  a fost ținta a mai mult de 630 de tentative de asasinat din partea CIA. Deși acest număr incredibil este greu de verificat, se cunosc detalii despre mai multe altfel de încercări, unele dintre ele cu adevărat neobișnuite. Două dintre cele mai rare au fost îndreptate către slăbiciunea lui Castro pentru scufudări.

Una implica un costum de scafandru contaminat cu bacterii și spori care aveau să îi provoace liderului cubanez o boală cutanată; cel care avea să-i dea costumul lui Castro era un avocat din New York, James Donovan.

Planul a fost abandonat, pentru că Donovan i-a dăruit un alt costum din proprie inițiativă. Celălalt plan implica o bombă în formă de scoică marină, care urma să fie plasată pe fundul mării într-un loc unde acesta făcea scufundări. CIA a abandonat și acest plan, nefiind viabil să așeze explozivul în acel loc.

8. Fidel Castro și prima sa soție au avut parte de un divorț neobișnuit

Fiind în închisoare, Castro îi trimitea scrisori atât soției lui, Mirta Díaz-Balart, cât și amantei sale, Natalia Revuelta. O dată, scrisorile au fost schimbate – așa a aflat Mirta despre aventura soțului ei și a cerut divorțul. Revuelta a mărturisit într-un interviu că a crezut că directorul închisorii a orchestrat schimbul.

9. Fidel Castro a început să-și poarte faimoasa barbă de tânăr revoluționar care trăia la munte

Barba nu reprezenta doar un simbol al luptătorului. Castro avea pur și simplu motive practice. El a calculat că cele 15 minute pe care le petrece o persoană, în general, în fiecare dimineață pentru a se bărbieri însumează 5500 de minute pe an, pe care Castro prefera să le dedice altor activități.

10. Una dintre cărțile preferate ale lui Fidel Castro a fost Pentru cine bat clopotele de Ernest Hemingway.

Romanul este plasat în anii ’30, în timpul războiului civil spaniol. Castro a declarat că romanul i-a oferit chiar inspirație pentru strategiile de luptă. De vreme ce există o serie de fotografii cu Castro și Hemingway împreună, se credea că aveau o prietenie, în mod special pentru că Hemingway avea de asemenea o casă în Cuba. În realitate, fotografiile erau toate de la același eveniment, un concurs de pescuit organizat în onoarea scriitorului, în mai 1960.

 

Citește acest articol și în:

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.