„Muzeul Armatei” din Paris și 4 informații esențiale despre acesta

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Autor: Antonia Muraru
Traducere: Mihaela Stănilescu

 

Situat în Hotelul Național Invalides și construit în anul 1905 datorită unificării instituționale a Muzeului de Artilerie cu Muzeul de Istorie al Armatei, Muzeul Armatei din Franța pe care îl cunoaștem astăzi este unul dintre cele mai importante din Europa, dar și din întreaga lume, în ceea ce privește colecțiile de tehnică militară.

 

Prin găzduirea a aproximativ 500.000 de exponate, muzeul își propune să ofere vizitatorilor o perspectivă largă asupra istoriei militare a Franței, care se întinde din timpuri preistorice până în prezent. Dacă nu ați vizitat niciodată Muzeul Armatei și doriți să faceți acest lucru, iată 4 fapte esențiale și interesante pe care trebuie să le cunoașteți înainte de a rezerva o vizită aici!

1. Exponate

Colecțiile care se află în Muzeul Armatei sunt foarte bogate și pot satisface curiozitatea oricărui pasionat de artă militară. Setul de exponate include diferite tipuri de arme care sunt mai vechi sau mai noi, armuri folosite în timpul luptelor, uniforme purtate în războaie și decorațiuni obținute de soldați. În plus, există figurine istorice, astfel încât publicul să se poată apropia de portretele celor care au luptat pentru Franța.

Astfel, Muzeul Armatei oferă publicului șansa de a se uita la picturi, sculpturi, desene sau fotografii și de a vedea o colecție de lucrări tipărite, manuscrise și arhive. În mod similar, vizitatorii pot găsi aici piese arheologice și etnografice care datează din perioada anterioară a imperiului colonial francez și a colonizării.

2. Departamentele Muzeului Armatei

Muzeul Armatei este împărțit în mai multe departamente, fiecare dintre acestea acoperind o perioadă istorică specifică. Astfel, se poate găsi aici departamentul antic, a cărui colecție este una dintre cele mai importante și extinse din întreaga lume, deoarece include arme și armuri datând din secolele XIII-XVII.

Similar, departamentul modern acoperă o perioadă de 227 de ani (1643-1870), iar obiectele expuse aici se concentrează pe domnia lui Ludovic al XIV-lea până la ca a lui Napoleon al III-lea. În plus, catedra contemporană acoperă perioada 1871-1945, cu un accent deosebit pe cele două războaie mondiale.

Alte departamente care alcătuiesc Muzeul Armatei  sunt L’Historial Charles-de-Gaulle, care oferă vizitatorilor documente audiovizuale cu privire la viața și opera lui Charles de Gaulle, Les Cabinets Insolites, care include figurine vechi, modele de artilerie și instrumente tipice pentru muzica militară, Departamentul de Picturi și Sculpturi, Le Cabinet de desene, printuri și fotografii, Biblioteca – Centrul de Documentare și Biserica Domului.

3. Mormântul lui Napoleon I

Ca parte a Hotelului național des Invalides, Muzeul Armatei găzduiește sub Dom mormântul imperial al lui Napoleon I. Deși împăratul a fost inițial înmormântat pe Insula Sainte-Hélène, acolo unde a murit, rămășițele sale au fost transferate în 1840 la Paris la Invalides datorită regelui Louis-Philippe. Cripta are o adâncime de 6 metri, dar vizitatorii pot vedea mormântul lui Napoleon fără a coborî, fiind o experiență nouă.

 

4. Le tombeau de Napoléon Ier

În mod similar, un alt lucru foarte interesant este reprezentat de faptul că numele bătăliilor în care Napoleon a fost victorios sunt inscripționate pe podeaua criptei, pe un mozaic. Astfel, există și alți membri ai familiei imperiale care se odihnesc sub Dom, cum ar fi fratele mai mic, Jerome, fratele mai mare, Iosif, și fiul împăratului.

Expoziția de fotografii

Muzeul Armatei are multe lucruri care îl fac unic. Acesta prezintă, pentru prima dată, reprezentarea unui conflict într-o fotografie. În muzeu puteți găsi o expoziție dedicată reprezentării războiului în fotografii, o expoziție care fură ochiul cu toate minunile sale. Are aproximativ 100 de ani de achiziție. Se pot găsi scene de haos, scene de luptă, victorii sau ruine, diverse portrete ale soldaților sau civililor afectați de război. Acesta prezintă o expoziție pe tema războiului de 100 de ani și rolului jucat de Jean de Dunois, constructorul castelului Châteaudun, unde are loc expoziția.

Salonul Forțelor Speciale

Expoziția privind forțele speciale arată dezvoltarea și perfecțiunea lor, arată ce sunt războiul și lupta, în spirit pedagogic. Cu mai mult de 30 de ani înainte de crearea Comandamentului operațiunilor speciale după primul război din Golf, Muzeul Armatei prezintă cariera și dezvoltarea forțelor speciale franceze din cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent. Această prezentare unică invită vizitatorul să descopere aceste unități de elită cunoscând Marina Franceză, Forțele Aeriene, Terestre și Spațiale și echipamentele lor.

Această expoziție oferă, de asemenea, posibilitatea de a reflecta asupra reprezentării forțelor speciale în cinematografie, cu o scenografie foarte bogată, în care dispozitivele multimedia joacă un rol important. Domenii la fel de vaste ca evoluția presei în secolul al XX-lea, mitul foto-jurnalistului, căutarea opiniei publice, imaginea personală, reprezentarea dramatică a morții, veridicitatea imaginii, etica fotografului sau dezvoltarea statutului fotografului și nașterea noțiunii de autor sunt, de asemenea, evocate.

Artileria

O nouă expoziție pe tema artileriei și sculpturii este oferită cu acces liber în încăperile de la parter, permițându-vă să descoperiți lucrări de piese de artilerie din bronz din secolele al XVII-lea, al XVIII-lea și al XIX-lea. Galeria de la parter prezintă superbi hidranți de foc din bronz din perioada Renașterii: copii aparținând regilor francezi ai domniilor lui Carol al VIII-lea, Ludovic al XII-lea și Francisc I, dar și piese străine din secolele al XVI-lea, al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea.

În galerie se află echipamentul de artilerie al Primului și celui de-al Doilea Imperiu – piese de artilerie pe jaluzele, cutii de muniție, cu statui care reconstituie epopeea imperială: Napoleon I de Seurre,  Trăiască împăratul! de Richefeu, Cele patru „Grognards” și Armata Loire de Croisy.

Artele Islamului

Capodopere antice și moderne sunt expuse, simbolizând bogăția civilizației islamice și integrarea acesteia în istoria Franței de mai bine de 1.300 de ani. Pentru a sprijini acest proiect ambițios, Muzeul Armatei împrumută șapte obiecte somptuoase din colecțiile sale de artă islamică, prezentate în șase orașe din Franța, printre cele 18 orașe expuse ca parte a acestei operațiuni eveniment. Pentru un public a cărui vârstă nu contează, el ne invită să aruncăm o privire la artele și culorile Islamului. Dispozitivele scenografice sunt dezvoltate astfel încât să poată prezenta fiecare expoziție ca un loc de schimb de informații accesibil.

Visio-vizite!

Așezați confortabil în fotoliu, mediatorii muzeului oferă acum tururi la distanță ale lui Napoleon. Cu o durată cuprinsă între 45 și 60 de minute, ghidurile video îți oferă șansa de a naviga de pe platforma Zoom a computerului în incinta Invalizilor, în compania mediatorilor care te vor conduce la descoperirea Domului Invalizilor, Mormântul Împăratului, sălile expoziției Napoleon, profitând de tehnologie pentru a-ți prezenta media digitalizată care va îmbogăți vizita video.

Muzeul este deschis zilnic de la 10 la 18, iar în zilele de marți, până la 21. În zilele de 1 ianuarie, 1 mai și 25 decembrie este închis. Hotelul național des Invalides este accesibil publicului în orice moment în timpul orelor de program. Prețul biletului este de 14€, tariful redus este de 11€ și, de asemenea, biletul se poate cumpăra online.

 

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.