Top 10 filme de văzut într-o viață (prima parte)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

În cele ce urmează îți vom prezenta topul a 10 filme de succes, nominalizate la Oscar în repetate rânduri, care considerăm că merită vizualizate. Fie că vorbim despre o seară în familie pe care dorim să o petrecem într-un mod cât mai relaxant sau de o zi extenuantă de muncă, un film plin de suspans este bine-venit oricând pe ecranele tuturor iubitorilor de cinematografie.

Filmele reprezintă pentru majoritatea oamenilor un univers magic în care se pot elibera de problemele vieții cotidiene și prin care își dau frâu liber imaginației, simțirilor și nu în ultimul rând, gândirii.

În continuare, vă prezint 10 filme pe care consider că oricine ar trebui să le vadă cel puțin o dată în viață!  

 

1.  Schindler’s List (1993)

Începem topul celor 10 filme cu un film istoric, captivant și plin de suspans, care te va menține nemișcat timp de 3 ore și 17 minute. Schindler’s List este un film în regia directorului Steven Spielberg, care portretizează viața atât personală, cât și politică a lui Oskar Schindler, un om de afaceri german care prin bunătatea sa, salvează viețile a peste 1000 de evrei de origine poloneză pe care îi angajează în fabricile sale de email, în timpul Holocaustului. Filmul este bazat pe romanul ,,Schindler’s Ark’”, de Thomas Keneally, care i-a fost dăruit lui Spielberg de către un prieten.

Celebrul regizor afirmă că nu ar fi fost posibilă producerea filmului fără amicul său care i-a împrumutat romanul de care i-a fost foarte greu să se apuce și pe care l-a citit, de fapt, ani mai târziu. Filmul a avut un succes imens, câștigând numeroase premii printre care șapte Oscaruri, cele mai remarcabile fiind pentru: ,,Cel mai bun regizor”, ,,Cea mai bună coloană sonoră” și ,,Cel mai bun film”.

 

2. The Godfather (1972)

The Godfather (Nașul) este o trilogie americană în regia lui Francis Ford Coppola care a făcut furori în perioada anilor 70 atât în State, cât și peste Ocean.”The Godfather”, este adaptat după romanul cu același nume scris de Mario Puzo, mâna dreaptă a lui Coppola pe platourile de filmare. Puzo a ajustat împreună cu directorul scenariul filmului care i-a avut în componență pe unii dintre cei mai cunoscuți actori (Al Pacino, Marlon Brando, Diane Keaton, James Caan). Pelicula a fost nominalizată pentru numeroase premii dintre care a câștigat patru Oscaruri, doar pentru primul film. 

În 2 ore și 57 de minute dure, pline de acțiune și suspans, care vor ține privitorul cu sufletul la gură, filmul ecranizează ascensiunea unei familii mafiote din New York, cu rădăcini italiene, avându-l în rol principal pe Vito Corleone (Nașul). Acesta este capul afacerilor de familie, un om la care apelează mulți în situații de criză (pe care cei mai apropiați ajung să îl numească Naș), dar cu obligația de a-l ajuta ori de câte ori acesta le va cere.

Pelicula îl surprinde pe Naș în ipostaze impresionante, iar viața îi este creionată fără reținere, scoțând în evidență puterea sa și respectul pe care cei din jur i-l poartă. De asemenea, filmul corelează într-o manieră sumbră și realistă, portretul afacerilor mafiote, dar și luptele continue, însetate de putere, care se dau între cele 5 New-Yorkeze (Tattaglia, Corleone, Barzini, Sacci, Cuneo) care conduc treburile mafiei Italiano-Americane.

 

3. The Dark Knight (2008)

The Dark Knight sau Cavalerul Întunecat este al doilea film al trilogiei Batman, în regia lui Cristopher Nolan. Filmul a făcut furori în doar câteva zile de la lansare, iar anul următor a ajuns să fie nominalizat pentru opt premii Oscar, dintre care a câștigat două. Unul dintre aceste premii, pentru ,,Best Supporting Actor”, i-a revenit actorului Heath Ledger care decedase în anul precedent și care, din păcate, nu a apucat să vadă capodopera finală și nici să își revendice premiul Oscar, ridicat în cele din urmă de către familia sa.

Este un film cu supereroi, ai cărui protagoniști sunt Batman (Christian Bale) și Joker (Heath Ledger), prezentând în mare parte conflictul dintre cei doi. O bandă de criminali jefuiește o bancă mafiotă din Gotham City, omorându-se reciproc pentru o sumă de bani, până când rămâne doar Joker. Batman, procurorul Harvey Dent și locotenentul Jim Gordon formează o alianță pentru a scăpa Gotham-ul de crima organizată. Protagonistul crede că avându-l Dent ca protector orașului, poate renunța la a fi Batman și duce o viață normală cu Rachel Dawes.

De această dată, lumina reflectoarelor care strălucea în direcția lui Batman a fost furată de Joker, asupra căruia s-a canalizat acțiunea filmului. Acesta amenință să omoare în continuare, până când Batman își dezvăluie identitatea, ajungând să facă victime pe care puțini ni le-am fi imaginat.

 

4. Clueless (1995)

Clueless face parte din seria de filme de comedie destinată adolescenților din toată lumea, în regia lui Amy Heckerling, având-o în rol principal pe actrița Alicia Silverstone. Alicia o interpretează pe Cher Horowitz (numită după celebra cântăreață Cher), o bogătașă răsfățată, populară, frumoasă, acțiunea fiind plasată în Beverly Hills. Viața lui Cher se schimbă în momentul în care în liceu își face apariția o nouă fată, Tai Frasier, cu care aceasta empatizează. Prietenia lor plină de peripeții începe în momentul în care Cher îi propune lui Tai o schimbare de look pe care aceasta o acceptă cu bucurie. Aventurile adolescentine prin care trec cele două fetișcane în continuare trebuie văzute neapărat de orice adolescent!

 

5.  Jaws (1975)

Pe 20 iunie 1975, Steven Spielberg scria istorie cu filmul Jaws, a cărui lansare fusese plănuită inițial pentru Crăciunul anului 1974. Acum, 45 de ani mai târziu, filmul încă este urmărit cu mare plăcere de un număr mare de oameni, fiind cert că va rămâne în istorie încă mulți ani de acum înainte. Jaws sau Fălci este un film american în regia lui Steven Spielberg, bazat pe romanul cu același nume scris de Peter Benchley. Cartea înfățișează într-o manieră terifiantă modul în care un rechin alb atacă îndrăgostiții de pe plajă, lăsând în urma sa victime nenumărate.

Observând acest lucru, șeriful Brody, alături de un biolog marin și de un vânător de rechini, pleacă pe mare în căutarea Marelui Alb. Filmul lui Spielberg a stârnit teamă în rândul oamenilor, iar ei au luat o mică pauză de la mersul pe plajă în următorii câțiva ani. Alții, dimpotrivă, au început să vâneze rechini și să transforme totul într-un sport. După atâția ani, un lucru este cert. Odată cu faima filmului, acesta a adus și milioane de dolari în conturile producătorilor, actorilor, și bineînțeles, ale regizorului, a cărui carieră s-a propulsat în urma lansării peliculei. Cu un buget de doar 7 milioane de dolari, filmul a reușit să strângă peste 472 de milioane în scurt timp de la lansarea sa.

 

Nu rata a doua parte a articolului 10 filme de văzut într-o viață.

Câte dintre aceste 5 filme ai vizionat până acum și ce părere ai despre ele? Ne-am bucura mult dacă ne-ai lăsa un comentariu! 

Cât nu vizionezi unul din cele 5 filme, poți citi despre Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei românești!

10 filme 10 filme 10 filme 10 filme 10 filme 10 filme 10 filme 10 filme

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.