bellezze della tuscia

Tuscia – 6 destinații de vis din Italia

Traducere: Diana Caragea 

Dacă este adevărat că prin intermediul lecturii putem călători fără să ne mișcăm, astăzi vom face o vizită în Tuscia pentru a vedea frumusețile sale.

O SCURTĂ ISTORIE…

Tuscia (cunoscută și ca Etruria), este un teritoriu care în ziua de astăzi cuprinde anumite zone din Lazio, Umbria și Toscana, care între secolul al IX-lea î.Hr. și secolul I d. Hr. au fost cucerite și locuite de etrusci, de aici provenind numele de Etruria.

Din Etrusci și-a avut originea dinastia Tarquinilor, care a condus Roma înainte ca aceasta să devină republică; ne amintim de Tarquinius Priscus (al cincilea rege al Romei), Servius Tullius, (al șaselea rege al Romei) și Tarquinius Superbus (ultimul rege al Romei). Evul Mediu și Renașterea au lăsat urme impresionante ale domniei lor în toate satele și burgurile din frumoasa Tuscie.

TUSCIA ASTĂZI

În zilele noastre Tuscia este o regiune care merită cu siguranță vizitată, descoperită și explorată, deoarece este un mix inedit de istorie, cultură, artă, natură și mâncare bună. Aici îți poți face stocul de alune, ulei de măsline extra virgin, castane și vin, produse autentice care provin chiar din această zonă.

Mai jos vei găsi câteva dintre multele și minunatele burguri pe care îți recomand să le vizitezi și care consider că sunt adevărate frumuseți ale Tusciei:

1. Viterbo

Cunoscut drept Orașul Papilor datorită numeroșilor pontifi care au trecut prin curtea pontificală pe care au mutat-o ulterior la Roma, Viterbo este un oraș ale cărui istorie, cultură și natură se îmbină într-un echilibru perfect. Printre frumusețile Tusciei care îți sunt prezentate, acesta e un oraș care oferă o călătorie în timp, înapoi în secolul al XIII-lea. Vizita în cartierul medieval San Pellegrino este un petic de natură datorită grădinii botanice care găzduiește specii de flori și plante care provin din întreaga lume, dând prilej pentru un moment de relaxare profundă a minții, corpului și sufletului datorită cunoscutelor Terme dei Papi.

Evenimentul care are loc în fiecare an în onoarea patronului orașului, Santa Rosa, este impresionant și magic. Pe 3 septembrie, aproximativ 100 hamalii transportă pe străzile orașului o torță înaltă și luminată care are în vârf statuia patronului. În apropierea Viterboului putem vedea Bagnaia, o comună în care merită să faci o oprire pentru a vizita Villa Lante, care găzduiește o grădină unde apa reprezintă atracția principala: fântâni, cascade și jocuri de apă într-o grădină decorată cu garduri vii, labirinturi și copaci seculari.

 

2. Caprarola

La aproximativ 20 km de Viterbo se află Caprarola, care îți va oferi o zi de neuitat dacă vizitezi Palazzo Farnese, simbol al orașului, urmat de un prânz copios pe malul lacului Vico și apoi, dacă este posibil, te poți bucura de un apus romantic. Dacă alegi să mergi în acest loc într-o zi de sfârșit de august, vei avea ocazia de a participa la Sagra della Nocciola, un eveniment care celebrează aluna (unul dintre cele mai bune soiuri de alune prezente pe piața italienească este produs chiar aici) și toate deliciile care se pot face din aceasta.

 

3. Bolsena

Situat pe malul de nord-est al lacului omonim, Bolsena este un oraș în care te poți transpune în epoca medievală datorită castelului Rocca dei Monaldeschi, care găzduiește Muzeul Territoriale del Lago di Bolsena. Printre evenimentele care nu trebuie ratate se numără, cu siguranță, cel al Corpus Domini, o manifestație care are loc în luna iunie, străzile orașului fiind decorate cu picturi evocatoare realizate cu flori. În cele din urmă, Bolsena care este unul dintre cele mai curate lacuri din Europa, având la dispoziție un peisaj bogat și romantic de pini maritimi. 

 

4. Civita di Bagnoregio

La 15 minute cu mașina de Bolsena se află Bagnoregio, un oraș cocoțat pe un deal de tuf accesibil printr-un pod pietonal de-a lungul a 300 m, cunoscut și sub numele de orașul care pălește datorită conformației teritoriului, supus continuu eroziunii cauzate de agenții atmosferici. Podul pitoresc și priveliștea care taie răsuflarea oricui te vor face să vrei să te întorci!

 

5. Bomarzo

La 20 km de Viterbo, orașul Bomarzo găzduiește unul dintre cele mai speciale parcuri pe care le vei găsi în Tuscia și Italia centrală. Cunoscut sub numele de Parco dei Mostri sau Bosco Sacro, acesta a fost construit la cererea prințului Pier Francesco Orsini în anul 1547, în memoria soției sale. Parcul se află pe patru nivele și este înconjurat de verdeață, existând nenumărate clădiri și sculpturi, statui mitologice și case înclinate, care creează o atmosferă magică. Merită, de asemenea, o vizită la Palazzo Orsini și la Rezervația Naturală Monte Casoli.

 

6. Tarquinia

Ultima, dar nu cea din urmă frumusețe a Tusciei, Tarquinia, este un oraș pe care te sfătuiesc să îl vizitezi deoarece găzduiește necropola Monterozzi, numită Patrimoniul Umanității al UNESCO în anul 2004. Nu departe de centrul orașului se află Tarquinia Lido, ideal pentru o plimbare pe malul mării, pentru o înghețată bună sau o cină romantică pe bază de pește.

 

Acestea sunt câteva din frumusețile Tusciei care fac această regiune încântătoare și care trebuie neapărat vizitată; aici vei putea descoperi și explora toate burgurile Tusciei. Nu mai rămâne nimic de făcut decât să ne facem bagajele!

 

  • Ai fost deja în Positano? Nu? În acest caz, aici vei găsi un articol despre acest oraș interesant!
  • Citește acest articol și în limba italiană, Tuscia – 6 viaggi tra le bellezze di questi posti, aici.

Surse: 

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.