Umbria, a cărei capitală este Perugia, este singura regiune din Apenini fără ieșire la mare. Cu toate acestea, distanța față de mare nu împiedică zecile de mii de turiști să viziteze acest oraș antic care emană o atmosferă medievală.
Din punct de vedere turistic, cel mai interesant loc din Perugia este centrul istoric, un labirint haotic de străduțe înguste pline de biserici, muzee și monumente arheologice unice din perioada etruscă. Gara Centrală (Stazione Fontivegge) se află la poalele muntelui, la câțiva kilometri de centrul istoric. Odată ce ajungi în Perugia, îți recomandăm să vizitezi zona istorică a orașului. Din Piazza Partigiani, în cartierul Baglioni, poți lua una dintre scările rulante ale orașului.
În continuare îți prezentăm câteva dintre cele mai interesante atracții turistice din Perugia.
1. Rocca Paolina
La Rocca Paolina se poate ajunge cu o scară rulantă. Fortăreața, construită la ordinul Papei Paul al III-lea, a servit drept simbol al puterii papale în oraș înainte de unificarea Italiei. Rocca Paolina a fost distrusă de locuitorii orașului în anul 1869, dar unul dintre bastioane a supraviețuit. În timpul construcției fortăreței, palatele familiei Baglioni au fost demolate. Rocca a ocupat mai multe cartiere ale centrului istoric, iar în interior existau străzi, piețe și chiar un ring de dans.
Dintre elementele importante ale palatelor familiei Baglioni, arhitecții au păstrat doar poarta etruscă de la Marzia (Porta Marzia), incluzând-o ca element decorativ în grosimea zidului de cărămidă al fortăreței păstrate. Aici, în fiecare zi, turiștii admiră panorama orașului Perugia.
2. Fântâna Maggiore
Faimoasa Fontana Maggiore din fața Palazzo dei Priori și a Catedralei San Lorenzo a fost construită de maestrul toscan Niccolò Pisano și de fiii acestuia, la comanda municipalității, pentru a aproviziona orașul cu apă potabilă din izvoarele de la Monte Pacciano. Lucrările sculpturale care decorează fântâna cu subiecte biblice, alternează cu personaje din fabule, imagini ale sfinților, iar virtuțile creștine coexistă pașnic cu lupoaica păgână care i-a hrănit pe Romulus și Remus.
Fântâna este înconjurată de un gard metalic, pentru că în trecut exista o lege care interzicea adăparea animalelor la fântâna cu vase sau spălarea mâinilor în ea.
3. Catedrala San Lorenzo
Construcția catedralei a început la mijlocul secolului al XIV-lea și a durat mai mult de două sute de ani, iar fațada principală din marmură roz și albă a fost finalizată în secolul al XVIII-lea. Cu toate acestea, unele detalii arhitecturale au rămas neterminate. Se spune că principala relicvă a templului este o verighetă simplă de onix, care, potrivit legendei, a aparținut Fecioarei Maria.
4. Palazzo dei Priori
Palazzo dei Priori din Perugia, situat în Piazza 4 Novembre, este un alt monument magnific din Evul Mediu. Inițial, a fost construit pentru autoritățile orașului, iar astăzi găzduiește muzeele din Umbria. Istoria clădirii datează din secolele XIII-XVI, timp în care aceasta a fost modificată și reconstruită de mai multe ori.
Fațada principală a Palazzo dei Priori dă spre bulevardul pietonal – Corso Vannucci, iar capătul său este orientat spre marea Fontana Maggiore. Aici, deasupra portalului care dă spre piață, se află un grifon de bronz și un leu Gelfi – simbolurile eterne ale orașului Perugia. Pe cornișele pe care se află cu mândrie sculpturile simbolice, atârnă fragmente de lanțuri de care erau atașate odată cheile porților orașului Siena – o amintire a victoriei Peruginilor din 1358.
5. Galeria Națională din Umbria
Situată la etajul al treilea al Palazzo dei Priori, Galleria Nazionale dell’Umbria este unul dintre cele mai mari muzee de artă din Italia, cu o suprafață de 4.000m². Colecția sa neprețuită cuprinde trei mii de opere de artă, inclusiv exemplare de pictură și sculptură ale maeștrilor italieni din secolele al XIII-XIX.
Expozițiile de artă sunt organizate în ordine cronologică. Printre acestea se numără lucrări ale maeștrilor Pinturicchio, Piero della Francesca etc. și ale pictorilor din alte școli de artă din Italia, precum Duccio di Buoninsegna, Pietro Perugino, Giuseppe Cesari, Gentile da Fabriano, Beato Angelico etc.. Colecția de sculpturi include numeroase lucrări de Niccolò și Giovanni Pisano.
Bucătăria și restaurantele din Perugia
În ciuda simplității bucătăriei din Umbria, mâncărurile sale îi vor uimi chiar și pe cei mai pretențioși gurmanzi. Secretul constă în calitatea excelentă a ingredientelor: ulei de măsline (unul dintre cele mai bune din Italia), paste, legume, carne de porc și miel, ierburi aromatice și, bineînțeles, trufe negre. Pentru preparate tradiționale, îți recomandăm La Taverna (Via delle Streghe 8) sau La Trattoria Del Borgo (Via della Sposa 23). Un restaurant bun, Dal mi Cocco din Via Giuseppe Garibaldi, 12, oferă un prânz cu trei feluri de mâncare pentru 15-25 de euro, iar o sticlă de vin costă 7-10 euro.
Pizzeria Mediterranea (Piazza Piccinino 11/12) prepară pizza delicioasă la un preț rezonabil. Fiind un loc foarte popular, cel mai bine este să vii când se deschide (orele: 13:00-16:00 și 19:00-23:00) pentru a evita aglomerația.
Evenimente importante
- În fiecare an, în luna octombrie, Umbria își întâmpină oaspeții la festivalul Eurochocolate, o adevărată sărbătoare pentru iubitorii și cunoscătorii de ciocolată. Se poate degusta ciocolată în toate nuanțele, de la negru la alb, cu și fără umplutură, chipsuri de ciocolată și chiar produse cosmetice din ciocolată. Pe durata evenimentului se sculptează figurine în ciocolată, se organizează concursuri pentru a găsi „comori”, degustări sub cerul înstelat și multe altele.
- De mai bine de 30 de ani, în luna iulie, la Perugia are loc unul dintre cele mai interesante și prestigioase festivaluri de jazz, Umbria Jazz. Timp de câteva zile, orașul emană o atmosferă extraordinară creată de acest gen muzical cu adevărat special.
- În aprilie are loc și un festival internațional de jurnalism.
Cum ajungi în Perugia
1. Cu avionul
- Aeroportul din Roma se află la 2h:30′ distanță cu autobuzul (sau trenul), iar aeroportul din Milano la 7 ore distanță cu mașina.
- În Perugia găsim aeroportul „San Francesco d’Assisi”, cu zoruri din Londra, Bruxelles, Barcelona (Ryanair), Aeroportul Roma Fiumicino (Alitalia), Munchen (zboruri sezoniere Lufthansa), București (Wizz Air) etc.
2. Cu trenul
- Gara din Perugia este situată într-o vale, la câțiva kilometri de centrul istoric al orașului. Poți ajunge în centrul stațiunii cu mini metroul, autobuzul sau taxi.
- Un bilet de la Roma la Perugia costă 12,90 euro dacă călătorești cu trenul regional (Treno Regionale), altfel costă de două ori mai mult.
- Nu confunda stația „Perugia” cu mica stație suburbană „Perugia Ponte San Giovanni”, care va fi prima dacă vii dinspre sud (dinspre Foligno sau Roma) sau „Perugia Università” (dinspre nord).
- Gara principală din Perugia se mai numește și „Perugia Centrale” sau „Perugia Fontivegge”.
3. Cu mașina
- Perugia se află la ieșirea de pe autostrada A Roma-Milano. Călătoria spre Perugia durează aproximativ 2h30′ de la Roma, 1 oră de la Orvieto, 6 ore de la Milano și 1 oră de la Florența.
Transportul în Perugia
- Biletele pentru mini metrou și autobuzele din Perugia pot fi achiziționate de la tutungerii sau de la casa de bilete din Piazza Italia, situată la capătul Corso Vannucci.
- De asemenea, acolo poți obține un orar gratuit al autobuzelor.
- Poți cumpăra un bilet pentru 10 călătorii, iar în autobuz, bineînțeles, este necesar să validezi biletul. Poți călători cu autobuzul până la ora indicată pe automatul de bilete.
Îți dorim o vacanță de neuitat pe străzile vechi din Perugia!
Citește și:
- Braies: cu rucsacul în spate pentru o excursie de o zi de neuitat!
- Viața în Perugia – o călătorie până în anul 800 î.Hr în limba italiană, aici.
Surse:
- https://www.traveleuropa.ro/obiective-turistice-perugia/
- http://www.traveltailor.ro/sejur-perugia/
- https://ro.theplanetsworld.com/9221-10-reasons-umbria-should-be-your-next-italian-getaway
- https://www.conoscounposto.com/italia-itinerario-due-settimane-marche-umbria/