Vinul roșu: 10 beneficii pentru sănătate

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Vinul roșu
pixabay.com

Trebuie reamintit faptul că există o linie fină între moderație și exces. Consumul excesiv de vin poate fi dăunător pentru sănătate. Pe de altă parte, un consum prea mic nu garantează beneficiile de care tind să se bucure băutorii moderați. Vinul roșu este recomandarea doctorilor. 

 

Iată 10 dintre beneficiile pe care le aduce consumul de vin roșu.

1. Bogat în antioxidanți

Înainte de a consuma vin roșu, ar trebui să știm aproape totul despre el: care sunt efectele negative și pozitive pe care băutura le poate avea asupra sănătății noastre, deoarece este îmbogățit cu antioxidanți puternici. Strugurii mai închiși la culoare sunt bogați în antioxidanți, cum ar fi resveratrolul, epicatechina, catechina și proantocianidinele. Dintre acestea, resveratrolul și proantocianidinele sunt principalele responsabile pentru asigurarea proprietăților sănătoase din punct de vedere metabolic.

2. Reduce colesterolul rău

Se știe că vinul roșu reduce colesterolul rău din organism. Potrivit unui studiu, strugurii roșii Tempranillo, bogați în fibre și folosiți la fabricarea unor soiuri de vinuri roșii, cum ar fi Rioja, reduc nivelul colesterolului rău.

Citește aici mai multe despre La Rioja.

3. Menține inima sănătoasă

Nu numai că reglează nivelul colesterolului, dar menține și inima sănătoasă. Polifenolii, un tip de antioxidanți prezenți în vinul roșu, previn coagularea nedorită, menținând vasele de sânge flexibile. Cu toate acestea, trebuie reținut că un consum excesiv de alcool dăunează inimii.

4. Reglează zahărul din sânge

Resveratrolul, un compus natural care se găsește în pielițele de struguri, controlează nivelul de zahăr din sânge în cazul diabeticilor. Cercetările au arătat că persoanele care au luat 250 mg de suplimente de resveratrol o dată pe zi, timp de trei luni, au avut un nivel de zahăr din sânge mai scăzut. Resveratrolul controlează, de asemenea, nivelul colesterolului și tensiunea arterială sistolică.

5. Reduce riscul de cancer

Consumul regulat și moderat de vin roșu poate reduce în mod eficient riscul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul bazocelular, cancerul de col uterin, cancerul de prostată, cancerul de ovare etc.. Oamenii de știință au folosit o doză de resveratrol pe celule canceroase umane și au descoperit că molecula blochează acțiunea unei proteine cheie care contribuie la formarea cancerului.

6. Ajută la tratarea răcelii comune

Antioxidanții din vinul roșu tratează răceala obișnuită prin protejarea celulelor împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi, care joacă un rol important în răceală, cancer și alte boli.

7. Menține memoria ageră

Vă întrebați cum să vă păstrați memoria ageră? Potrivit cercetărilor, resveratrolul din vinul roșu inhibă formarea proteinei beta-amiloide, un ingredient cheie al plăcii cerebrale în cazul bolnavilor de Alzheimer.

8. Menține greutatea corporală

Veți fi încântați să aflați că resveratrolul vă ajută, de asemenea, să vă controlați greutatea. Compusul chimic piceatannol, transformat în resveratrol, reduce celulele adipoase din corpul nostru. Potrivit cercetătorilor, piceatannolul accelerează receptorii de insulină ai celulelor adipoase, ceea ce blochează căile necesare pentru creșterea celulelor adipoase imature.

9. Reduce riscul de depresie

Un studiu efectuat pe persoane de vârstă mijlocie și vârstnice a arătat că o cantitate moderate de alcool pe zi ține la distanță depresia. Persoanele care beau vin roșu sunt mai puțin predispuse la depresie.

10. Are efecte pozitive asupra sistemului digestiv

S-a demonstrat că natura antibacteriană a vinului roșu tratează iritațiile stomacale și alte tulburări digestive. De asemenea, consumul de vin reduce riscul de infectare cu Helicobacter pylori, o bacterie care se găsește frecvent în stomac.

Consumul excesiv de alcool poate avea o serie de efecte negative asupra organismului, cum ar fi ciroza hepatică și creșterea în greutate. Poate chiar să pună în pericol viața. Cu toate acestea, nu înseamnă că nu ne putem permite să bem vinul roșu preferat din când în când. 

În mod ideal, nu se recomandă mai mult de 1-1,5 pahare pe zi pentru femei și 1-2 pahare pe zi pentru bărbați. De asemenea, se recomandă să se omită vinul timp de 1-2 zile, astfel încât să existe o pauză suficientă în consum. Totuși, aceasta ar trebui să fie limita totală a consumului de alcool și nu doar a vinului.

 

  • Citește acest articol în spaniolă, aici.
  • Citește acest articol în portugheză, aici.

Surse:

vinul roșu

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.