20 de ani de Wikipedia – Enciclopedia galactică

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Suntem conștienți de ajutorul pe care îl oferă de multe ori și de evoluția pe care a avut-o de-a lungul timpului site-ul Wikipedia. Dar oare câți dintre noi au idee de faptul că vinerea trecută a fost sărbătorită ziua site-ului?

PE 15 IANUARIE WIKIPEDIA A ÎMPLINIT 20 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE

Conform istoricului, reprezintă o enciclopedie generală ce abordează numeroase subiecte din diferite domenii și sfere de interes. Disponibilitatea ei este destul de vastă, fiind scrisă în mai multe limbi, iar oamenii au acces la ea doar prin deschiderea paginii respective, totul gratuit. „Cărămizile” acestui business au fost puse de un număr mare de voluntari, clădind astfel bazele unuia dintre cele mai accesate site-uri din toate timpurile.

STARTUL A FOST DAT DE ARTICOLE SCRISE ÎN LIMBA ENGLEZĂ

Primul articol a fost redactat la data de 15 ianuarie 2001, în limba engleză. De asemenea, este și cea mai folosită limbă, având pe pagină nu mai puțin de 2 milioane de articole, după cum scrie chiar și in istoricul acesteia. În prezent, platforma a ajuns foarte utilizată de către oamenii din întreaga lume, fiind folosită mai ales pentru a prelua informații, atât pentru studii preuniversitare sau universitare, cât și în viața de zi cu zi pentru simple curiozități dintr-un anumit domeniu.

NUME INSPIRAT DIN LIMBA HAWAIIANĂ

Un lucru mai puțin știut este că numele site-ului a fost inspirat din Hawaii, astfel, prefixul „wiki” a fost adoptat de la sintagma „wiki-wiki”, care în limba noastră înseamnă „uite-uite”. Totodată, prefixul provine și de la metoda „wiki” care susține utilizatorii să publice propria lor versiune a conținutului pe care îl creează.

WIKIPEDIA  ROMÂNĂ 

În România, articolul de debut a fost publicat în anul 2003, luna iulie. Până la sfârșitul aceluiași an, Wikipedia în limba română avea deja peste 3.000 de articole și ocupa astfel locul 16 în clasamentul edițiilor Wikipediei. Proiectul s-a dezvoltat în continuare, depășind 100.000 de articole la data de 11 ianuarie 2008. În prezent sunt aproximativ 416.000 de articole pe Wikipedia în limba română și aproape jumătate de milion de utilizatori înregistrați.

ENCICLOPEDIA GALACTICĂ – O REALĂ SURSĂ DE INSPIRAȚIE 

Ceea ce o face atât de cunoscută este faptul că oricine poate să scrie pe site și să se adauge informații importante privitoare la foarte multe arii de interes, utilizând doar propriul cont și publicând.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia

Te-ai gândit vreodată ce semnificație au relațiile de-a lungul vieții tale?

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.