Oare prin termenul „capitală” înțelegem toți același lucru?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
capitală, capital, capitale
Foto: pexels.com

Tradus de: Alexa Nica

Depinde de unde locuim, unele cuvinte ne pot induce în eroare. Un astfel de cuvânt este, din punct de vedere geografic, „capitală”. Poate fi înțeles de vorbitorii diferitor limbi, întrucât acesta se scrie la fel sau într-un mod destul de asemănător. Cu toate astea, există mai mult decât un sens ce îi poate fi atribuit acestui termen.

Conceptul de „capitală” este strâns legat de diviziunile administrative ale unei națiuni. La prima vedere, cuvântul poate fi corelat cu noțiunea de „centru politico-economic-administrativ al unei țări” ori, pur și simplu, cu sediul guvernului. Totuși, există multe țări pe glob unde îi putem atribui un sens mai larg acestui termen.

Cum sunt organizate teritoriile naționale?

Mai întâi, trebuie să înțelegem cum sunt organizate teritoriile unei țări. Nu există un singur model, ci asemănări între felurile în care sunt împărțite teritoriile naționale. În mod normal, cu cât este mai mare teritoriul unei țări, cu atât este mai probabilă tendința de a recurge la mai multe subdiviziuni.

În general, mereu va exista o împărțire la nivel național și subnațional, precum și subnivele mai restrânse. Pentru a ilustra această idee, prezint următoarea comparație:

ȚarăPrimul nivel – diviziune subnaționalăAl doilea nivel – diviziune secundarăAl treilea nivel – diviziune subsecundară
AngolaProvincie: 18 provinciiMunicipii: 164 municipiiComune: 518 comune
BraziliaStat (unități federative): 26 de stateMunicipii: 5570 municipiiCartiere: 10.283 cartiere
PortugaliaDistrict: 18 districteComune: 308 comuneParohii civile: 3092 parohii

Exemple de alte diviziuni și subdiviziuni sunt Departamente, Parohii, Canton și Regiuni. Pentru a înțelege la ce nivel se întâlnește fiecare categorie, trebuie să ne informăm cu privire la organizarea specifică a fiecărei națiuni.

Lisabona, Paris, Londra, Washington D.C., Brasília, București, Tokyo, Luanda, Seul, Roma ș.a.m.d. sunt toate exemple de capitale naționale. Asta înseamnnă că adăpostesc sediul guvernului. Totuși, multe țări fac o diferențiere între conceptul menționat mai sus și cel al „capitalei unei diviziuni subnaționale”.

Ce este aceea o „capitală subnațională”?

În Brazilia, spre exemplu, avem capitala națională, Brasília, dar avem și 26 de capitale – câte una pentru fiecare dintre cele 26 de state. În mod asemănător, Angola are 18 capitale pentru cele 18 provincii pe care le deține, în plus față de Luanda, omoloaga Brasíliei.

În cazul meu, sunt brazilian și locuiesc în orașul Recife, care este capitala statului Pernambuco. În acest caz, nu există nicio confuzie între capitala statului meu și capitala Brazilei: ambele sunt capitaleBrasília, a țării, în timp ce Recife este o capitală braziliană.

În plus, aici există o diferențiere culturală între cine este născut în „interior” (un echivalent ar putea fi „provincie”) și cine vine din zona ce servește drept subiect acestui articol. Pentru cine locuiește în zona de „interior” a statului Pernambuco, spre exemplu, eu sunt considerat „cel din capitală” – evident, nimeni nu înțelege că locuiesc în Brasília.

Totuși, este important să cercetăm cu atenție contextul specific al fiecărei Țări sau Regiuni, întrucât în multe locuri coexistă două concepte geopolitice de „capitală”: o capitală națională și mai multe capitale subnaționale.

Surse:

 

Citește articolul original, în portugheză, aici.

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.