14 mai 1981: Dumitru Prunariu devine primul român în spațiul cosmic

Vă invit într-un voiaj fantastic în magia universului și al spațiului cosmic. La data de 14 mai 1981, Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut al României, a pornit într-o călătorie spre spațiul cosmic, alături de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov. Zborul a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, pe o distanță de 5.260.000 km.

Cine este Dumitru Prunariu?

Născut la data de 27 septembrie 1952, în orașul Brașov, Dumitru Prunariu și-a vădit încă din copilărie interesul și pasiunea pentru zbor:

De mic copil mi-am dorit să zbor. Închideam ochii și simțeam că plutesc peste munți, văi, descopeream lumi noi. M-a fascinat întotdeauna abisul albastru, înălțimile infinite.

Acesta și-a manifestat inițial entuziasmul față de zbor la Casa Pionerilor din Brașov, acolo unde obișnuia să construiască avioane mici. Totodată, și-a dat seama că visul lui era să devină inginer aeronautic. Întotdeauna și-a dorit să își construiască propriul avion. La 17 ani, Dumitru Prunariu obține premiul republican la „Minitehnicus”, un concurs de creații tehnice, iar 11 ani mai târziu  devine a 103-a persoană care ajunge în Cosmos.


Zborul în Cosmos

În jurul orei 20:15, s-a lansat racheta ce îi avea la bord pe Dumitru Prunariu și Leonid Ivanovici Popov, cosmonautul sovietic de origine ucraineană. Locul de pe care s-a lansat nava cosmică, numită Soiuz-40, cu greutatea de 300 tone, a fost Cosmodromul Baikonur. Acest loc este cunoscut ca fiind primul punct de lansări orbitale, și se află într-o stepă deșertică a Kazakhstanului.

După aproximativ 9 minute, mai exact 8 minute și 50 secunde, nava cosmică se desprinde de racheta purtătoare, și se deplasează cu viteza de 28.000 km/h. Executarea manevrelor specifice și verificarea stării tehnice a navei a durat până dimineața următoare. La ora 4:00, cosmonauții au avut aprobarea de a-și da jos costumele pentru a se odihni. Următoarea zi, cei doi au efectuat ultima manevră, prin care au unit nava spațială de stația orbitală Saliut-6.

Momentul a fost surprins de una dintre camerele instalate în interiorul stației. Cel dintâi curajos care a trecut prin trapele deschise ale obiectelor cosmice a fost românul nostru, Prunariu. Pe stația orbitală se aflau deja, de aproximativ o lună, doi dintre cosmonauții sovietici, Vladimir Kovalionok și Victor Savinîh.

Timp de 7 zile, cei patru au realizat 22 de experimente, ce au avut drept scop extinderea informațiilor în domeniul Astrofizicii. Cel mai interesant experiment ce s-a realizat cu aparatură românească a fost BIODOZA. Această cercetare a urmărit influența câmpului magnetic al Pământului asupra organismelor vii, iar rezultatele au fost folosite în pregătirea următoarelor zboruri.

Șederea în spațiu a fost dificilă, din cauza faptului că organismul nu mai putea susține propria greutate a corpului. Prin urmare, au apărut dureri de mușchi, iar Prunariu a fost nevoit să se miște zilnic tocmai pentru a diminua durerea.

Întoarcerea acasă

Pe data de 21 mai 1981, Dumitru Prunariu și Leonid Papov s-au întors acasă, aterizând pe meleagurile Uniunii Sovieticii. Aterizarea a avut parte de câteva incidente, familiile celor doi trecând prin diferite emoții, de la teamă până la fericire. Parașuta ce le asigura aterizarea lentă s-a deschis cu 4 secunde mai târziu. Imediat după aterizare, Dumitru Prunariu relata:

 Trecerea la greutatea normală a fost cumplită. Mă trezesc luat pe sus de patru membri ai echipei de căutare – salvare și sunt așezat lângă Popov pe un șezlong. Am impresia că sunt de plumb și că pământul se clatină sub mine. La cinci minute după cosmos, ca o mângâiere, aud vorbindu-se românește.

De asemenea, acesta a mai povestit că a înconjurat Pământul de 125 de ori

Pe la ora 19:30 – 20.00, treceam zilnic pe deasupra României. De acolo, de sus, România se vedea de mărimea unei pâini rumene de casă.

Citește aici un articol fascinant despre elementul chimic, numit Telur, ce a fost descoperit în Transilvania anului 1782.

SURSE:

Loading

1 thought on “14 mai 1981: Dumitru Prunariu devine primul român în spațiul cosmic”

  1. Un articol foarte interesant!! Mereu am fost pasionata de univers. Sunt tare fericita si mandra ca si Romania are oameni exceptionali

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.