21 august 1945 – Începutul Grevei Regale și 7 momente cheie în instaurarea comunismului în România

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
21 august 1945, Sciopero Reale, Alexandru Arșinel, 14 mars 1881, Ziua imnului, romania, flag, europe-1460575.jpg
Foto: pixabay.com
Perioada dintre 21 august 1945 și 7 ianuarie 1946 este cunoscută în istoria noastră drept Greva Regală. În această perioada, monarhul a refuzat semnarea actelor Guvernului Petru Groza (guvern procomunist, considerat nereprezentativ pentru țara noastră) și primirea miniștrilor în audiență. Consiliul de Miniștri, pe parcursul acestei perioade, a continuat să funcționeze în ilegalitate.

 

O premieră în istoria națională, premierul refuză cererea Regelui de a demisiona, considerând că este susținut de Moscova și că Stalin are o autoritate mai mare decât Regele. Scopul principal al suveranului era de a înlocui Guvernul subjugat Moscovei cu unul reprezentativ forțelor democratice din țară.

La acel moment, Constituția democratică din 29 martie 1923 era în vigoare și consemna faptul că singurul mod ca un act să devină lege era ca toate cele trei ramuri ale legii să își exprime acordul: Senatul, Adunarea Deputaților și Regele (ce se putea opune).

După refuzul Guvernului și începutul grevei de pe 21 august 1945, Regele refuză la rândul său să participe la aniversarea de un an de la lovitura de stat din 23 august 1944 în urma căreia țara noastră a părăsit alianța cu Hitler, eveniment de mare importanță atât în istoria națională, cât și în cea mondială, avînd în vedere că acest fapt curajos a dus la scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial.

În ianuare 1946 ,greva începută pe 21 august 1945 ia sfârșit când în guvern sunt introduși câte un ministru de la Partidul Național Țărănesc și Partidul Național Liberal, fapt ce a rezultat în recunoașterea formală a guvernului de Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Au urmat eforturi considerabile din partea suveranului de a menține climatul democratic, însă nu s-a ajuns la rezultatele dorite.

Istoria românească pornise într-o direcţie primejdioasă, orice mişcare necugetată însemna fie pieirea ta, fie pieirea altora, puteai deveni în orice clipă victima propriei inabilităţi. O zi nu mai semăna cu alta, atitudinea oamenilor faţă de realitate se schimba cu o viteză fulgerătoare. Orice hotărâre ai fi luat, parcă ai fi luat-o împotriva ta însuţi. -Regele Mihai I al României

Etape importante ale instaurării comunismului în România

Pentru a înțelege mai bine contextul istoric, agitația politică și ce a determinat existența Grevei Regale, iată câteva momente cheie în instaurarea comunismului în țara noastră:

  1. După lovitura de stat din 23 august 1944 este format guvernul Sănătescu ce cuprinde pentru prima dată un membru al partidului comunist, Lucrețiu Pătrășcanu
  2. Pe 6 decembrie 1944 este alcătuit un nou guvern. Comuniștii controlau deja șapte ministere cu domenii cheie precum justiția, armata, internele și administrația
  3. Pe 6 martie 1945 guvernul Petru Groza, alcătuit în totalitate din miniștri comuniști este impus direct de la Moscova, prin Andrei Vîșinski
  4. Pe 21 august 1945 are loc declanșarea Grevei Regale. Pe parcursul anului 1945 guvernul încearcă manipularea electoratului rural prin reforme agrare limitate.
  5. Alegerile din noiembrie 1946 sunt fraudate masiv pentru a rezulta victoria Partidului Comunist.
  6. În 1947 sunt eliminate formele de rezistență politică prin desființarea partidelor istorice. Primul aflat în vizor a fost Partidul Național Țărănesc, deoarece se bucura de cel mai mare sprijin electoral. Are loc cunoscuta înscenare de la Tămădău, unde liderii țărăniști sunt acuzați de spionaj și apoi arestați. Iuliu Maniu și Ion Mihalache au fost condamnați la închisoare pe viață. Nu după mult timp, Partidul Național Liberal s-a autodizolvat.
  7. Pe 30 decembrie 1947 Regele Mihai I este forțat să abdice de împrejurările izbucnirii unui război civil.

Istoria țării noastre este un izvor infinit de povești ce ne ajută să înțelegem mai bine societatea în care trăim. După ce ai terminat lectura filei de istorie din 21 august 1945 te invităm să citești și despre Mihai Viteazul, 27 mai 1600 și unirea Principatelor române dacă vrei să cunoști mai mult din istoria națională.

Surse:

Loading

3 thoughts on “21 august 1945 – Începutul Grevei Regale și 7 momente cheie în instaurarea comunismului în România”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.