Bucovina: 2 muzee care merită vizitate

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Bucovina
Bucovina, pixabay.com

Bucovina este printre cele mai spectaculoase provincii carpatice. Prin intermediul istoriei locului, a peisajului complet armonios, plin de culoare și, mai ales, a oamenilor primitori, Bucovina este locul perfect pentru a te deconecta de grijile cotidiene, de a petrece timp în natură și de a vizita câteva obiective turistice.

În acest articol, veți descoperi cele mai interesante obiective turistice din zonă, pentru a învață mai multe despre cultura din nordul țării si de tradițiile vechi ale țăranilor și sătenilor din zona.

1. Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc

Acest muzeu este situat în centrul orașului și a fost inaugurat în anul 1936, iar astăzi este recunoscut prin faptul că găzduiește o colecție etnografică impresionantă și unică în România, consacrată prelucrării lemnului din Câmpul Moldovenesc. Astfel, Muzeul Arta Lemnului creează legătura ideală dintre prezent și trecut, un centru pentru studiul și păstrarea patrimoniului cultural local.

De asemenea, contribuția cea mai considerabilă a avut-o Ion Stefureac, un pasionat înrăit de artă populară, mai ales de cea făurită de țăranii din Bucovina. Totuși, aceste obiecte de artă nu erau puse în valoare de către țările străine, iar în 1910, nu s-au acceptat planurile deschiderii acestui muzeu.

Pe de altă parte, pe timpul Primului Război Mondial, o parte din colecție se pierde din cauza bombardamentelor frecvente ce au condus la un incendiu teribil. Însă, după Marea Unire, Câmpulung Moldovenesc a devenit reședință de județ și ideea de a înființa muzeul prinde contur și speranță. În acest scop, pe data de 3 aprilie 1935 se va constitui Comitetul de Iniţiativă al fondării Muzeului Judeţean de Etnografie.

Muzeul Arta Lemnului a fost deschis oficial pentru publicul larg în dată de 1 iunie 1936, în trei săli din cadrul Școlii de Arte și Meserii, sub conducerea învățătorului Constantin Brăescu. Cea mai mare parte a pieselor prezentate sunt realizate din lemn de molid, foioase și brad.

2. Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina

Situat în Gura Humorului, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina constituie singura instituție din țară care reușește să transpună în mijloace muzeotehnice acel element definitoriu al fiecărei comunități, indiferent de etnie, națiune sau popor: tradiția populară.

Tematica muzeului a fost concepută în așa fel încât să înglobeze toate aspectele satului bucovinean de la sfârșitul secolului XIX-lea, urmărind obiceiurile începând cu practicile de la Sfântul Andrei, Crăciun, Anul Nou și sărbătorile Pascale.

Acesta a fost înfiinţat în anul 1958 prin strădania învăţătorului Constantin Scorţaru. În anul 1996 muzeul a fost mutat din sediul ocupat până în acel moment într-o clădire de la sfârşitul secolului al XIX-lea (fosta casă comunală a oraşului).

De asemenea, în cadrul acestui muzeu, funcționează și galeria de artă Georges Cotos, denumită după numele unui pictor francez de origine română, născut în anul 1915, în Straja Bucovinei, ce a făcut o donație generoasă  de 200 de tablouri.

Georges Cotos și-a expus lucrările nonfigurative în marile capitale ale lumii, impresionând de fiecare dată prin puterea expresiei plastice și prin explozia de culori vibrante.

Bucovina este locul perfect pentru a te deconecta de grijile cotidiene, de a petrece timp în natură și de a vizita câteva obiective turistice.

Pictorul a fost recunoscut prin intermediul talentului lui, elogiat de criticii de artă și foarte bine cotat pe piața europeană și nu numai. Astfel, tablourile expuse la parterul clădirii creează o atmosferă de excepție, tehnicile speciale, tematica și culorile abordate, transpunând vizitatorul în lumea mai puțin cunoscută a semnelor și simbolurilor ancestrale.

Prin urmare, dacă decizi să vizitezi Bucovina, nu uita să descoperi și tainele culturii impresionante ale zonei prin intermediul Muzeului Artei Lemnului de la Câmpulung Moldovenesc și Muzeului Obiceiurilor Populare de la Gura Humorului deoarece aceste două obiective turistice sunt unice în țara noastră și ne demonstrează de ce România are un folclor și o tradiție atât de bogată

 SURSE:

Daca vrei sa citești si alte articole despre obiective turistice din România apasă aici!

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.