Argeș: județul cu 3 dintre simbolurile pur românești

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
arges
Foto: Captură de ecran video „Curtea de Argeș din Drona 4k” de pe canalul Dagu pe YouTube

România este o țară cu mult potențial în aria turismului, impresionând prin peisaje unice, care îți taie respirația. Astăzi am ales să îți prezentăm județul Argeș și o parte din atracțiile sale turistice. Printre acestea se numără: Cetatea Poenari, Mănăstirea Curtea de Argeș și Transfăgărășanul.

Argeșscurtă prezentare și istoria locului

Județul Argeș se află în regiunea de sud a României, situându-se mai precis în Muntenia. Denumirea sa provine de la râul cu același nume care îl traversează. Analizând mai în profunzime etimologia cuvântului, aflăm că hidronimul „Argeș” provine de la un termen folosit de daci, „Argessos”, care semnifică „strălucitor”.

O scurtă analiză din punct de vedere geografic relevă faptul că în județul Argeș se regăsesc o parte din cei mai înalți munți din România: Munții Făgăraș, Munții Iezer, Munții Leaota, Munții Păpușa și Munții Piatra Craiului. Astfel că Argeșul reprezintă destinația potrivită pentru împătimiții de escaladări și drumeții montane. În plus, peisajul este îmbogățit de lacurile glaciare care conferă zonei un farmec aparte.

 

 

Argeș se clasează printre județele fruntașe în domeniul industriei constructoare de mașini. Se încurajează, de asemenea, și activitățile culturale și artistice, Argeșul având numeroase muzee, teatre, case memoriale și case de cultură. Câteva exemple de astfel de instituții ar fi: Teatrul Alexandru Davila, Galeriile de Artă și de Creație, Casa Memorială a lui Liviu Rebreanu, Muzeul Pomiculturii și Viticulturii din Golești. Astfel, județul îmbogățește patrimoniul național cu numeroase edificii demne de vizitat și de o importanță deosebită.

Cetatea Poenari din Județul Argeș

Cetatea Poenari este un monument istoric adânc impregnat de frumusețea construcțiilor medievale. Este situată chiar în vârful unui munte din județul Argeș, mai exact în apropiere de lacul Vidraru și de Centrala Hidroelectrică Vidraru.

Istoria ne dezvăluie că această fortăreață a fost concepută în primă fază în timpul domniei lui Negru Vodă, însă a fost consolidată de Vlad Țepeș, voievod care a folosit-o ca punct de refugiu și de observație. În anul 1500 apare pentru prima dată într-un document istoric redactat de regele Ungariei, Ladislau al V-lea Postumul. În urma unui cutremur de magnitudine mare, o parte din cetate se prăbușește, urmând să fie restaurată mai târziu și reamenajată în perioada comunistă cu scopul de a atrage turiști. Este cunoscută drept a doua reședință a lui Vlad Țepeș.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vlad Costache (@vladdmh)

Forma cetății este alungită, aceasta având 5 turnuri: 4 rotunde și unul sub formă de prismă. Pentru a ajunge la cetate, vizitatorii sunt nevoiți să urce 1480 de trepte. Pentru mulți poate părea un traseu obositor, însă se poate spune că priveliștea ce cuprinde Valea Argeșului compensează efortul depus.

Mănăstirea Curtea de Argeș

Această mănăstire reprezintă un edificiu ortodox situat în Curtea de Argeș. A fost construită de Neagoe Basarab între anii 1515 – 1517, pe fundațiile primei Mitropolii a Țării Românești. Este considerată cea mai valoroasă construcție de artă și arhitectură bisericească a acelei vremi. În timpul domniei lui Carol I, mănăstirea este transformată în necropolă pentru familia regală a țării. Aici se regăsesc mormintele regale ale monarhilor români și, de asemenea, moaștele Sfintei Filofteia, acestea adăugând o valoare solemnă edificiului.

Biserica este alcătuită din trei părți principale: altar, naos și pronaos. Curtea bisericii este amenajată cu eleganță și cuprinde un peisaj liniștitor în care creștinii se bucură de darul naturii oferit de Dumnezeu. În fața intrării principale se află un agheasmatar care împodobește frumusețea mănăstirii prin decorațiunile sale atent finisate și alese. Picturile din interior au fost realizate de un pictor respectat al vremii, Dobromir din Târgoviște. Mai târziu, de restaurarea și reamenajarea edificiului se ocupă arhitectul francez André Lecomte du Noüy.

Există și numeroase legende ce au legătură cu Mănăstirea Curtea de Argeș. Cea mai cunoscută dintre acestea este cea a meșterului Manole. Legenda spune că Manole și-a zidit soția, Ana, în această clădire. Se spunea că tot ce construia pe timpul zilei se dărâma inexplicabil noaptea. Soluția acestei probleme stranii îi apare lui Manole în vis: trebuia să-și sacrifice soția pentru ca munca lui să nu se mai năruie. Astfel că, pe când Ana vine să-i aducă de-ale gurii muncitorului, acesta o zidește între pereții mănăstirii. Așa, construcția a dăinuit în timp și blestemul ce venise asupra ei s-a ridicat.

Transfăgărășandrumul reprezentativ al județului Argeș

Transfăgărășan, drumul denumit oficial DN7C, are o lungime de 151 km și începe din comuna Bascov a județului Argeș, ajungând până la intersecția cu drumul DN1 dintre Sibiu și Brașov. Particularitatea sa este întocmai teritoriul vast pe care îl traversează, trecând prin munți la altitudini mari.

Acest drum a fost construit la cererea lui Nicolae Ceaușescu în perioada 1970 – 1974. Inițial, reprezenta mai mult un drum strategic făcut de urgență din cauza amenințării trupelor rusești care puteau ataca și bloca trecerile deja existente între Muntenia și Transilvania. Transfăgărășanul avea rolul de a lega garnizoanele Sibiului și Piteștiului.

Drumul asfaltat străbate cei mai înalți munți ai României, Munții Făgăraș, și face legătura cu tunelul de la Lacul Bâlea la o altitudine de 2042 de metri. În clasamentul drumurilor alpine din România, Transfăgărășanul se plasează pe locul al doilea ca altitudine. Este deschis circulației între 30 iunie și 1 noiembrie, în celelalte luni fiind blocat din cauza procesului mult prea dificil și inutil al deszăpezirii. Totuși, pe timpul verii există restricții între orele 22:00-6:00 din cauza întunericului care sporește riscurile și pericolul.

Argeșul cuprinde un ansamblu impresionant de peisaje medievale și este, totodată, o provocare pentru pasionații de trasee montane sau pentru pasionații de condus care pot simți din plin adrenalina pe Transfăgărășan.

Surse:

Aici găsești o altă atracție turistică ce merită vizitată – Lacul Sf. Ana.

 1,080 total views,  2 views today

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *