Biblia – de la o carte neatinsă, la o opțiune bună de lectură

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Am fost obișnuiți ca Biblia să fie cartea sfântă pe care o răsfoiesc doar preoții și despre care se pomenește numai în predicile de la Biserică. Fiind o lectură mult prea grea de descifrat din cauza limbajului învechit, Biblia nu a reprezentat o opțiune de lectură în rândul oamenilor.

Puțini știu, însă, că traducerea Bibliei a reprezentat o adevărată preocupare pentru exegeți în ultimele secole, ei reușind să adapteze conținutul lingvistic zilelor noastre, făcându-l înțeles chiar și de noi, tinerii. O astfel de traducere este NTR (Noua Traducere Românească), apărută pentru prima dată în 2007 și revizuită până în prezent. Datorită acestei investiții, putem să ne apropiem de cartea care odinioară ocupa doar un raft în casa bunicilor și pe care o consideram prea demodată pentru timpurile noastre.

Dispusă pe două părți, Vechiul Testament și Noul Testament, Biblia cuprinde un total de 66 de cărți. Interesant este că, citind, descoperim o multitudine de tipuri de scriere, de la istoric, poetic și epistolar, până la filosofic și moral. Aceste genuri pot împlini fiecare dorință de lectură.

O carte bună este menită să miște ceva în noi și să frângă ce am adunat rău. Biblia este o astfel de Carte. Prin ea deprindem valori prețioase precum dragostea, frumosul și credința, valori de care umanitatea are nevoie mai mult ca oricând.

Psalmii este o parte din conținutul Bibliei care are efect și astăzi. Cuprinde 150 de psalmi scriși într-un stil poetic. David este în mare parte autorul acestor poeme. A scris pe baza experiențelor lui, trecând printr-o serie de sentimente controversate, de la amărăciune și suferință până la bucurie și extaz. Noi nu suntem lipsiți de astfel de stări, dovadă că scrierile sale sunt de actualitate.

  • „Necazurile inimii mele s-au înmulțit, scoate-mă din nenorocirile mele!” (NTR, Psalmul 25:17)
  • „Domnul este refugiul vieții mele, de cine să-mi fie frică?” (NTR, Psalmul 27:1)
  • „Domnul este aproape de cei cu inima zdrobită.” (NTR, Psalmul 34:18)
  • „Dumnezeule, Tu ne cercetezi și ne purifici precum se purifică argintul (…) am trecut prin foc și prin apă, dar apoi ne-ai condus spre abundență.” (NTR, Psalmul 66)
  • „Deși m-ai făcut să văd necazuri multe și amare, Tu îmi vei da din nou viață.” (NTR, Psalmul 71)

Proverbe, altă parte însemnată a Bibliei, este scrisă de înțeleptul Solomon și este dispusă în 31 de capitole pline de sfaturi practice referitoare la relațiile dintre oameni, la familie, la Dumnezeu, menite să contureze portretul omului virtuos.

  • „Păstrează înțelepciunea și discernământul. Acestea vor fi viață pentru sufletul tău.” (NTR, Proverbe 3)
  • „Păzește-ți inima cu toată atenția, căci din ea ies izvoarele vieții.” (NTR, Proverbe 4)
  • „Neliniștea inimii omului duce la descurajare, dar o vorbă bună îl înveselește.” (NTR, Proverbe 12)
  • „Cel ce acoperă o greșeală caută dragostea, dar cel ce o amintește mereu dezbină.” (NTR, Proverbe 17)
  • „O femeie cinstită, cine poate găsi? Puterea și cinstea sunt îmbrăcămintea ei, și râde de ziua de mâine. Ea își deschide gura cu înțelepciune, și învățături plăcute sunt pe limba ei.” (NTR, Proverbe 31)

Să nu uităm de celebrul 1 Corinteni 13, care expune o pledoarie dragostei adevărate.

„Dragostea este răbdătoare, dragostea este plină de bunătate, nu este invidioasă, dragostea nu se laudă, nu se îngâmfă, nu se comportă necuviincios, nu caută foloasele sale, nu se supără, nu se gândește la rău, nu se bucură de nedreptate, ci își găsește bucuria în adevăr, acoperă totul, crede totul, suferă totul, suportă totul. Dragostea nu piere niciodată. Acum deci rămân acestea trei: credința, speranța și dragostea, dar cea mai mare dintre ele este dragostea.”

Se spune că cine nu a citit măcar o dată Biblia în viață este un om pierdut. Ea este mai mult decât o carte. Este dreptarul învățăturii, care ascunde în sine esența relației pe verticală și relației pe orizontală. Cea dintâi face referire la raportul om – Divinitate, iar cea de-a doua vorbește despre relația între semeni.

Vezi aici ce spune Biblia despre femeie!

Loading

Un răspuns la “Biblia – de la o carte neatinsă, la o opțiune bună de lectură”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.