Cascada Bigăr, situată în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița din județul Caraș-Severin, părea a fi un colțișor rupt din basme. Voalul vegetal ce-i învelea rocile răcoroase, firele de apă vie ce se prelingeau cu repeziciune peste creștetele sale și locașul de dedesubtul său ce părea să adăpostească creaturi fantastice îi confereau o magie aparte ce purta vizitatorii pe meleagurile imaginației.
Dacă te întrebi de ce scurta prezentarea a acestei atracții turistice este învăluită de povara unei glorii apuse, însoțește-mă pentru a afla povestea dureroasă a Cascadei Bigăr.
🌊Izvorul Bigăr🌊
În prezentarea cascadei nu putem exclude informațiile referitoare la Izvorul Bigăr. Așadar, acesta reprezintă o zonă protejată prin lege și este situat în comuna Bozovici a județului Caraș-Severin. Rezervația a luat naștere în 1982 și cuprinde multiple formațiuni ce conferă reliefului o diversitate deosebită. Se întâlnesc: chei, peșteri, izvoare, abrupturi calcaroase, avene, poieni și pajiști.
Alături de fauna și flora specifice zonei Munților Banatului, cuprinzând urși bruni, lupi, râși, bujori bănățeni, aluni turcești și ghimpi, elementele unice ale reliefului contribuie la conturarea unui peisaj care te lasă înmărmurit. Apele repezi ale izvorului au o forță de necontrolat, fiind alimentate de un curs de apă subteran ce traversează Peștera Bigăr din Munții Aninei. Presiunea și cursul violent al apei au determinat apariția unei denumiri sugestive a izvorului: „izbuc”.
🏞Cascada Bigăr – scurt istoric și localizare🏞
Cascada Bigăr, denumită și Cascada Coronini, s-a format prin vărsarea apei bogate în calcar în râul Miniș. Punctul de vărsare aflat în dreptul unui prag stâncos înalt a fost factorul decisiv în reliefarea cascadei. Datele istorice relevă faptul că numele de „Coronini” atribuit inițial cascadei aduce un omagiu unui fost guvernator al Banatului din secolul al XIX-lea, Johann Baptist Coronini-Cronberg. Se pare că generalul Coronini, impresionat de frumusețea cascadei, a cerut ca aceasta să fie înscrisă în documentele oficiale și să îi poarte numele. O altă idee demnă de a fi reținută este faptul că paralela 45 nord trece pe lângă cascadă, iar această informație este inscripționată pe un panou din apropiere.
Cascada se afla la câțiva metri de șoseaua DN57B. Pentru a vizita și celelalte obiective din zonă, se urcă pe o potecă stâncoasă care duce la izvor, iar în continuarea drumului există un pod de lemn care face legătura dintre cele două maluri ale râului și care duce spre Peștera Bigăr.
📈Popularitatea Cascadei Bigăr📈
În anul 2010, cascada reușește să câștige atenția și admirația unui ghid turistic internațional, National Geographic Traveler – Romania, destinația dobândind astfel popularitate odată cu apariția în presa turistică de specialitate.
Ulterior, în anul 2013, Cascada Bigăr se clasează pe locul întâi într-un top al celor mai impresionante cascade din lume, realizat de The World Geography. În plus, jurnaliștii de la Huffington Post se alătură celorlalți fani ai cascadei și o declară una dintre cele mai spectaculoase din lume.
Este bine cunoscut faptul că această destinație turistică era foarte apreciată atât de români, cât și de turiștii străini. Astfel că, anual, peste 100 de mii de turiști vizitau Parcul Cheile Nerei. Cea mai mare rată de vizite a fost înregistrată în 2017, după reamenajarea zonei la inițiativa președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.
📜Legenda Cascadei Bigăr📜
Pentru a întregi misticitatea ce plutește suav peste zona turistică a cascadei, există zvonuri cum că istoria acesteia își are originile într-o legendă locală.
Odată ca niciodată era o familie de țărani ce trăia în Valea Almajului. O mare durere apăsa pe umerii lor munciți, întrucât nu puteau avea copii. În vis, li se arată o vrăjitoare care le făgăduiește că dacă îi ascultă îndemnul, li se va îndeplini dorința. Zis și făcut. Femeia trebuia să bea apa de la izvorul dintre cele două lumi, de sub stâncă, și așa ar fi reușit să aibă un copil. Însă vrăjitoarea i-a avertizat că dacă vor avea o fată, ei vor trebui să nu o lase să se îndrăgostească căci așa își va găsi moartea.
Peste ani, fata se îndrăgostește de un flăcău pe nume Bigăr. Tatăl ei s-a văzut nevoit să o închidă în grota de pe munte pentru a o feri de blestemul amarnic abătut asupra ei. Chiul și jalea ce mistuiau sufletul fetei au înduplecat-o pe vrăjitoarea ce trăia pe Tărâmul Regăsirii Dorului. Ea o vizitează în grotă pe copilă și îi transformă părul într-o cascadă de lacrimi. Vuietul cascadei îl ademenește pe Bigăr spre apa unde-și găsește sfârșitul. Copila moare odată cu iubitul său, trăindu-și povestea de dragoste în lumea de apoi.
Aceeași legendă spune că tinerii îndrăgostiți ce se află în căutarea iubirii veșnice trebuie să bea apă din cascada Bigăr pentru a o găsi. Povestea făurită cu măiestrie în folclorul românesc răspândește spori de veșnicie peste amintirea fantasticei cascade.
🙁Cascada Bigăr rămasă legendă pierdută🙁
7 iunie 2021 marchează un eveniment trist și o daună adâncă în patrimoniul natural al țării. Cascada Bigăr se prăbușește. Există diverse speculații, unii susținând că declinul cascadei a avut cauze naturale, alte voci afirmând că intervenția omului a pecetluit soarta acestui obiectiv turistic rar și unicat.
Sursele oficiale oferă următoarea explicație: cauza desprinderii a fost greutatea proprie și acumularea mușchilor și a travertinului. Părerile contrare susțin ideea conform căreia apa calcaroasă, care era sursa vitală ce menținea cascada, a fost deviată pentru a deservi o păstrăvărie construită în zonă.
Fie că există o singură cauză sau că este vorba de un conglomerat de factori fatidici, pierderea acestei cascade va afecta atât economia, turismul și popularitatea zonei, cât și sufletul pasionaților de călătorii care rămân acum doar cu o dorința imposibilă de a se bucura de priveliștea cascadei și cu amintirea acesteia ce va dăinui subtil.
Află aici cum este influențată arhitectura de schimbările sociale.
Surse:
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Izvorul_Bigar
- https://libertatea.rs/cheile-minisului-si-cascada-bigar/
- https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24846238-cati-turisti-vizitau-anual-cascada-bigar-alte-obiective-turistice-pot-vazute-acum-zona.htm
- https://xn--urlaub-in-rumnien-2qb.de/ro/uir/de-vizitat-locatii-de-vizitat-cascada-bigar/
- https://authenticmagazin.com/destinatii/minunea-din-romania-cascada-bigar/
- https://www.stiridinlume.ro/stiri/stiri-sociale/totul-despre-despre-cascada-bigar-cea-mai-frumoasa-cascada-din-romania-unde-se-afla-care-este-legenda-ei-si-de-ce-s-a-prabusit-de-fapt-35906.html