Amedeo Modigliani și Jeanne Hébuterne: poveste de iubire cu final tragic

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Facem sacrificii pentru ceea ce iubim, pentru pasiuni, dar mai ales pentru oameni. Facem sacrificii și compromisuri, rupem bucăți din noi pentru a-i completa pe ceilalți. Povestea pictorului Amedeo Modigliani și a muzei sale, Jeanne Hébuterne, s-a sfârșit cu sacrificiul suprem, dar până acolo au trăit o frumoasă poveste de dragoste.

Modigliani devine un fidel client al barurilor din împrejurimi, unde are ocazia să întâlnească „avangarda artistică”, printre care Pablo Picasso, Juan Gris sau Diego Rivera, precum și scriitori precum Andre Salmon și Max Jacob.

Cine a fost Amedeo Modigliani?

Amedeo Modigliani s-a născut la 12 iulie 1884 în Livorno, fiind fiul unui negustor. Copilăria i-a fost grav afectată de probleme de sănătate. Faptul că activitatea lui fizică era redusă de boală, s-a orientat spre alte activități, precum pictura. Astfel, acesta începe să frecventeze un atelier de pictură, iar mai târziu urmează cursurile Institutului de Arte Frumoase.

Posted by Amedeo Modigliani on Sunday, March 14, 2021

Primul drum la Paris și alte realizări profesionale

La începutul anului 1906, tânărul se hotărăște să se stabilească la Paris, unde se înscrie la Académie Colarossi și se mută într-o locuință în cartierul Montmartre. Modigliani devine un fidel client al barurilor din împrejurimi, unde are ocazia să întâlnească „avangarda artistică”, printre care Pablo Picasso, Juan Gris sau Diego Rivera, precum și scriitori precum Andre Salmon și Max Jacob.

La debutul său artistic, oscila între expresionism și fauvism

La debutul său artistic, stilul nu îi era definit în adevăratul sens al cuvântului, acesta oscila între expresionism și fauvism. Un admirator al său, doctorul Paul Alexandre, îl susține și îl convinge să-și expedieze lucrările la „Salonul Artiștilor Independenți”, unde, în martie 1908, Modigliani va expune șase tablouri. O bună perioadă de timp nu și-a mai finalizat lucrările și rămas fără venituri, se întoarce în Livorno.

Întoarcerea la Paris și întâlnirea cu Jeanne Hébuterne

După câțiva ani se întoarce în Paris, iar în 1917 o întâlnește pe Jeanne Hebuterne, în vârstă de 19 ani, fiind și ea artistă și studentă la Académie Colarossi. Astfel, se naște o idilă asemănătoare celei dintre Romeo și Julieta, căci părinții fetei, o familie înstărită, sunt împotriva relației ei cu pictorul. S-au mutat împreună cu ajutorul lui Zborowski (poet și intermediar între diverși artiști și posibili cumpărători). Însă, viața alături de pictor trebuie să fi fost una grea, din moment ce era dependent de alcool și droguri.

JEANNE HEBUTERNE PAR MODIGLIANI.

Posted by Bernadette Lambotte on Wednesday, March 17, 2021

Jeanne nu l-a părăsit și i-a fost alături la greu soțului său

Cu toate acestea, Jeanne nu l-a părăsit și i-a fost alături la greu soțului său. Au avut împreună o fată, Giovanna (Jeanne) Modigliani, ce a devenit cunoscută pentru scrierile despre tatăl său. Jeanne rămâne însărcinată cu un al doilea copil, un băiat. Tânăra devine subiect al operelor lui Modigliani, chiar muză, dar povestea lor va avea să rămână în istorie drept una dintre cele mai triste.

Familia a cedat și a permis transferul rămășițelor ei la cimitirul Père Lachaise pentru a se odihni lângă Modigliani…

La 24 ianuarie 1920, Amedeo Modigliani moare de tuberculoză. Familia tinerei a adus-o acasă, dar Jeanne s-a aruncat pe fereastra apartamentului de la etajul cinci, a doua zi după moartea lui Modigliani, luându-și viața, dar și a copilului nenăscut. Familia a dat vina pe Modigliani pentru marea pierdere. Jeanne a fost înmormântată la Cimetière de Bagneux. Aproape zece ani mai târziu, familia a cedat și a permis transferul rămășițelor ei la cimitirul Père Lachaise pentru a se odihni lângă Modigliani.

Epitaful ei spune:

Compagno devoto all’estremo sacrificio. (Partener devotat până la sacrificiul suprem)

Citește și despre cele 8 femei ce au scris istorie în Imperiul Otoman, aici.

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.