Traducere: Lovin Giulia
Calea către cuiburile de păianjeni abordează tema Rezistenței și este primul roman scris de Italo Calvino. Scriitorul începe să scrie opera în anul 1946, afirmând că a petrecut mult timp scriind primul capitol; celelalte nouă, în schimb, venind de la sine, astfel Calvino reușind să le scrie pe toate dintr-o suflare.
Protagonistul narațiunii romanului „Calea către cuiburile de păianjeni” este Pin
Un copil de aproximativ 10 ani, care și-a pierdut mama, care a fost abandonat de tatăl său și care trăiește cu sora lui, Rina. Pin crește singur, din acest motiv căutând prietenia adulților în taverna din sat pe care obișnuia să o frecventeze. Vedem că Pin trebuie să adopte un comportament de adult de la o vârstă fragedă și această atitudine îi va transforma viața într-un mod neașteptat.
Să descoperim împreuna povestea Potecii din romanul „Calea către cuiburile de păianjeni”
Copil fiind, Pin este adesea batjocorit de adulți, iar pentru a se integra în grupul lor, acceptă să fure pistolul unui german, clientul surorii lui. După ce fură arma marinarului german, o duce la tavernă și așteaptă să fie primit în grup; totuși, acest lucru nu se întâmplă deoarece adulții nu-și mai arată interesul pentru armă.
Suntem în perioada în care germanii ocupă Italia, așadar Pin nu mai poate ține pistolul și îl ascunde în locul lui secret: în poteca unde păianjenii fac cuiburi. După ce ascunde arma, copilul se întoarce în oraș uitând să-și dea jos tocul pistolului, motiv pentru care este capturat de germani și întemnițat.
În închisoare Pin are parte de un tratament violent din partea germanilor, iar acesta este momentul în care face cunoștință cu agresivitatea din partea adulților. Speranța pentru iubire se naște în clipa în care îl cunoaște pe Lupo Rosso, un partizan de 16 ani care îl implică în evadarea din închisoare. Cei doi reușesc să fugă, dar se pierd unul de celălalt, Pin rămânând din nou singur. Gândindu-se la un loc unde să se ascundă, copilul îl întâlnește pe Verișorul, un alt partizan care îl plasează în grupul antifascist de care aparţinea.
Introdus în acest grup, Pin întâlnește persoane diferite: Drept (comandantul), Piele, Polițistul etc.. Într-o seară, comandantul Drept, fără să-și dea seama, dă foc ascunzătoarei, forțând toată gașca să fugă și să caute un alt refugiu. Totodată, se pregătesc pentru bătălia dintre partizani și germani. Kim și Ferreira, lideri partizani, se îndreaptă spre grupul lui Drept pentru a putea planifica atacul. A doua zi, însă, în ziua bătăliei, Drept decide să nu se alăture luptei pentru a rămâne în șopron cu Giglia (pentru care avea o pasiune).
Bătălia se încheie fără mari rezultate, iar grupul trebuie să pornească la drum deoarece magazia în care locuiau nu mai reprezenta un loc sigur. Ei se întâlnesc și cu alți partizani. Discuțiile apar în momentul în care Pin divulgă povestea de dragoste descoperită între Drept și Giglia. Comandantul încearcă să-l facă să tacă, dar acesta îl mușcă și reușește să fugă.
După câteva zile de drum lung, Pin ajunge în orașul său natal și se ascunde în poteca cuiburilor, locul unde ascunsese arma furată la începutul romanului „Calea către cuiburile de păianjeni”. Își dă seama că arma a dispărut și se duce să-și caute sora care era deja complice germanilor. Copilul află că arma a ajuns în posesia Rinei, se înfurie și pleacă de acasă. Din fericire, Pin îl întâlnește din nou pe Verișorul care, pentru o secundă, vrea să-l lase din nou singur pentru a avea o întâlnire cu o femeie. În ultimul moment se răzgândește și se întoarce la Pin. Acesta din urmă este acum fericit că are un adult care să aibă grijă de el.
Cadrul romanului „Calea către cuiburile de păianjeni”
Ne aflăm în Sanremo, locul de naștere al părinților lui Italo Calvino, pe o stradă mică numită Caruggio Lungo. Prima parte a acțiunii are loc în hanul orașului, apoi se mută în pădurile din munții Liguriei. Citind romanul „Calea către cuiburile de păianjeni”, observăm că aleea unde locuiește Pin reprezintă un loc de referință, în timp ce închisoarea și pădurea simbolizează dezorientarea copilului la o vârstă atât de fragilă.
Pin – copilul protagonist pe care Italo Calvino îl alege pentru a povesti faptele dureroase din cel de-al Doilea Război Mondial, în marele roman Calea către cuiburile de păianjeni
Inocența îl face să trăiască o realitate la care un copil nu ar trebui să fie supus. Protagonistul este un copil impertinent, arogant, care luptă împotriva lumii adulților. Chiar dacă trăiește în lumea lor, Pin se simte exclus, incapabil să le înțeleagă realitatea, tot din cauza lipsei unui ghid stabil. Fiind în perioada de antrenament, copilul are multe îndoieli care nu vor fi înlăturate decât cu maturitatea forțată care apare atunci când devine partizan.
Dorința lui Pin de a face parte din lumea adulților apare datorită pistolului care, în loc să fie obiect de război, devine un simbol al basmului. Italo Calvino folosește acest element magic (pistolul) deoarece personajul său nu cunoaște povestea, având doar 10 ani; pentru Pin, povestea este un argument indescifrabil.
Este interesant să observăm faptul că, datorită personajului Pin, găsim în romanul Calea cuiburilor de păianjeni un război în interiorul războiului: războiul lui Pin împotriva adulților în războiul dintre adulți, acesta fiind între partizani și germani. Acest drum invadat de pânze de păianjen sugerează împletirea amintirilor din Rezistență, pe care Calvino a trebuit să le scrie imediat pentru a nu le uita. Această alee, care devine ascunzătoarea lui Pin, sugerează atât fragilitatea, cât și singurătatea în care trăiește personajul, aflat mereu în căutarea unei persoane care să îl accepte.
La finalul romanului „Calea către cuiburile de păianjeni”, vedem că singura persoană care îl primește în viața lui este Vărul, care este și singurul personaj care câștigă încrederea copilului. Pin găsește figura paternă, care va fi responsabilă de uciderea Rinei (acum un spion al germanilor). Datorită inocenței copilului protagonist, Pin reușește să aibă la sfârșitul romanului „Calea către cuiburile de păianjeni” viața la care visase mereu, adică o viață plină de dragostea din partea unui adult.
Calea către cuiburile de păianjeni reprezintă descrierea unei lupte trăite și de Italo Calvino pe când avea doar 20 de ani, de aceea, autorul nu dorește ca această poveste să fie relatată într-o manieră sumbră, motiv pentru care alege ochii naivi ai unui copil.
Dragi cititori, credeți că este corect să îmbinăm inocența copiilor cu războiul? Așteptăm cu nerăbdare părerea voastră!
- De asemenea, puteți face un pas înapoi în timp citind articolul în italiană il Furioso, una novità o il seguito dell’Innamorato?
- Poți citi articolul despre romanul Calea către cuiburile de păianjeni și în limba italiană, aici.
Surse:
- „Calea către cuiburile de păianjeni” I.Calvino, Il sentiero dei nidi di ragno, Einaudi, Torino, 2002
- Marzia Samini, «Quando le parole non bastano mai» (https://www.letteratour.it/tesine/calvino-sentiero-nidi-di-ragno.asp
- https://www.900letterario.it/opere-900/italo-calvino-sentiero-dei-nidi-ragno-antiretorica-partigianano/