Cum să combați teama de vorbit în public? 5 cărți care te vor ajuta dacă le citești până la final

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
parlare in pubblico, hablar en público, vorbit in public
Foto: pixabay.com

Teama de vorbit în public poate să stârnească multe emoții, dar acestea, cu siguranță, pot fi învinse. Am fost nevoită să ies din zona de confort și să îmi combat temerile privind comunicarea în fața unui grup de persoane, de succes. Reușita a fost dată de documentarea asiduă în acest domeniu și de încrederea în sine care a fost clădită pe parcurs.

 

Citirea cărților ce privesc domeniul dezvoltării personale a fost, de asemenea, un factor structurant. Acest vorbit în public, vine la pachet cu multe beneficii atât pentru propria persoană cât și pentru cei ce îl ascultă, deschizând noi orizonturi. Deși nu este simplu de structurat și susținut, există unele cărți care explică, pas cu pas, cum trebuie abordat vorbitul în public. Așadar, în continuare, vă recomand câteva dintre cărțile care mi-au atras atenția în mod deosebit cu privire la susținerea unor discursuri.

1. Cum să vorbim în publicDale Carnegie

O carte care se lecturează ușor, fiind scurtă și la obiect. Subliniază detaliile pe care trebuie să le avem în vedere atunci când structurăm un discurs, cât și pe cele ce constau în pregătirea acestuia. Categoric, nu este omisă nici prezentarea în fața publicului țintă, un lucru care, pentru începători, nu reprezintă un punct forte. Indiferent că este vorba de o conferință sau un interviu pentru jobul mult visat, cartea va reuși să diminueze emoțiile cauzate de vorbitul în fața unor oameni de succes.

2. Ghidul oficial TED pentru vorbit în publicChris Anderson

Acest ghid reprezintă o lectură foarte utilă și benefică pentru cei care vor să exceleze sau să abordeze o nouă sferă a comunicării, și anume, vorbitul în public. Deși la început cartea poate părea prea elaborată, pe parcurs aceasta devine constructivă, iar pentru cei care știu să scoată esențialul din ceea ce citesc, este și foarte practică. Cartea reușește să abordeze și să rezolve fiecare nelămurire referitoare la discursuri pe care o poate avea un cititor.

3. Vorbește ca la TEDCarmine Gallo

Tot în spiritul TED, se află și cartea Vorbește ca la TED, unde sunt enumerați pașii pe care trebuie să îi parcurgem pentru a fi fermi în prezentarea unui discurs, care cu siguranță va avea succes. Teama de vorbit în public se va disipa pe măsură ce citești această carte!

4. Arta negocierii  Chris Voss, Thal Raz

Negocierile sunt întâlnite la tot pasul, dar acestea nu sunt deloc simple, mai ales atunci când se dorește obținerea unui plus de beneficii. Trebuie să avem grijă și să ținem cont de mai multe aspecte, iar acestea, după cum se știe, nu stau doar în argumente verbale. Astfel, sunt vitali și alți factori, precum comunicarea nonverbală(mimică, gestică etc.) sau factorii externi. Autorul cărții este unul dintre negociatorii sefi ai FBI care, de-a lungul timpului, a avut contact cu diverse tipologii umane.

5. Dezvoltă-ți abilitățile de comunicare  Roz Townsend

Ca oameni, suntem perfectibili, deci merită să privim fiecare oportunitate ca pe o nouă șansă de a aspira la ceva mai bun. Comunicarea este esențială și, de aceea, este necesară o perfecționare continuă prin muncă și documentare. Totodată, abilitățile de comunicare se pot dezvolta și prin relațiile interumane.

Cărțile enumerate mai sus, care îți vor combate teama de vorbit în public, prezentate pe scurt, duc la o sporire a controversatei încrederi în sine și la o motivație mult mai solidă și demnă de urmat pe timp îndelungat. În final, mulți dintre noi știm că un discurs nu este ușor de structurat sau de susținut în fața publicului țintă, dar dacă există pregătirea necesară, temutul vorbit în public poate deveni un mare succes!

În afară de acest articol, care cu siguranță îți va combate teama de vorbit în public, iată aici  și un articol despre 8 cărți care merită citite, fără doar și poate!

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.